fbpx

Vijesti:

13. prosinca 2016.

Grmoja: Optičku mrežu mora graditi Hrvatska

bandicam-2016-12-13-17-21-54-872

Slika: Screenshot HRT  l  Izvor: HRT.hr

Tko će graditi mrežu širokopojasnog interneta u Hrvatskoj i hoće li taj posao dobiti Deutsche Telekom.?To je tema koja se vuče još od posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, kada je Angela Merkel izjavila da nije najzadovoljnija najavom da će hrvatska država graditi optičku mrežu, smatrajući da će to štetiti Hrvatskom Telekomu koji je tvrtka kći Deutsche Telekoma. O tom strateškom pitanju za Hrvatsku u Hrvatskoj uživo govorio je Nikola Grmoja iz Mosta.

“Stav Mosta je da bi infrastrukturu za širokopojasni internet trebala graditi država. Dovođenje širokopojasnog interneta do svakog građanina Hrvatske povećat će konkurentnost hrvatskog gospodarstva. To je i stvar nacionalne sigurnosti. Otvoreno je pitanje hoće li mrežu graditi privatnici putem javnog natječaja, ali ona mora biti u vlasništvu države”, poručio je Grmoja.  Razumijemo želju Njemačke da sudjeluje u tom poslu i možemo tisuću puta reći ‘Danke Deutschland’, ali radi se o nacionalnom interesu i to bismo trebali rješavati sami”, dodao je.

Grmoja se nada da će s partnerima iz HDZ-a postići dogovor o tome. “Ako smo počinili neke pogreške u prošlosti, vrijeme je da počnemo voditi brigu o svojim interesima. Vrijeme je da se Hrvatska čvrsto postavi i da znamo tko su nam pravi prijatelji i saveznici, ali i da oni znaju da ćemo štititi svoje nacionalne interese. Nadam se da će Plenkovićeva vlada znati zaštiti nacionalne interese.
Na jučerašnjem susretu su i kancelarka Angela Merkel i premijer Andrej Plenković izbjegli konkretan odgovor na ovo pitanje. “Hrvatska će naći model proširenja infrastrukture”, kratko je rekao Plenković.

Video snimku pogledajte na ovom linku.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj