fbpx

Vijesti:

25. kolovoza 2016.

Naš doprinos hrvatskom ribaru i čistom Jadranu

1347186057brodovi_most_peljesac9-090912

Most nezavisnih lista će inzistirati i trajno se zalagati za uspostavu isključivog gospodarskog pojasa na čitavom teritoriju Republike Hrvatske. U tom duhu predlažemo akcijski plan sa hodogramom aktivnosti.

(1) Hrvatski sabor ukida ZERP i proglašava gospodarski pojas Republike Hrvatske u Jadranskom moru u produžetku njezinog teritorijalnog mora. Akt o proglašenju gospodarskog pojasa Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske notificirat će Glavnom tajniku UN u svojstvu depozitara Konvencije o pravu mora iz 1982. te svim obalnim državama u Jadranskom moru.

(2) Do sklapanja sporazuma Republike Hrvatske, Republike Italije i Crne Gore o razgraničenju gospodarskog pojasa, temeljem članka 74 Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora iz 1982., Republika Hrvatska će privremeno vršiti suverena prava i jurisdikciju po osnovi važećih sporazuma. Republika Slovenija i Republika Bosna i Hercegovina zbog svog zemljopisnog položaja ne mogu imati ni gospodarski, niti epikontinentalni pojas, jer se ispred njihovog teritorijalnog mora ne prostiru međunarodne vode.

(3) U razdoblju od dvanaest mjeseci nakon proglašenja IGP Republika Hrvatska će definirati ekološki maksimum izlova ribe u svojem IGP, te o tome obavijestiti Europsku komisiju. Za to je potrebno cjelogodišnje praćenje stanja ribljeg fonda na moru.

(4)  U razdoblju od šest mjeseci nakon proglašenja IGP Republika Hrvatska treba definirati pravila plovidbe unutar IGP u cilju zaštite mora te pripremiti studiju o novim zadaćama Obalne straže RH. Rok za provedbu je godina dana od početka aktivnosti.

Isto tako moramo naglasiti da su medijski natpisi o tome da Most podržava eksplataciju nafte iz Jadrana netočni jer smo u više navrata jasno ustali protiv takvih planova bivše Vlade i ministra Vrdoljaka.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj