fbpx

Vijesti:

12. rujna 2017.

Prihvaćena dva amandmana Mosta na proračun grada Splita

Cikotic01

SVI AMANDMANI SU SNAŽNO USMJERENI PREMA TOME DA MLADI I PODUZETNICI OSTANU U SPLITU I ŽIVE OD SVOGA RADA

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća grada Splita vijećnici Mosta nezavisnih lista uputili su mnoge amandmane od kojih su prihvaćeni Program oživljavanja poljoprivrednih površina i Idejni projekt za prometnicu na Neslanovcu. Nakon detaljne analize prijedloga proračuna utvrdili smo kako proračun niti u jednoj svojoj stavci nije razvojan iz razloga što za svaku stavku proračuna nisu iskazani socio-ekonomski efekti na razini Grada. Isto tako nigdje se ne daju financijske simulacije efekata promjena u proračunskim stavkama. Nema argumenata niti objašnjenja zašto se pojedine stavke proračuna mijenjaju i koji su očekivani negativni/pozitivni efekti promjena u proračunskim stavkama što pokazuje slabosti u planiranju proračuna. Dosadašnja politika nije imala snagu adekvatnih mjera, a proračun za 2017. godinu nastavak je iste takve politike što je razvidno iz lošeg sadržaja programa, planiranja sredstava, a očajno izvršenje dokaz je promašenih politika. Na temelju svega navedenog pripremili smo amandmane:

 • Ukidanje prireza
 • Projekti podrške poduzetnicima početnicima
 • Subvencije kamata od 4-5% na poduzetničke kredite za investicije u djelatnostima izvan turističkog sektora
 • Osposobljavanje za mlade (dobna skupina 30-40 godina)
 • Ulaganje u poslovne prostore za mlade poduzetnike i postojeće poduzetnike
 • Projekt OPG tržnica
 • Program oživljavanja poljoprivrednih površina
 • Sredstva za provođenje mjera educiranja o teškim oblicima autoimunih oboljenja, promicanje zdravlja i psihološke potpore oboljelima
 • Sufinanciranje produženog povećanja boravka i cjelodnevne nastave
 • Stručno financiranje ukupne cijene cjelodnevnog boravka u osnovnim školama
 • Projekt prilagodbe centra grada i Dioklecijanove palače invalidnim osobama
 • Idejni projekt za prometnicu spoj Kupreške i puta Smokovika

 

Od podnesenih amandmana izdvajamo Stručno osposobljavanje za rad na lokalnoj razini, gdje je predviđeno da Grad osigura sredstva za  osposobljavanje mladih iznad 30 godina, kako ne bi bili diskriminirani po osnovi godina, za mogućnost stručnog osposobljavanja. Čekajući reakciju nadležnog ministarstva mladima postaje sve prihvatljivija opcija odlaska izvan Republike Hrvatske, a ovaj bi amandman omogućio da ostanu ovdje i steknu potrebno iskustvo za uključivanje na tržište rada. Nadalje, mjere za poticanje poduzetnika kroz subvencionirani kredit, kao i nepovratna sredstva za poticanje poduzetnika početnika te ulaganje u gradske prostore koji nisu u upotrebi kako bi ih također ponudili poduzetnicima. Zanimljiva je činjenica da je grad Split imao 383 zaposlena 2010. godine, ‎465 2014 godine te isti broj i dan danas, a da je istovremeno u tom razdoblju, odnosno u zadnjih sedam godina, broj zaposlenih na tržištu grada Splita u vrlo sigurnoj silaznoj putanji.

Grad Split ima 480 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja. Umjesto da gradonačelnik odlučno krene u naplatu dugovanja prema gradu Splitu, bez puno premišljanja, on se odlučuje za iznimno štetan potez podizanja prireza dodatno opterećujući rad. Kao da tih 480 milijuna kuna nemamo za što potrošiti.

Ističemo i amandman  povećanja subvencije za cjelodnevni boravak i cjelodnevne nastave s ciljem osiguranja kvalitetnijih uvjeta djecu i životnih prilika za obitelji, intencija ovog amandmana je bila graditi mjere kvalitetne obiteljske politike na području Splita.

Naposljetku, žao nam je što gradska vlast nije imala više sluha za pozitivne promjene koje smo predlagali, a koje su bile realne i izvodive.

Ante Čikotić, predsjednik Kluba vijećnika Mosta nezavisnih lista Split


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj