fbpx

Vijesti:

13. listopada 2017.

HDZ ne smije zaustaviti rad istražnog povjerenstva kada krene kazneni postupak

Nikola Grmoja

Iva Puljić – Šego (Večernji list)

Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta, govori o lex Agrokor, povjerenstvu za Agrokor…

U ime Mosta član ste saborskog istražnog povjerenstva o Agrokoru, što očekujete od tog povjerenstva, dosad su sva ta tijela bila samo politička pozornica?

Nadam se da će povjerenstvo barem omogućiti da stvari koje su se događale u Agrokoru postanu predmet javnosti i da dođu svjedoci vremena i pomognu nam rasvijetliti situaciju. Ne uzdam se u zaključke povjerenstva jer HDZ i SDP u njemu imaju većinu. Borić je najavio stav HDZ-a – ako se pokrene kazneni postupak, povjerenstvo treba prestati s radom. To je smiješan argument jer se ne bavimo kaznenom odgovornošću Ivice Todorića i uprave Agrokora u lažiranju bilanci, nego okolnostima koje su dovele do stvaranja takvog Agrokora. Očito je namjera HDZ-a opstruirati rad povjerenstva.

Koga ćete vi kao Mostov predstavnik u povjerenstvu pozvati kao svjedoka?

Predložit ću sve šefove institucija o kojima je Most govorio i protiv kojih smo podigli kaznene prijave, a još ću inzistirati da svjedok bude i Božo Petrov jer je jedini sudionik priče o Agrokoru koji je detaljno ispričao što se događalo u razdoblju do donošenja lex Agrokor.

Iz svega što je Božo Petrov govorio proizlazi da je on premijera i ministre uputio u to kakvo je stanje u Agrokoru. Mislite li da oni to zaista nisu znali?

Mislim da se HDZ nije želio petljati u Agrokor, da ih je bilo strah otvoriti to pitanje. Uostalom, imaju i ministra koji je došao iz Agrokora, pa su sva pitanja o tom koncernu htjeli gurnuti ustranu. Osim u slučajevima kad bi Ivica Todorić došao sa zahtjevom da mu se odobri kredit HBOR-a, kao što je bilo s božićnim kreditom. Možda to nije bila namjera, ali definitivno je dosadašnje vlade bilo strah Todorića. Nemam nikakvih dokaza da je HDZ nešto zataškavao. Međutim, ignorirali su problem i govorili nam da dižemo paniku bez razloga.

SDP ponovno traži opoziv ministra Marića, ali sad i potpredsjednice Dalić. Hoće li MOST nezavisnih lista podržati tu inicijativu?

Ne želimo biti doživljeni kao destruktivci, ljudi kojima je namjera samo rušiti Vladu. Vlada ima većinu u Saboru, drugo je pitanje kako je ona sastavljena, a sada je najveća odgovornost na premijeru Plenkoviću. Postavlja se pitanje zašto je Plenković na sastanku u Vladi 28. veljače pitao Marića kako se može pomoći koncernu, znači premijer je ministra financija namjerno doveo u sukob interesa jer je istodobno Marić javno govorio da se izuzeo iz svih situacija vezanih uz Agrokor. Ako je istinita tvrdnja da je Marić u premijerovo ime 3. ožujka išao na sastanak s Todorićem, što tvrdi Todorić, a Marić nije demantirao, to govori da je odgovornost na premijeru. Kada dođe do glasanja, bit ćemo protiv Marića jer smo zbog toga i otišli iz Vlade.

Apsolutno stojite iza lex Agrokor?

Pametnijeg prijedloga nije bilo, a moralo se nešto brzo poduzeti. Postoji odgovornost ministra Marića što prije nije upozorio na situaciju u Agrokoru, onda bi se možda našao bolji način rješavanja problema. Novo je pitanje jesu li u tom brzom rješavanju problema napravljene pogreške ili je možda, što govori Bernardić, bila namjera da se roll up kreditom, koji nije bio predviđen s lex Agrokor, nekome pogoduje. Most nikad nije čuo da će se primijeniti roll up kredit i to je primijenjeno nakon što smo mi izašli iz Vlade.

Teško je očekivati da bi u suprotnom itko i dalje kreditirao Agrokor?

Pitanje je, da. Ali pitanje je i to je li izvanredni povjerenik Ramljak ispitao i druge mogućnosti. Problematično je što se Ramljak s ljudima iz Knighthead fonda sastajao i prije negoli je postao povjerenik, što je s tim fondom imao veze i u TLM-u.

Kad bismo rezimirali, lex Agrokor bio je potreban, ali je pitanje je li u cijelom procesu došlo do nenamjernih ili namjernih pogrešaka?

Da, pitanje je jesu li se “uštekale” neke interesne skupine koje na slomu Agrokora žele profitirati. Ili su se dogodile pogreške zbog kojih bi političke posljedice mogli imati premijer i potpredsjednica Vlade.

Kakvo je vaše mišljenje o premijeru Plenkoviću?

Prvo, Most nikada nije tvrdio da premijer štiti Todorića, nego da štiti kriminal u Agrokoru. Ali ne zato što bi on od toga imao koristi ili zato što je kriminalac, nego zato što je čovjek koji pošto-poto želi sačuvati svoju poziciju. On sklapa kompromise s raznim strujama u HDZ-u i s drugim političkim opcijama. Isključivo ga zanima njegova slika u javnosti. Dojam o Plenkoviću stekao sam na sastanku prije samog izglasavanja Vlade u Saboru, kada još nisu bili dogovoreni detalji zajedničkog programa Vlade HDZ-a i Mosta. Tada nam je Plenković rekao; što ste došli prije mog najvažnijeg dana u životu, moram pripremati govor. Od zajedničkog programa, bio mu je važniji njegov govor.

Opći je dojam da Plenković nije tip političara koji bi bio sklon korupciji.

Želim vjerovati da nije korumpiran, no više mu je stalo do vlastite pozicije nego do toga gdje će biti Hrvatska. Možda je to opasnije nego da je korumpiran. Jer takva osoba sklapa kompromise s onima koji su korumpirani.

Što mislite o Martini Dalić?

Sve što se pojavljuje oko Ramljaka ne daje mi nadu da je Dalić radila isključivo u interesu našega gospodarstva, moguće je da je bilo namjere da se netko okoristi. Slučaj Peruća primjer je njezine umiješanosti, a vidjeli smo i njezinu reakciju u Saboru.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj