fbpx

Vijesti:

22. kolovoza 2016.

Rijeka žena Mosta mijenja Hrvatsku

 

 

viber image

 

Most nezavisnih lista održao je press konferenciju na kojoj su se žene koje aktivno sudjeluju u kreiranju i provođenju politika Mosta nezavisnih lista predstavile kroz područja svoga djelovanja. Ines Strenja Linić, saborska zastupnica i nositeljica liste za VIII. izbornu jedinicu, koja je i suautor Mostove zdravstvene politike tom prilikom je izjavila:

„Žene u Mostu nisu tu radi kvote, to su stručne, pametne žene koje žele, znaju i mogu Hrvatsku mijenjati na bolje i to rade već godinama. Žene su i dalje podzastupljene u sferi politike bilo da se radi o kandidacijskim listama, javnom predstavljanju stranačkih programa ili konačnim izbornim rezultatima. Kada pak govorimo o temi zdravstva, moram istaknuti da se primjerenijom organizacijom, planiranjem i upravljanjem javnim zdravstvom mogu racionalizirati troškovi bez rizika za zdravlje bolesnika. U našem programu posebno pozivamo na depolitizaciju. Stručna pitanja treba prepustiti struci s ciljem postizanja optimalnih rješenja u korist cjelokupnog društva.“

U svojem izlaganju Strenja Linić posebno se osvrnula na izuzetan problem egzodusa zdravstvenog kadra te predložila konkretne mjere vezane za rješavanje tog problema.

Jedna od sudionica bila je i ministrica uprave Republike Hrvatske Dubravka Jurlina Alibegović, a tema izlaganja bila je Reforma lokalne i regionalne samouprave. „Most je već započeo s reformom lokalne i regionalne samouprave. Izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prošla je javnu raspravu, a glavni smjer promjena odnosi se na veće uključivanje građana u upravljanje lokalnim projektima, racionalizaciju lokalnog političkog sustava i racionalizaciju lokalne administracije.
Most želi na temelju niza relevantnih pokazatelja i podataka o administrativnim kapacitetima izraditi model održive lokalne samouprave koji će se ponuditi građanima na javnu raspravu.
Model će uvažiti različite financijske i administrativne kapacitete gradova i općina. Uz njih će razraditi mogućnosti suradnje lokalne samouprave u pružanju usluga građanima, modele financijskog poticanja dobrovoljnog spajanja općina i gradova u pružanju usluga te suradnje između središnje države i lokalne samouprave u pružanju usluga građanima i poduzetnicima“, istaknula je Jurlina Alibegović u svojem izlaganju.

U Rijeci su bile prisutne i saborske zastupnice Jasna Matulić i Ružica Vukovac te Lidija Runko Luttenberger.

Ivana Ninčević Lesandrić predstavila je program Mosta vezan za područje poduzetništva. Istaknula je da je malo i srednje poduzetništvo ključ u razvoju gospodarstva kao i regionalnog razvoja Republike Hrvatske. „Često zaboravljamo možda i najvažniju stvar po pitanju poduzetništva, a to nije poticanje poduzetnika fondovima i mjerama, to je očuvanje postojećih poduzetnika, obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kroz omogućavanje zdravog razvoja. Poduzetnicima trebamo prvenstveno omogućiti normalne i zdrave uvjete za razvoj, kroz smanjivanje poreza, ukidanje nameta i uređenje tržišta. Tek tada će i svi poticaji u poduzetništvu imati dugoročnu svrhu. Poduzetnik je osoba koja radi i stvara, omogućimo mu to kroz promjene koje čekamo  već dvadeset godina! Jedini realni način zapošljavanja jest upravo da postojeće poduzetništvo stvara nova radna mjesta, i svojim primjerom potiče otvaranje novih poduzeća. Sve mjere koje ce se provoditi kroz program poduzetništva Mosta usmjerene su na unapređenje poslovnog kruženja i stvaranje prostora za nova radna mjesta“, istaknula je Ninčević Lesandrić u svojem izlaganju.

Petra Mandić, kandidatkinja Mosta na listi za VIII. izbornu jedinicu predstavila je program Mosta vezan za područje Zakona o radu. „Zakon o radu je previše formaliziran i normiran i ne vodi dovoljno računa o veličini trgovačkih društava i njihovoj djelatnosti te ne vodi računa o činjenici da jedino poslovni uspjeh poslodavca garantira poštivanje i dugoročnu zaštitu radničkih prava. Stoga je potrebno pojednostaviti regulativu u radnom zakonodavstvu u području radnih odnosa, pri čemu treba voditi računa o punoj zaštiti radnika na svim poslovima, fleksibilnije radno vrijeme, izmjene i dopune pravilnika o evidenciji radnika, omogućavanje rada u više tvrtki na mnogo fleksibilniji način od do sad predviđenoga, državno osiguranje isplate plaće radnicima te prava i obaveze radnika na razini onih u EU“, naglasila je Mandić u svojem izlaganju.

Sonja Bošnjak, zamjenica ministra Regionalnog razvoja i fondova EU te kandidatkinja Mosta na listi za IV. izbornu jedinicu u svojem izlaganju je izdvojila: „Indeks razvijenosti jedan je od instrumenata za pravedniji pristup razvoju krajeva koji nose specifičnosti, bit će kroz izradu novog indeksa razvijenosti. Kroz pristup će se uzeti u obzir modificirani parametri: razvoj ljudskih potencijala, ekonomskog razvoja, demografski pokazatelji i obrazovanje. Takav pristup stvorit će objektivne rezultate i ukazati na objektivan stupanj sveukupne razvijenosti jedinica lokalne samouprave. Ravnomjerni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske dodatno će se osnažiti kroz sredstva EU fondova na način da će se kroz dodatne kriterije odabira voditi načelom ravnomjernog razvoja svih krajeva Republike Hrvatske s obzirom na specifične uvjete (indeks razvijenosti, brdsko-planinska područja, otoci, potpomognuta područja, deprivirana područja). Nadalje, kroz program ruralnog razvoja za povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstva osigurat će se dodatnih 20% povećanja intenziteta potpore za gospodarstva u planinskom području (GPP) sukladno posebnom propisu koji uređuje isto područje.“

Naposljetku, Tea Golja, suautorica Mostovog ekonomskog programa i kandidatkinja na listi za VIII. izbornu jedinicu istaknula je da smo svjedoci promašenog ekonomskog modela posljedice kojeg su ekonomska nezaposlenost, osiromašenje građana, rastuća nejednakost, agresivno poticanje uvoza, nekonkurentan izvoz, uništavanje domaće proizvodnje i nepovoljne razvojne strukture gospodarstva. Od makroekonomskih mjera Most će se zalagat za ustrojavanje ekonomskog savjeta i modela, stabilnog tečaja kune, politike cijene inflacije na razini 2 do 3%, smanjenja opće stope nezaposlenosti, naročito mladih, izgradnje institucionalnog sustava potpore ekonomiji, poduzetnicima i obrtnicima, porezno rasterećenje rada i kapitala kroz oporezivanje potrošnje, izmjene poreznih razreda.“

U ostatku dana čelnik Mosta nezavisnih lista i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Božo Petrov i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić družili su se s građanima na riječkom Korzu, skupa sa navedenim sudionicama i simpatizerima.

viber image

 


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj