fbpx

Vijesti:

8. studenoga 2017.

Strenja Linić: Ministar Kujundžić je svojim nedolaskom na Odbor pokazao koliko mu je stalo do goruće teme hrvatskog zdravstva

PXL_061017_18278959

OVO JE PLJUSKA ZA SVIH 38 000 MEDICINSKIH SESTARA KOJE OČEKUJU RJEŠENJE SVOG STATUSA OD AKTUALNOG MINISTRA

 Današnja tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku prekinuta je zbog nedolaska predstavnika Ministarstva zdravstva, koji su očito odlučili bojkotirati važnu raspravu o položaju medicinskih sestara u Hrvatskoj.

Dr.sc. Ines Strenja Linić, saborska zastupnica Mosta i predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, istaknula je kako je ministar zdravstva Milan Kujundžić svojim nedolaskom pokazao koliko mu je važna ova goruća tema hrvatskog zdravstva i koji su njegovi prioriteti.

„Ministar je odlučio bojkotirati tematsku sjednicu i očito zabraniti dolazak svojim suradnicima. Da bi sestrinstvo bilo priznato kao profesija potreban je veliki angažman svih nas. Višegodišnja složena  problematika u području temeljnog obrazovanja medicinskih sestara od nerazumijevanja sestrinstva kao samostalne profesije, organizacijske neusklađenosti s potrebama za zdravstvenom njegom i razinama obrazovanja te izjednačavanje različitih razina obrazovanja, problem visokoškolskog obrazovanja, neusklađenosti sa zakonodavstvom  Europske unije, problem zapošljavanja, uvjeti rada, neodgovarajuće komunikacije s različitim dionicima zdravstvenog sustava te, u konačnici, odlazak velikog broja medicinskih sestara iz Republike Hrvatske zbog traženja zaposlenja u zemljama članicama Europske unije, razlozi su zbog sam i sazvala  ovu tematske sjednice. Zato je ovakav stav iz ministarstva zdravstva jednostavno nedopustiv,“ istaknula je dr. sc. Ines Strenja Linić.

Na sjednicu, zakazanu tjednima unaprijed, došlo je preko dvadeset predstavnika struke, predstavnice Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske udruge medicinskih sestara, Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara, dekani Zdravstvenih fakulteta i Veleučilišta, ravnatelji srednjih Medicinskih škola  te profesora Medicinskog fakulteta, ali uzalud. Medicinske sestre – medicinski tehničari čine najbrojniju profesionalnu skupinu u zdravstvenom sustavu, gotovo polovicu od ukupno zaposlenih zdravstvenih radnika (44,4 %), a  prema podacima Registra Hrvatske komore medicinskih sestara, Komora u ovom trenutku broji 38 642 članica i članova. Svakim danom medicinskih sestara je sve manje, a u inozemstvo ih je otišlo čak 1800, pa se procjenjuje da nedostaje između 8 – 12 000 medicinskih sestara.

Današnja tematska sjednica sazvana je na inicijativu Hrvatske komore medicinskih sestara kako bi se, u svjetlu trenutačnog nedostatka velikog broja medicinskih sestara, pokušali otkloniti razloge njihova nezadovoljstva, smanjiti njihov odlazak iz zemlje i poduzeli koraci k unapređenju njihova položaja.

Zanimljivo je da je samo sat vremena prije sjednice ministar Kujundžić bio u Saboru, samo kat iznad dvorane u kojoj se održavala tematska sjednica, no odlučio je uopće ne saslušati probleme medicinskih sestara.

„Besmislena je naša sjednica bez predstavnika iz Ministarstva zdravstva. Ovo je ključna tema do koje bi ministru trebalo biti stalo“, rekao je na sjednici dr. Željko Jovanović.

Predsjednica Odbora dr. sc. Strenja Linić naglasila je kako će slijedeća sjednica biti zakazana kada predstavnici Ministarstva zdravstva budu mogli nazočiti.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj