fbpx

Vijesti:

22. studenoga 2017.

Petrov: Šteta, i ovaj proračun je propuštena prilika

bandicam 2017-11-22 17-03-33-275

PRORAČUN PODREĐEN ISKLJUČIVO UVOĐENJU EURA, NIJE HRVATSKI NEGO BRISELSKI PRORAČUN

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov u ime Kluba zastupnika govorio je o prijedlogu proračuna za 2018. godinu. Na samom početku nazvao ga je propuštenom prilikom konstatirajući kako su svi okolni vanjski čimbenici išli u našu korist: rast ekonomije u Europi i pozitivan ciklus koji indirektno donosi veći prihod i veću priliku za stvaranje prihoda, povijesno niske kamate, geopolitička situacija na Mediteranu zbog čega bilježimo rekordan rast turističkog sektora, refinanciranje loših kredita itd.

„I Vlada je odlučila s tim rastom BDP-a, tim rastom prihoda koji se stvorio učiniti „ništa“. Roosevelt je jednom rekao da u svakom trenutku odluke, najbolja odluka je učiniti pravu stvar, a najgora stvar je ne učiniti ništa,“ istaknuo je Petrov.

Dodao je da su ipak učinili nešto, odnosno počeli su dijeliti šakom i kapom bez posebnog cilja, kao da će sve trajati vječno, a sami kažu u svojim projekcijama da će BDP, odnosno prihodi, padati.

„Niti ulažu u projekte koji će im poslije donositi veći prihod, niti štede za crna vremena. Proračun nema ni R od razvojnog ni S od socijalnog, a ni K od konsolidiranog”, istaknuo je u svojem izlaganju.

Dodao je kako proračun podređen isključivo uvođenju eura, nije hrvatski nego briselski proračun te se zapitao kakvu poruku Vlada šalje građanima kad je ulaganje u obrazovanje skoro zadnje na listi povećanja proračuna ministarstvima.

„Prijedlog proračuna ne treba se smatrati stabilizacijskim već stagnacijskim budući da će krajem 2018. hrvatsko gospodarstvo još više zaostati za prosjekom EU, a posebice zemljama centralne i istočne Europe za koje se predviđaju više stope rasta od Hrvatske. Ispunjene proračuna također će biti pod rizikom Brexita i rasta kamatnih stopa u Eurozoni kao i neizvjesnosti Agrokora“, dodao je i zaključio kako je ovaj proračun najbolje opisati sa dvije riječi: stabilno stagniranje.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj