fbpx

Vijesti:

5. siječnja 2018.

KRAJNJI JE ČAS ZA SPAS PLITVICA

Most nezavisnih lista održao je konferenciju za medije na Plitvičkim jezerima kako bi progovorio o aktualnoj situaciji vezanoj za ovaj nacionalni park.

Na konferenciji su bili prisutni čelnik Mosta Božo Petrov, politički tajnik Nikola Grmoja, saborski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, saborski zastupnici Miro Bulj i Ines Strenja Linić te voditelj Mostovog savjeta za branitelje Vlado Marić.

Na samom početku Božo Petrov je istaknuo: „Devastaciju Plitvičkih jezera je neophodno zaustaviti potičući stručno vodstvo koje će uvesti red nakon višegodišnje eksploatacije nacionalnog parka pod UNESCO-vom zaštitom. Imamo odgovornost očuvati Plitvice i njima gospodariti na održivi način. Most je među prvima ustao u obranu Plitvičkih jezera, nacionalnog parka koji je neprocjenjivo bogatstvo. Političko imenovanje ravnatelja godinama je uništavalo
Plitvice, jer stručnost nije bila uvjet. Molim sve građane da danas pokušaju vidjeti što se zaista događa ovdje i što je bitno da se napravi i istakne za Plitvička jezera. Je li to borba za uhljebljivanje i pozicije, ili je to očuvanje bisera Hrvatske. Imamo priliku, stvari nisu nepopravljive, ali ako se nastavi ovakva politike, dragulja u Hrvatskoj neće više biti”, rekao je Petrov.

Ines Strenja Linić je istaknula ulogu koju su Plitvička jezera imala u ratu: „Svi prisutni branitelji koji su sada ovdje i tad su bili ovdje! Most je uvijek tamo gdje se bori! Dosta je vladavine onih kojima je jedino bitno kako imati koristi i kako samo stranački podobne staviti na čelna mjesta.”

Miro Bulj objasnio je kako najmanje koristi od apartmana ima lokalno stanovništvo jer su uglavnom vanjski investitori oni koje ne zanima održivi razvoj. “Faraonski sustav upravljanja koji je uspostavio Milinović, dokazuje da je vrijeme da se svi udružimo i da sačuvamo ljude na ovim prostorima jer je činjenica da prostorni planovi štete lokalnom stanovništvu jer su to privatni interesi za gradnju apartmana i uzimanje novca. Gospodo Milinoviću i Plenkoviću, dosta pokazivanja mišića, ne budite ovnovi u brnu jer vam to narod neće dopustiti. Obranit ćemo Plitvice od vaših borbi za sredstvima. Obranili smo Peruću pa ćemo i Plitvice!”, poručio je Bulj.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u mandatu Slavena Dobrovića podiglo je kaznenu prijavu protiv osobe koja je smatrala da ne treba tražiti dozvolu za građevinske radove u nacionalnom parku.

„Nebitno nam je bilo iz kojeg je tabora, ukazali smo na konkretan propust. Smatramo da je dosta toga da politika utječe na ravnatelja nacionalnog parka! To nije politička funkcija. No, nažalost, uvriježio se stav da politika postavlja na tu funkciju i to ljude koji nemaju predispozicije za taj posao. Branitelji su ljetos poručili da će stati u obranu Plitvica baš kao i 90-ih godina. I to su i učinili. Ustali su protiv pojedinačnih interesa, protiv interesnih skupina koji su donošenjem prostornog plana unazadili Plitvice, dozvolivši prekomjernu gradnju. Broj ležajeva je od 2009. do 2014. narastao sa 600 na 12 500,“ istaknuo je Slaven Dobrović.

Mostov voditelj savjeta za branitelje Vlado Marić se osvrnuo na branitelje koji su branili Plitvička jezera na krvavi Uskrs i Josipa Jovica. Konstatirao je da očito i danas treba braniti Plitvice te da su branitelji prvi stali u obranu od apartmanizacije.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj