fbpx

Vijesti:

13. srpnja 2017.

MOSTOV PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA OVRŠNOG ZAKONA DANAS U HRVATSKOM SABORU

Zagreb, 11.03.2017 - Konstituirajuca sjednica glavnog odbora Mosta nezavisnih lista

Danas je u Hrvatskom Saboru na redu rasprava o Mostovom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona. Most nezavisnih lista kao predlagatelj već duže vrijeme radi na izradi novog prijedloga zakona zajedno sa svojim stručnim suradnicima, a danas ćemo predstaviti i podnijeti dodatne amandmane maksimalno želeći pomoći da šteta nastala lošim predatorskim ovršnim zakonom bude ispravljena.

Jedna od ključnih stvari koje želimo promijeniti novim amandmanima je zaštita jedine nekretnine, odnosno želimo sprječavanje provođenja ovrhe na nekretnini koja je opterećena založnim pravom zbog ugovora o kreditu u slučaju kada je vrijednost glavnice kredita već plaćena kreditoru. Zbog raširene pojave provođenja ovrha na nekretninama zbog raskinutih ugovora o kreditu, a pri čemu su do trenutka raskida ugovora iznosi uplaćeni kreditoru na ime kamate, glavnice, troškova i naknada premašili iznos koji je kreditor zapravo isplatio ovršeniku, potrebno je uvesti zaštitu ovršenika kojima je to jedina nekretnina i koji su zbog visokih kamata, tečajnih razlika ili visokih naknada već vratili primljeno. Osim toga, sukladno zahtjevima stručne javnosti, naših, ali i drugih zastupnika u Hrvatskom Saboru povećavamo iznos glavnice zbog koje se jedina nekretnina ne može ovršiti s prvotno usuglašenih 20 na 50 tisuća kn, a u takvoj situaciji je oko 220 tisuća ljudi. U slučajevima gdje je glavnica viša od 50 tisuća kn te u slučaju ovrhe nekretnine nudimo rješenje zamjenskog smještaja na 18 mjeseci koji bi plaćala država ili bi ponudila nekretninu u vlasništvu države.

Druga ključna stvar koju će Most  razriješiti je deblokada dugotrajno blokiranih ovršenika, pri čemu je preduvjet obustave ovrhe činjenica da se tražbina ne naplaćuje. Dugotrajno blokirani isključeni su u cijelosti iz ekonomskih odnosa u državi. Često ne mogu zasnovati radni odnos jer im se plaća oduzima čim sjedne na račun pa se okreću crnom tržištu rada. Oni čak niti kao potrošači ne pridonose rastu potrošnje i gospodarstva, a dugotrajne neprekinute blokade rezultiraju gomilanjem novih dugova i stvaranjem „zle“ spirale duga iz koje se mnogi nikada neće izvući. Zato se predloženim novim amandmanima Mosta sprječava  gomilanje duga nerazmjernim rastom kamata kada se ovrha ne može uspješno provesti.

Osim toga, stvar koju također treba uvesti i koju Most predlaže je – apsolutni zastarni rok. Osoba ne može biti doživotno blokirana, to je trauma kojom je pogođeno oko 300.000 dužnika. Ti dužnici imaju obitelji, djecu koje su također izložene svim tegobama tih dugova. To znači da je više od milijun osoba u RH pod nepodnošljivim imovinskim i psihološkim pritiskom što rezultira nezdravim društvom i golemim iseljavanjem. Naime, zastarni rok od 10 godina koji je propisan Zakonom o obveznim odnosima dovoljno je dug rok da bi ovrhovoditelj svoju tražbinu mogao naplatiti ako je takva tražbina naplativa. Nužnost unošenja ovakve odredbe u Ovršni zakon leži u činjenici da je tražbina koja punih 10 godina nije naplaćena, očito nenaplativa. Također, ako je ovrhovoditelj prekasno poduzeo radnje za naplatu svoje tražbine, zakonom mu ne treba pružiti dodatnu zaštitu, jer je zbog načela razmjernosti pretežit interes u pružanju zaštite ovršeniku i sprječavanju dugotrajne blokade ovršenikovih sredstava i imovine.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj

POVEZANO