fbpx

Vijesti:

25. kolovoza 2016.

Prepucavanja HDZ-a i SDP-a nanijela su veliku štetu poslovanju Petrokemije

petrokemija-260208

Shodno pisanju u medijima vezano za pitanje Petrokemije smatramo da u ovom predizbornom trenutku nije potrebno razbacivati se populističkim i poluistinitim informacijama već  javnosti jasno reći što se zapravo događa. Prije svega, svi se slažu da je poljoprivreda u Hrvatskoj jedna od ključnih gospodarskih grana. Tvornica mineralnih gnojiva Petrokemija je najveći hrvatski proizvođač jednog od ključnih proizvodnih repromaterijala i garant sadašnje i buduće konkurentnosti na tržištu umjetnih gnojiva. U prvih šest mjeseci ove godine tvornica je po prvi put nakon 2011. godine iskazala pozitivan financijski rezultat što je rezultat snažnog zalaganja ministra Tomislava Panenića da se nađe trajno rješenje za probleme Petrokemije. Ako samo navedemo da je još u ožujku došlo do prestanka isporuke plina od strane INA-e d.d. te da se uz veliki trud ministarstva gospodarstva, uprave i nadzornog odbora pronašlo rješenje da se isporuke nastave i proizvodnja stabilizira, jasno je da su se u Petrokemiji donosile izrazito bitne odluke u proteklom razdoblju.

Obveze iz godina lošeg upravljanja poduzećem zahtijevaju kvalitetan plan reprogramiranja dugovanja i ostvarenja najnižih mogućih cijena plina koji je ključna sirovina u proizvodnji gnojiva. Sastavni dio tog plana je kredit od 200 milijuna kuna za kojeg Petrokemija nema prihvatljiv zalog te je Ministarstvo gospodarstva zatražilo da se pronađe modalitet državnog jamstva za njegovu realizaciju.

Prvotna solucija je podrazumijevala da se kao zalog prema HBOR-u koriste dionice poduzeća u vlasništvu RH te je od strane DUUDI-a predložen Hotel Jadran. Navedena solucija činila se kao logičko rješenje iz tri razloga: (1) HBOR je institucija u državnom vlasništvu pa samim time dionice ne bi bile predmet možebitnih „privatnih“ spekulacija, (2) ovakvom transakcijom ne povećava se javni dug države i (3) moguća buduća dokapitalizacija ili privatizacija nije ugrožena jer ako se navedene dionice i žele prodati privatnom investitoru, pa time zatvoriti postojeća potraživanja prema HBOR-u, to se može napraviti uz suglasnost HBOR-a.
Zbog neznanja ili predizbornog politikantstva neki su odjednom promijenili retoriku i tobože stali u obranu Hotela Jadran i hrvatskog turizma.

Međusobno prepucavanje HDZ-a i SDP-a prouzročilo je veliku štetu poslovanju Petrokemije jer su brojni kupci zastali sa svojim avansnim uplatama za gnojivo potrebno za jesenku sjetvu. Iznos štete će se tek utvrditi.

Da ne bi došlo do daljnjeg štetnog političkog djelovanja, ministar Panenić je sazvao žurnu sjednicu Upravnog i Nadzornog odbora Petrokemije gdje je hrvatskoj javnosti i kupcima poslana jasna poruka da poslovanje Petrokemije nije ugroženo te da će se isporuke gnojiva ispoštovati u cijelosti. Također je prema Vladi upućen zahtjev za osiguranje drugog oblika založnog prava za ostvarenje kredita što je također riješeno te dionice Jadrana nisu više predmet zaloga.

Za predizborne trikove i spinove kojima se želi manipulirati javnost ovdje jednostavno nema mjesta. Stabilnost poslovanja, nastavak ostvarenja pozitivnih financijskih rezultata i restrukturiranje Petrokemije te pronalazak kvalitetnog strateškog partnera, ali ne na način kako je odrađeno u primjeru MOL-a i INA-e, u ovom trenutku je jedino što je važno za Hrvatsku.

 

Dr.sc. Dean Sinković, savjetnik potpredsjednika Vlade Bože Petrova za gospodarstvo, financije i fondove EU, kandidat za Hrvatski sabor  u  VIII.  izbornoj jedinici


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj