fbpx
13. prosinca 2017.

PROTIV SPALJIVANJA, ZA RECIKLIRANJE

O problemima na području Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica zbog velikog otpora prema spaljivanju smeća, na današnjoj konferenciji za novinare, govorio je predsjednik Most-a Božo Petrov, saborski zastupnik Slaven Dobrović, bivši saborski zastupnik Josip Katalinić, te aktivist Siniša Bosanac koji se bori protiv spalionice u Piškornici.

Božo Petrov istaknuo je kako se upravo u Koprivnici, na primjeru Piškornice, pokazuje sva apsurdnost politike velikih centara za gospodarenje otpadom, gdje se uporno inzistira na očuvanju kapaciteta obrade.

Petrov je izjavio: „Postaje sve jasnije da se hrvatska politika gospodarenja otpadom vraća na stari, ekonomski i ekološki štetan koncept zbrinjavanja otpada. Izgradnja što većih i što skupljih županijskih ili regionalnih centara za obradu pomiješanog otpada, ili, u stvari, smeća, loše je rješenje. To je koncept kojeg je osmislio HDZ 2005.godine, a nastavio SDP 2011. Nakon što je MOST u nešto više od godine dana stavio u prvi plan otpad kao resurs i odvojeno prikupljanje koje tome prethodi, HDZ opet vraća na staro – otpad se tretira dominantno kao smeće.“

Petrov je otkrio zašto se grade glomazni projekti poput Piškornice.

„Je li to posljedica panične težnje HDZ-a da povuče sredstva iz EU fondova obzirom da su im tu rezultati nikakvi. Ili su u pitanju interesi određenih skupina, koje obzirom na njihov način funkcioniranja, slobodno možemo nazvati mafijom, kojoj je unosna zarada daleko važnija od javnog interesa“, otkriva Petrov.

Josip Katalinić, bivši saborski zastupnik i član Udruge krizni eko stožer Marišćine, iznio je isustvo s CGO Marišćine, istaknuvši svu njegovu  promašenost koja je uzrokovala i poskupljenje računa za sve stanovnike Kvarnera i Gorskog kotara.

„ To je sukob CGO i ekološki utemeljenog koncepta. Spaljivanje nije dio kružnog gospodarstva, jer se spaljivanjem uništavaju vrijedne sirovine koje smo mogli reciklirati“, kaže Katalinić.

Siniša Bosanac koji se bori protiv spalionice u Piškornici, član je inicijative „Koprivnica kakvu zaslužujemo“ upozorava kako je dvije godine bio izložen brojnim pritiscima pa i tužbama, koji su ogolili da se radi o pojedinačnim interesima.

„Odgovornima nije bilo važno koliko zagađuju okoliš i kojim nas sve rizicima izlažu, radi osobnih financijskih interesa, u kojima se tovarenje ogromnih količina smeća prikazuje poslovnim uspjehom. Odlagalište je  prilika za bogaćenje jer je takvim ljudima dano na upravljanje dvije milijarde kuna, koliko je po zadnjemu predviđeno za Regionalne centre za gospodarenje otpadom“, rekao je Bosanac.

Slaven Dobrović, saborski zastupnik i bivši ministar energetike i okoliša, dao je rješenje problema s CGO, rekavši da je to promašen projekt.

Dobrović je pojasnio: „Prema otpadu se treba odnositi kao prema resursu, a ne kao prema smeću. Voziti pomiješane ostatke ili smeće s udaljenosti od čak preko 100 km i na to se obvezati za period od preko 20 godina je neodgovorna ludost koja uništava ekološku budućnost Hrvatske.  Nemojmo to činiti. Apeliram na sve gradove i općine da se dosljedno prihvate uspostave održivog ili ekološki utemeljenog sustava gospodarenja otpadom na svojim područjima. Neka dobro razmisle koliko otpada će željeti voziti na te udaljenosti, njihova je odgovornost velika.“

Istaknuo je kako je rješenje u izgradnji centara za ponovnu upotrebu, zatim uspostave sustava za odvojeno prikupljanje zajedno s nužnom infrastrukturom što obavezno uključuje sortirnice i kompostišta.

„Nužna su i reciklažna dvorišta za opasne i problematične tvari. Za sve to je legitimno trošiti EU sredstva iz OPKK 2014.-2020., pa pozivam nadležne ministre da što prije objave javne pozive za financiranje ovih sadržaja kao što je za reciklažna dvorišta objavljen poziv u prvom tromjesečju ove godine, dok je još Most sudjelovao u vladi“, pojasnio je Dobrović.

 


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj