fbpx

Vijesti:

29. srpnja 2016.

Petrov: HDZ-u i SDP-u su hrvatske tvrtke bankomati

Metkovic, 13.11.2015 - Bozo Petrov s clanovima Mosta na kavi ispred Hotela Narona

Denis Jerković / Cropix

 

VLADA i sindikati državnih službi potpisali su dodatak kolektivnom ugovoru. Zašto sada, pitali smo potpredsjednika Vlade u odlasku Božu Petrova, s kojim smo telefonski o tome porazgovarali, ali ga pitali i o predstojećoj kampanji te nekoliko aktualnih tema:

Vlada je sindikatima danas isplatila regrese i produljila kolektivni ugovor – zašto baš danas i u ovome trenutku, jer do sada smo samo mogli čuti sindikate kako nije bilo sugovornika s druge strane?

“Možda nije bilo sugovornika kako se oni nadaju da im ispunjava njihove želje. Ja kao pregovarač sa strane Vlade moram paziti na državne interese. Naravno da su od državnog interesa ljudi koji rade u državnoj i javnoj službi, ali su i sve druge skupine ljudi. Što se tiče samog regresa i zašto sada, upravo zato da bi se smanjilo politikanstvo kroz izbornu kampanju, i zbog toga je sada riješen regres.”

A produljenje kolektivnih ugovora, zašto ste to sada napravilo? Vidimo i kako je izmjenjen i dio koji otvara mogućnost pregovora za božićnice još u ovoj godini?

“Što se tiče produžavanja aneksa ugovora, događa se samo iz razloga što ovaj ugovor ističe 1. kolovoza. Vrijede samo određena pravila dva mjeseca i da se ne dogodi situacija da se u isto vrijeme odvija i izborna kampanja i formiranje Vlade i istek ugovora kojim može doći do štrajkova, mislim da je bilo pametno produžiti ovaj ugovor na godinu dana, i to je najduže do godinu dana, dok se ne riješi novi kolektivni ugovor kroz pregovore. To je jedini razlog. Što se tiče božićnice, tu nije bilo nikakvog popuštanja. To je bio prijenos njihovih prava iz prethodnih kolektivnih ugovora ali je jasno naznačeno da božićnica može biti jedino u slučaju da Vlada ima te financijske mogućnosti. Vlada je već nekoliko puta istaknula u kakvoj je gospodarskoj situaciji Hrvatska. BDP se sada lagano diže. Mi očekujemo više, ali BDP nije na razini na kojoj je bio 2008. i do takvog scenarija ove godine sigurno neće doći.”

Je li ovo zapravo predizborni potez, kampanja?

“Nema apsolutno nikakvog govora o predizbornoj kampanji, mi upravo spriječavamo da ne dođe do politikanstva što se tiče sindikata i svih drugih stvari vezanih uz te pregovore.”

Kad smo kod kampanje – u subotu će biti objavljena odluka, počinju teći rokovi – jesu li gotove Mostove liste, ima li kakvih novih imena, iznenađenja?

“Mi uvijek liste radimo na zadnji dan jer želimo da Most bude platforma koja će iznjedriti najbolje i najsposobnije i zato čekamo zadnji dan i u tom trenutku formiramo liste. Kod nas, za razliku od drugih stranaka, nema borbe na način da se te liste trebaju slagati mjesecima. Ono što je najlaške u našoj stranci, to je sastavljanje izbornih lista.”

Rekli ste da idete sami, kakva će Vam biti kampanja?

“Naša kampanja je uvijek pozitivna. Kada mene pitaju za komentar o tome da su HDZ i SDP lošiji, ja se ispričavam što ne mogu pozitivno govoriti o njima, ali naša kampanja je pozitivna. Mi želimo da se jasno vidi naš program za koji smo se zalagali i kojeg smo pokušali provoditi i za vrijeme bivše kampanje, bez obzira na opstrukcije koje su bile i unutar stranke koja je s nama činila Vladu i u oporbi. Bez obzira što su potpisali isti taj program kojeg su predlagali. Mi želimo jamstva da će se taj program zaista ostvariti jer je to ono što Hrvatskoj treba.”

Je li moguća suradnja s HDZ-om kakvu su recimo potpisali s HSLS-om, kaže jučer i ministar Horvat da ćete uskoro razgovarati?

“Što se tiče izjava g. Horvata, ne bih ih komentirao jer njegove izjave u zadnjih šest mjeseci nisu u skladu s nacionalnim interesima. Ako postoje njegove želje, to je njegov problem i problem HDZ-a i SDP-a, a ne nas. Mi idemo sami. Zna se naš program, zna se da ćemo tražiti jamstvo i da od toga nećemo odustati. Jasno smo to pokazali da ni pod cijenu pada Vlade nećemo od toga odustati.”

Kako ocjenjujete onda izjave predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da je glas za Most glas za HDZ?

“Mislim da je to možda već i licemjerno jer se očito nadaju političari da je u Hrvatskoj dužina pamćenja na razini zlatne ribice jer, ako se jasno zna da smo i po cijenu pada Vlade odustali od suradnje s HDZ-om, onda ne vidim zašto je glas za Most glas za HDZ. Ja mogu samo reći da je glas za HDZ glas za SDP, i glas za SDP glas za HDZ, to su dvije okoštale strukture koje se trebaju smijeniti i dok građani ne daju povjerenje nekom drugom, vladat će sve ono što je vladalo proteklih 20 godina. Ja se nadam da se pokazalo da se stvari ipak pokreću i da su se dogodile promjene, a da su jako toga svjesni u SDP-u i HDZ-u i zato i imaju problem s Mostom”.

Milanović je nedavno komentirao i aferu oko bonusa u hrvatskim šumama, poručio je da je to bio propust, ali da se ni Jakovina ni stranka nisu okoristili…

“Vjerojatno gospodin Milanović i ja imamo različite pojmove “okorištavanja”. Gospodin Jakovina je dobio kredit od 60 tisuća eura i onda je omogućio svom prijatelju ovakve bonuse. To je klasičan primjer. A tu praksu upravljanja velikim poduzećima imaju obje velike stranke. Naše tvrtke im služe kao bankomat za izvlačenje novca”.

Troškovi sadašnjeg premijera ali i bivših vlada u riječkoj vili Costabelli zaprepastili su javnost – što vi u Mostu kažete na ove troškove?

“Ono što je gospodin Orešković rekao je da će platiti svoje troškove. Zaprepastilo me korištenje vile Costabella zadnjih osam godina, ali ono što je žalosno, to nije samo ta vila, postoji i vila Mamula, vila na Brijunima, vila na Hvaru. Bilo bi zanimljivo kada bi se izvukli podaci svih osam godina što se zapravo događalo. Mi nemamo namjere na takav način koristiti državne resurse i pokazali smo da nam do toga nije”.

Ali aktualni opozvani premijer i dalje ih koristi – sada ide na ljetovanje u državnu vilu na Hvaru?

“Da, odlučio je otići na Hvar sa svojom obitelji i vjerujem da će platiti troškove tako da tu ne vidim problem”.

Gdje ćete Vi na godišnji?

“Nisam čovjek koji previše koristi godišnji. A što se tiče ljetovanja, ja vam običavam ići na javne plaže skupa s djecom i obitelji, a to je sve u okolici Metkovića”, zaključuje Petrov.

Izvor: index.hr


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj

POVEZANO