fbpx

Vijesti:

19. siječnja 2018.

IZMJENU POSLOVNIKA KOJA IDE U SMJERU UŠUTKIVANJA ZASTUPNIKA SMATRAMO ŠTETNOM ZA OVU INSTITUCIJU

Zagreb, 19. siječnja 2018. – Most nezavisnih lista održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavljen prijedlog izmjene Poslovnika Hrvatskog sabora. O ovoj temi govorili su zastupnici Robert Podolnjak i Ines Strenja-Linić.

Most nezavisnih lista smatra da su izmjene Poslovnika nužne i o tome se raspravlja već duže vrijeme, a podsjećamo javnost da je Božo Petrov kao predsjednik Hrvatskog sabora prvi tu temu stavio na dnevni red i zamolio sve klubove zastupnika da svoje primjedbe pošalju Odboru za ustav, poslovnik i politički sustav. Takvu proceduru sadašnja parlamentarna većina ne poštuje. To je razlika između našeg i njihovog pristupa“, objasnio je Robert Podolnjak.

Ines Strenja-Linić govorila je o važnosti tematskih sjednica odbora i koristi koje te sjednice donose: „Ovo je važan mehanizam za poticanje rasprave o važnim temama i stavljanje takvih tema u fokus javnosti i to tako mora ostati.“

Izmjena najvažnijeg propisa po kojem radi Hrvatski sabor, koji je srce parlamentarnog prava, mora biti ozbiljan i promišljen posao koji se ne radi po hitnom postupku, bez znanja oporbenih zastupnika. Stoga Most nezavisnih lista traži ozbiljnu, stručnu raspravu o izmjenama Poslovnika na nadležnom odboru, promjene Poslovnika u dva čitanja i njihovo donošenje uz konsenzus vladajuće parlamentarne većine i opozicije.

Smatramo da sadašnji Poslovnik ima ozbiljne demokratske i parlamentarne deficite, naročito sa stajališta opozicije. Smatramo da zastupnici opozicije moraju imati bolje mehanizme kontrole izvršne vlasti, naročito putem češćeg postavljanja zastupničkih pitanja, putem istražnih povjerenstava i interpelacija.

Također tražimo da se o prijedlozima zakona i drugih propisa koje predlažu klubovi zastupnika opozicije mora o razumnom roku raspraviti u Hrvatskom saboru, a ne da vječno stoje na dnevnom redu voljom predsjednika Sabora.  Promjene koje navodno priprema HDZ ne idu u tom smjeru već dodatno žele suziti prava oporbenih zastupnika da govore u Hrvatskom saboru. Svaku izmjenu koja bi išla u smjeru ušutkivanja zastupnika smatramo krajnje štetnom za ovu instituciju.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj