fbpx

Vijesti:

14. kolovoza 2016.

Doc. dr. sc. Marko Vučetić – Filozof pristupio platformi Mosta, stranci relanosti

viber image 1

Doc. dr. sc. Marko Vučetić, novoizabrani pročelnik Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru i predstojnik Katedre za povijest filozofije, predavač više filozofijskih kolegija (Suvremena filozofija, Filozofija povijesti, Filozofija politike i Uvod u filozofiju) te jedan od osnivača otočne udruge civilnog života „Vir bez podjela“ i nezavisni vijećnik Općinskog vijeća Općine Vir, objašnjava razloge suradnje s platformom Mosta nezavisnih lista.

„U kulturi hrvatske suvremenosti perzistiraju različiti oblici protuhumane svijesti koju odlikuje nepovjerenje prema razumu i bijeg u skrovitost nepoznatog subjekta kojega se ne može locirati, ali svi znaju da jest jer, naime, stoji iza svega. Ova prva laž služi za demotiviranje intelektualaca da politički djeluju, jer je za njih rezervirano područje struke i u kreaciji političkoga ne mogu i ne trebaju sudjelovati. Istina je, držim, upravo suprotno. Čovjek koji upotrebljava razum i koji sukladno s onim što je spoznao djeluje, neizostavno osjeća potrebu za političkim djelovanjem jer je upravo ovo djelovanje, ukoliko se korumpira, najpogubnije – zalazi u područje školstva, zdravstva, prava i, da u konačnici ne nabrajam dalje, ulazi u područje svake struke. Stručnjak ukoliko jest stručnjak, pozvan je, upravo zbog struke, na politički angažman. Tada stvaramo novi oblik humanosti, a to je humanost političkog koja ne instrumentalizira niti razum niti struku, nego je političko u funkciji razuma i struke.
Druga laž je laž povijesnog otuđenja toliko karakteristična za ono što se kolokvijalno naziva balkanski mentalitet. Ovaj mentalitet, naime, neprestano traži tko stoji iza koga, jer se ne može ili ne umije prihvatiti  činjenica da je čovjek sposoban djelovati iz vlastite slobode i iz svijesti o jednokratnosti života. Čovjek koji umije živjeti vlastitu slobodu sposoban i za stvaranje novog povijesnog svijeta.
Razloge angažiranja na Mostovoj listi vidim kao mogućnost realiziranja drugačije, različite politike. Dosadašnja politika je sva oslonjena na ono prošlo, što u filozofijskom smislu nazivam Prošlom Noći. U toj Prošloj Noći se mogu pronaći ili snovi (oni koji tvrde da su oni najbolji i drugima nude obećanja) ili noćne more (oni koji tvrde da drugi ne valjaju i sebi, valjda, dokazuju da su bolji samo zato što su predani histeriji straha od drugih). Kako se ni u snovima ni u noćnoj mori ne živi, Most vidim kao stranku realnosti, a dokaz tome pronalazim i u činjenici otvorenosti prema različitim kandidatima. Prednost Mosta je, dakle, mogućnost različitosti, a ne nužnost istosti. Realnost različitosti je došla do izražaja u Mostovoj principijelnosti oko onoga oko čega nema kompromisa, a to je borba protiv korupcije i zaštite nacionalnih interesa. Društvo bez korupcije je društvo različitosti, poštivanja ljudskih, građanskih i individualnih prava“.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj