fbpx

Vijesti:

13. listopada 2016.

Problemi s ovrhama su posljedica lošeg ekonomskog stanja – treba se baviti uzrokom

sjednica_sabor149-220116-660x334

Tema sinošnje emisije Otvoreno na Hrvatskoj radioteleviziji bila je „Treba li mijenjati Ovršni zakon ili ne?“ Jedan od gostiju bio je ministar pravosuđa iz kvote Mosta nezavisnih lista Ante Šprlje koji je istaknuo kako su Most i HDZ dogovorili da se osiguraju uvjeti smještaja za ugrožene koji se moraju iseliti radi ovrhe. Riječ je isključivo o socijalno ugroženima kada se prodaje njihova jedina nekretnina.

„Država bi u tom slučaju njima ponudila stan, a ukoliko ne bi bilo stanova na tom području onda bi se unajmili stanovi koji su adekvatni za tu osobu ili članove njihove obitelji. Promjene ovršnog zakona idu u tom smjeru da se sada „ugasi vatra“, a uskoro će krenuti i radna skupina u Ministarstvu pravosuđa koja će temeljito raditi Ovršni zakon koji će na jedan civiliziran socijalno-dostojanstven način riješiti problem ovršnog postupka, posebno u onom dijelu gdje se govori o nekretninama“, istaknuo je Šprlje.

Osim ministra pravosuđa u emisiji su gostovali i predstavnik HDZ-a Dražen Bošnjaković, predstavnik SDP-a Peđa Grbin te predstavnik Živog zida Ivan Pernar, a odgovarali su, između ostalog, na pitanja je li i zašto postojeći Ovršni zakon nepravedan te treba li ga i kako mijenjati.

Dražen Bošnjaković nadovezao se na ministra Šprlju te rekao kako smatra da prijedlog izmjene ide u dobrom smjeru i da će to biti izlaz za ljude u takvoj situaciji. Bošnjaković, Šprlje i Pernar složili su se da je temeljni uzrok ovog problema ekonomska situacija. „Makar imamo ekonomske pokazatelje koji idu prema gore i to nas može ohrabriti“, dodao je Bošnjaković.

Peđa Grbin istaknuo je nezadovoljtvo zbog toga što još uvijek nije vidio prijedlog zakona.

„Ovo je prijedlog kluba zastupnika, a ne Ministarstva. Ministarstvo nadzire je li sve dobro za sustav, nadgleda cijeli proces i tvrdi da se radi o stručnom prijedlogu, u njemu se nalaze i odredbe koje smo dužni implementirati do siječnja sljedeće godine i ima razloga za hitnu proceduru“, rekao je Šprlje.

Naglasio je kako se rješava problem ljudi koji bi završili na ulici, u slučaju provedbe ovog zakona oni neće završiti na ulici. „Bavimo se posljedicama a ne uzrocima. Uzroci nisu u Ovršnom zakonu. Problem je ekonomsko stanje države koje je dovelo do takve situacije da se stvorilo toliko ovrha“, dodao je.

Na pitanje ako zaustavimo ovrhe hoćemo li paralizirati zemlju, (stambeni krediti će otići u povijest), Ivan Pernar odgovara da bankari znaju da će do deložacije doći i postavlja se pitanje zašto posuđuju novac kad su svjesni da građani neće moći vratiti.

„Zato što će privatnoj osobi uzeti kroz deložaciju, a državi kao privatizaciju“, odgovara Pernar.

Bošnjaković smatra da ovrha mora biti prema svima jednaka i da ne treba ovo shvatiti kao rat protiv banaka jer nije ovo rat između banaka ni bilo koga.

Na pitanje što misli o rješenjima koja se primjenjuju u skandinavskim zemljama ministar pravosuđa Ante Šrlje kaže da se prijedlozi iz skandinavskih zemalja prikazuju previše pojednostavljeno, to su najbogatije države, RH nema sredstava da može tuđe dugove vraćati, a tamo se i građani mnogo odgovornije ponašaju.

Prijedlog izmjene Ovršnog zakona koji su dogovorili Most nezavisnih lista i HDZ i koji će uskoro biti na glasovanju je samo prva mjera koja bi trebala ublažiti trenutno stanje i pomoći ugroženima. Trenutni cilj je pomoći građanima da ne završe na ulici, a dugoročni cilj je kreiranje Ovršnog zakona koji će biti prihvatljiv  i ovršenima i ovršiteljima. Uzrok problema su ekonomski nepovoljna situacija i rješavanjem uzroka, smanjit će se i posljedice ovršenih građana. U skladu s tim krajnji i najvažniji cilj je gospodarski rast, koji bi riješio ne samo probleme sa ovrhama nego i mnoge druge probleme s kojima se suočava Republika Hrvatska.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj