fbpx

Vijesti:

29. prosinca 2017.

UDARILI SMO TEMELJE MOSTA SPLITU – U NOVOJ GODINI NASTAVLJAMO JOŠ ŽEŠĆE

Lokalni izbori održani ovog proljeća nakon turbulentne predizborne kampanje ponovno su pokazali da se zbog vlasti sve ratne sjekire mogu vrlo brzo zakopati i po principu podjele plijena 60/40% upravljati sudbinom grada. Proračun za 2018. godinu cijelo vrijeme želi se prikazati kao razvojni proračun no usporedimo li samo neke stavke proračuna s prijašnjim godinama dolazimo do suprotnog zaključka. Naime, umjesto da se ide sa smanjivanjem troškova, racionalizacijom radnih mjesta, svaka nova vlast radi upravo suprotno. Primjerice, u zadnjih 10 godina broj zaposlenih ( svi korisnici gradskog proračuna) se gotovo udvostručio i iznosi skoro 3000, a shodno tome rastu i rashodi za zaposlene. Grad Split 2001 godine na rashode za zaposlene trošio je 89 milijuna kuna, 15 godina poslije potrošeno je čak 130 milijuna više ( 2016.g. – 219 milijuna kuna), no to nije dovoljno pa su u proračunu za 2018. godinu planirani u iznosu od 247 milijuna kuna što čini čak četvrtinu cjelokupnog proračuna. Ovaj trend rasta troškova ne prati porast učinkovitosti rada gradske uprave. Kao pozitivne aktivnosti novog gradonačelnika moramo istaknuti pomake u komunalnom redu Grada Splita, no to je samo po sebi logično i nešto što spada u djelokrug rada gradske uprave. Žalosno je da moramo biti zadovoljni da gradonačelnik i službe rade posao za koji su plaćeni. Očigledno je da gradonačelnik crpi svoju popularnost na lošem radu svojih predhodnika.

Most nezavisnih lista od ulaska u Gradsko vijeće Grada Splita pokazuje da se iz oporbe može kvalitetno raditi nudeći pritom razne konstruktivne prijedloge i rješenja. Uz to je  pokazao drukčiju politiku u kojoj nema mjesta za pasivno iščekivanje pogrešaka vladajućih već se kontinuriranim radom otvaraju važna pitanja i traže konkretni odgovori. Vjerujemo da kvalitetan rad u oporbi može biti važan i vidljiv a kao primjer navodimo neke naše inicijative počevši od prve tematske sjednice o Protupožarnoj zaštiti gdje je jednoglasno usvojen Mostov prijedlog zaključka o protupožarnoj zaštiti Marjana preko amandmana na proračun za 2017.godinu, te u dosadašnjoj praksi nezabilježeni broj amandmana koji smo dali na prijedlog proračuna Grada Splita za 2018 godinu. Putem amandmana predlagali smo određivanje novčane naknade za građane koji žive na području utjecaja odlagališta otpada Karepovac, no vladajući nisu imali sluha.

Iako smo u oporbi, odlučili smo se putem svog prijedloga suprostaviti „Lex šerifu“  te smo tražili od oporbenh i vladajućih da nas podrže. Uz to smo nastojali inicirati što učinkovitiji rad radnih tijela, te uključivati stručnjake gdje god je to bilo moguće. Neke Mostove incijative su i usvojene, a posebno nam je važna izradu Strategije poticane stanogradnje (POS) jer se dotiče najvažnijih poliika ostanka mladih obitelji u Gradu Splitu, te izgradnja dječijeg igrališta u Žrnovnici.

Most nezavisnih lista je i kroz županijski proračun nastojao putem raznih inicijativa i prijedloga doprinijeti razvoju i boljitku kako Grada Splita tako i cijele Županije, a jedan od prijedloga je Deklaracija protiv projekta izgradnje termoelektrane Peruća koji je prvotno odbijen, ali je postigao velik odjek u javnosti i dao vjetar u leđa za borbu protiv izgradnje koja je na kraju i stopirana. Bitno je istaknuti i naš doprinos Prijedlogu pravilnika o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj uporabi pomorskog dobra na području SDŽ gdje su usvojena dva naša amdnamana koja bitno  osiguravaju zaštitu interesa lokalnog stanovništva.

Ono što svakako želimo spomenuti je prihvaćeni amandman putem kojeg smo predlagali da se u 2018. godini osigura iznos za izradu projektne dokumentacije za izgradnju azila za životinje u Splitu. Iako vladajući nisu prihvatili preostalih 38 amandmana, ovim je prihvaćeno ono za što se Most nezavisnih lista gorljivo zalagao i na sjednici Gradskog vijeća Grada Splita.

U Splitu je također otvoren i ured zastupnice Ivane Ninčević-Lesandrić koji na tjednoj bazi prema desetke mladih poduzetnika kojima se raznim savjetima nastoji olakšati poslovanje te se nudi pomoć i onima koji se tek planiraju upustiti u poduzetničke vode.

Most nezavisnih lista će i dalje biti kontrolor i korektori izvršne vlasti, ali osim toga nastavit će nuditi konstruktivna i mjerljiva rješenja kojima je cilj učiniti vlast boljom iz pozicije oporbe, kao i svojim radom dati mjerljiv doprinos razvoju i podizanju kvalitete života građana Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Most nezavisnih lista


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj