fbpx

Vijesti:

8. rujna 2016.

Podrška Mosta gospodarstvu i velikim investicijskim projektima u Istri

img_3490

MOST NL JE DVIJE MILIJARDE INVESTICIJA U ISTRI PROGLASIO STRATEŠKIM INVESTICIJAMA RH

Most nezavisnih lista održao je konferenciju za medije u Puli na kojoj su sudjelovali kandidati za VIII. izbornu jedinicu. Bilo je riječi o strateškim investicijama Republike Hrvatske, osvrtu na rad IDS-a te održivom turizmu.

„Povjerenstvo za strateške investicije Vlade RH,  na čelu s predsjednikom povjerenstva, Božom Petrovom, u zadnjih je pet mjeseci održalo čak sedam sjednica. Povjerenstvo je 20 projekata u Republici Hrvatskoj uvrstilo na listu projekata od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku. Uvrštenjem projekta na listu strateških projekata u RH, sukladno Zakonu o strateškim investicijama, investitoru se dodjeljuje operativna skupina na čelu sa voditeljem koji zajedno s investitorom ubrzavaju postupak realizacije investicije,“ objasnio je Dean Sinković, iz Pule, kandidat na listi Mosta u VIII. izbornoj jedinici i  savjetnik potpredsjednika Vlade RH Bože Petrova.

Pripremu projekata za povjerenstvo zajedno sa Agencijom za investicije i konkurentnost, Ministarstvom gospodarstva te  Centrom za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija  provodio je i sam Sinković. Gledajući po županijama najviše projekata se odnosi na Istarsku županiju. Riječ je o projektima:
Privatni investicijski projekt Hotel Park 5* (Grad Rovinj) 31. kolovoza 2016. proglašen je strateškim investicijskim projektom. Projektom se planira zamjena postojeće građevine hotela Park s izgradnjom građevine “Yacht harbour” hotela s wellness sadržajima, kapaciteta oko 500 ležajeva. Investitor je Maistra d.d. a visina investicije iznosi preko 450.000.000 kuna i pretpostavlja zapošljavanje oko 180 radnika svih profila.
•Privatni investicijski projekt Tematski park „Mitovi i legende Istre“ (Općina Tar-Vabriga). Riječ je o izgradnji tematskog zabavnog parka koji se bazira na svijetu istarske mitologije. Tematski park bi se sastojao od 10 tematskih cjelina – Kula, Špilje sirena, Putovanje Odiseja, Dinosauri na Brijunima, Argonauti, Rimski amfiteatar, Trg Sv. Marka u Veneciji, Rimsko selo i Istarsko selo, s brojnim tehničkim atrakcijama, pozornicama, igraonicama, te pratećom ugostiteljskom ponudom i servisnim službama. Investitor je tvrtka Marcus Alexander d.o.o. Poreč a visina investicije iznosi 1.125.000.000 kn i pretpostavlja zapošljavanje 160 radnika u stalnom odnosu i 160 sezonaca.
Javni investicijski projekt Tematski park ” Inspirit Fantasy Park-Tematski zabavni park” (Grad Pazin). Novi turistički projekt Grada Pazina, vrijednosti 240 mil. kuna, koji se provodi uz podršku Istarske županije. Izgradnja tematskog, zabavnog parka na temu istarske, slavenske i europske mitologije, planira se na području veličine oko 10ha, na lokaciji bivšeg vojnog poligona Lindar. Park će sadržavati: 5 tematskih cjelina (Čarobna šuma, Zmajeva špilja, Jezero duhova, Kaštel – utvrđeni grad i Istarsko selo), 8 tehničkih atrakcija, 3 scene s pozornicama, 3 igraonice od kojih jedna na zatvorenom, 5 adrenalinskih igraonica, ugostiteljsku ponudu restorana, i drugih lokala. Pretpostavlja zapošljavanje 70 radnika u stalnom odnosu i 70 sezonaca.
•Javni investicijski projekt Sustav prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda sa područja aglomeracije Rovinj. Radi se o javnom investicijskom projektu vrijednosti 224.299.416,00 kn. Planira se uspostavljanje jedinstvenog sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda, te njihovo pročišćavanje na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda, kako bi se zaštitilo priobalno more od zagađenja.

Dario Čehić, kandidat Mosta iz Poreča, istaknuo je da IDS do sada, iako je sudjelovao u nacionalnom kreiranju politike participiranjem u Vladi u više navrata nije pokazao interes za „zdrave“ investicije u Istri i RH.

„Je li uopće potrebno isticati kao IDS samo obmanjuje javnost i glumi da je protiv termoelektrane koja je zamišljena da, između ostalog, povisi svaki račun za struju u R Hrvatskoj za oko 10%, jer se HEP 2015. godine obvezao da će otkupljivati po skoro duploj cijeni struju iz te centrale, koja bi davala samo oko 20% sve električne energije u Hrvatskoj“, istaknuo je Čehić te dodao da je takva pogubna investicija zaustavljena 2016. godine intervencijom Most nezavisnih lista  prema Bruxellesu.

Most nezavisnih lista nedavno je uputio na Vladu RH Plan gospodarenja otpadom koji je u skladu s EU direktivama o kružnoj ekonomiji i održivom gospodarenju otpadom, za što je Komisija EU dala pozitivne ocjene. Isti plan štiti interese građana Istre protiv pokušaja uspostave preskupog i prekapacitiranog sustava gospodarenja otpadom putem ŽCGO-a Kaštijun.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj