fbpx

Vijesti:

2. rujna 2016.

Na sedmoj listi Mosta 11 aktivnih promicatelja zaštite okoliša

Zagreb, 010916. Draskoviceva ulica, Most. Most nezavisnih lista je u novim prostorijama predstavio kandidate za izborne jedinice koje obuhvacaju podrucje Zagreba. Govorili su, medju ostalima, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepic, ministar zastite okolisa i prirode Slaven Dobrovic te saborska zastupnica Jasna Matulic. Pomocnica ministra pravosudja Maja Grubisin govorila je o situaciji u Ministarstvu pravosudja. Na fotografiji: Marko Sladoljev. Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Most nezavisnih lista danas je u Karlovcu predstavio svoje kandidate za VII. izbornu jedinicu. Kandidacijsku listu predvodi saborski zastupnik Josip Katalinić, koji je tom prilikom detaljno predstavio sve kandidate i prezentirao Mostovu politiku zaštite okoliša i prirode.
„Danas smo za predstavljanje liste za VII. izbornu jedinicu simbolično odabrali park u Karlovcu, koji je i središte naše izborne jedinice. Radi se o definitivno najzelenijoj listi za naredni saziv Hrvatskog sabora, na kojoj se nalazi čak jedanaest aktivnih promicatelja zaštite okoliša. Mostu je prioritet zaštita bogatstva našeg mora, šuma, planina i voda i za to ćemo se boriti u svakom trenutku.“ – rekao je Josip Katalinić.
Istaknuo je i jasnu poruku da je Most nezavisnih lista protiv bušenja Jadrana, štetnog projekta na Srđu i termoelektrane na ugljenu, a snažno podržava iskorištavanje obnovljivih izvora energije, ekološku proizvodnju hrane i ekološki sustav gospodarenja otpadom.
Nakon predstavljanja kandidacijske liste, svoju podršku izrazio je i ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, koji je tom prilikom detaljno izložio svoj Plan gospodarenja otpadom.
„Na dnevnoj razini se susrećemo s bacanjem velike količine papira i plastike. Naš sustav, za koji smo dobili i preporuku Europsku komisije, predviđa reciklažu materijala koje svakodnevno odbacujemo. Sav taj materijal možemo ponovno vratiti u proizvodni ciklus i to je koncept za koji smo dobili niz pohvala. Iako smo imali prilike čitati i slušati kako je naš plan stopiran, to je potpuno pogrešno, što dokazuje i potvrda iz Bruxellesa.“ – poručio je ministar Dobrović.
Pomoćnica ministra Dobrovića Lidija Runko Luttenberger zadužena je za vođenje Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom i ovom prilikom podijelila je i svoja iskustva.
„Dolaskom u ministarstvo zatekla sam mnoge zaostatke u procjeni utjecaja na okoliš, što čini okosnicu našeg gospodarstva. U tome pogledu pravna stečevina EU u Hrvatskoj nije prenesena na odgovarajući način. Mi smo upoznati s pojmom planiranja na kontinentu, ali ne i na moru i to se hitno mora mijenjati. Nakon što uspostavimo odgovarajuće norme, projekti poput izgradnje golf terena na Srđu neće se moći dogoditi. Konkretno, u Dubrovniku imamo situaciju da bi realizacijom tog projekta poreznici obveznici bili prisiljeni plaćati sve nastale troškove onečišćenja. Naša nacionalna dobra i povijesna baština su posebno blago koje trebamo štititi u svakom pogledu“ – zaključila je Luttenberger.
Saborski zastupnik i kandidat VII. izborne jedinice Marko Sladoljev kratko je poručio kako je Mostov imperativ zaštita nacionalnih interesa i obvezno proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na moru.
Kandidat VII. izborne jedinice Milan Pavelić poručio je kako dosada nije postojao sustavan plan korištenja obnovljivih izvora energije, već su oni korišteni stihijski.
„Moramo početi sistematizirano koristiti obnovljive izvore energije, a posebice se moramo okrenuti suradnji s lokalnim ekološkim zadrugama i time poticati mlade poduzetnike.“ – zaključio je Pavelić.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj