fbpx

Vijesti:

18. siječnja 2018.

PETROV PREDSTAVIO MOSTOVU ALTERNATIVU SMANJENJU PDV-A

Autor teksta: N1 Hrvatska
Fotografija: N1 Hrvatska

Danas je Božo Petrov gostovao uživo u N1 studiju.

Je li vas iznenadila najava smanjenja PDV-a?

Oni puno toga obećavaju. Rekao sam da trebaju pripaziti da ne postanu Vlada propalih obećanja. Sva obećanja koja smo dosad čuli su ludom radovanje.

Jeste li za smanjenje PDV-a? 

Mi smo za smanjivanje poreza. Je li potrebno smanjiti PDV ili rasteretiti poslodavce, to je pitanje. Ako smanjite PDV na 24 posto, to će osjetiti veliki proizvođači, ne mali. Ono što je bitno, podhitno se trebaju smanjiti davanja državi, ali tako da se stimulira otvaranje radnih mjesta.

Što konkretno predlažete?

Jedna od inicijativa je ukidanje poreza na isplatu dobiti. Sve ono što poduzetnici naprave, na sve plate PDV. I onda na kraju udari im se još i porez na dobit pa još i porez na isplatu dobiti. Taj novac oni trebaju uložiti kako oni žele. Svi kvalitetni poduzetnici će taj kapital uložiti na druge načine. Danas se poduzetnike onemogućuje da se bave svojim poslom. Moraju pratiti birokraciju umjesto baviti se poslom, treba pojednostaviti sustav.

Porez na nekretnine?

Čudni izleti u prazno, tako Vlada neke stvari najavljuje pa povlači. Drago mi je da je povučen taj Zakon. Ne mogu se sve nekretnine jednako kvalificirati. Umjesto da oslobađamo ljude od poreza, mi sve poravnavamo.

Koliko je to rezultat napora Vlade?

Volio bih da se premijer konačno počne hvaliti nečim što je on napravio, a ne što smo dobili zbog okolnosti. To nije proizvod rada Vlade. Bit će velika šteta ako se ne pripremimo za buduće razdoblje.

Vjerujete li da će ova godina biti godina reformi?

Što se tiče novog obećanja, moram opet reći: Vlada propalih obećanja. Obećali su reforme. Najavljena reforma pravosuđa prije mjesec dana? Čekali su šest mjeseci i srezali sve ono što znači reforma. Ostavili su jednu stvar, i to je da se objavljuju imovinske kartice sudaca. Sve ono što je trebalo učiniti efikasnijim pravosudni sustav, oni su maknuli. Mi smo bili prisiljeni objaviti pravu reformu, kako to izgleda kad zaista želiš napraviti reformu. Zaista mi je žao kad ministar Kuščević govori da nije ništa dobio kad u njegovoj ladici stoji Akcijski plan koji bi napravio javnu upravu jednostavnijom, efikasnijom i dostupnom za građane. Kod njega u ladici je i Zakon o agencijama.

Bili ste u HDZ-ovoj Vladi dva puta. Zašto tada niste djelovali?

Mi smo djelovali. Zakon o agencijama se pripremao i tada su nas eliminirali iz Vlade. Ali ne zbog tog zakona. Zbog Agrokora nismo bili spremni na kompromise. Radili smo Akcijski plan za javnu upravu, cijela je procedura bila pokrenuta. Nisu nam dali vrijeme. Svi prijedlozi zakona koje smo spremili su počeli ulaziti u saborsku proceduru. Mi smo pokrenuli stvari, ali nam nisu dali vrijeme da to napravimo.

Kako komenirate postupak koji je protiv minsitra Marića zbog razgovora s Todorićem pokrenulo Povjerenstvo za sukob interesa?

Treba se aktualizirati pitanje premijera. Nije upitno je li Marić bio u sukobu interesa. Mi smo stajališta da nije mogao obavljati ulogu ministra financija. Dvije su bitne stvari: radio je kao državni tajnik, zatim u Agrokoru, i onda se vratio u Vladu. Istražno povjerenstvo i svjedočenje Rohatinskog pokazalo je kako je Marić bio element kojim je Todorić htio instalirati Rohatinskog. Ako to nije sukob interesa, ne znam što jest. Predsjednik Vlade i potpredsjednica Vlade lažno su svjedočili da Marić nije bio aktivan na tim sastancima. Premijer ne laže da zaštiti ministra, nego sebe. Povjerenstvo je indirektno reklo: “Dragi predsjedniče Vlade, vi lažete”.

Povjerestvu ističe mandat u veljači. Hoćete li podržati reizbor članova?

Zar nije sramotno da se oteže s odabirom Povjerenstva već nekoliko mejserci i da se odabir članova veže za odluku o Zdravku Mariću? Vidjet ćemo kada će biti rokovi u kojima će se donijeti odluka o Mariću. Cijelo vrijeme Vlada kalkulira s tim. Bez obzira na nenamjerne greške, to povjerenstvo je napravilo dobar posao u prošlom razdoblju. Nadam se da im glave ne ovise o odluci u Mariću.

Politička snaga Mosta? Pada vam rejting, sada ste četvrti.

Ne zabrinjava me to. Most je stabilan, u odnosu na druge stranke Most je to uspio u dvije godine. HDZ i SDP su nasljednici bivšeg sustava. Most će rasti zbog toga što ostajemo vjerni obećanjima, što postoji rad na terenu. Most nije pao da bi Živi zid rastao. Oni ne oduzimaju naše glasove. SDP pada.

Je li fenomen Živog zida kratkoročan?

Bit će dugoročan kad počnu ispunjavati obećanja, i to očekujem od njih. Kad se spomene Živi zid, prvo se pomisli na deložaciju. Oni se bore za ljude koji su blokirani. Kako to da već dvije godine ne žele predložiti ovršni zakon? Činjenica je da već dvije godine ne predlažu takav zakon. Predlažu zakon o cijepljenju.

Stav Vlade je da neće prihvatiti zakon koji dolaze iz oporbe. Most će podržati svaki kvalitetan zakon, bez obzira odakle dolazi.

Promjene Poslovnika u Saboru? Vlaho Orepić dao im je potporu.

Iskreno, ne znam za komentar Orepića. Ono što moram reći je da mi razgovaramo o prijedlogu izmjene Poslovnika koji mi u Mostu nismo vidjeli. Te iste izmjene su pisane da bi se zabranio govor novim opcijama poput Mosta. To je zanimljivo. Vjerujte mi da su pisane na takav način. Ono što je važnije od svega, na uvid su taj poslovnik dobili članovi SDP-a. HDZ i SDP kroje poslovnik da se ne bi čuo glas drugih opcija u Saboru.

Stanke u jutarnjem dijelu sjednice Sabora koriste se za iznošenje političkih stavova.

Stanke služe da bi zastunici mogli govoriti o problemima ljudi u Hrvatskoj, a ne o onome što vladajući misle da bi se trebalo govoriti u Saobru. Ja znam da zbog toga brojni zastupnci imaju nemiran san, ali to ne znači da se ne smije govorit. Ako ćemo Hrvatsku učiniti boljom, moramo je učniti transparentnom i pravednom. Ako možete kazniti nekoga za sto kuna, onda morate kazniti i onoga koji je prevario sustav za milijun kuna. Saborski zastupnici imaju imunitet da bi mogli govoriti o svemu, a sad će se napraviti situacija da ne mogu govoriti. Ovo je sve samo slijed događaja koji radi Vlada. Danas će Vlada govor mržnje iskoristiti kao alibi da ukine slobodu govora. Apsolutno smo protiv bilo koje mržnje, ali to ne smije biti alibi da se ukine pravo govora.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj