fbpx

Vijesti:

19. siječnja 2018.

NAMJERAVA LI VLADA ŠUTNJOM PILATOVSKI OBRISATI RUKE?

Autor: Tea Romić / Večernji list

Miro Bulj podsjetio je da revizijska izvješća godinama ukazuju na brojne anomalije u poslovanju Brodosplita kojeg je 2012. godine privatizirao DIV iz Samobora.

Problemi Brodosplita potaknuli su saborske zastupnike da zatraže stanke na početku današnjeg saborskog zasjedanja te upute apel najvažnijim institucijama da se pokuša pomoći tom splitskom brodogradilištu, ali i Uljaniku koji je također u problemima. Mostov Miro Bulj podsjetio je da revizijska izvješća godinama ukazuju na brojne anomalije u poslovanju Brodosplita kojeg je 2012. godine privatizirao DIV iz Samobora.

– Ne poštuje se ugovor o privatizaciji iz 2012. godine, pa se postavlja pitanje što državna tijela planiraju poduzeti temeljem nalaza revizije koji ukazuje na nenamjensko trošenje državnih potpora, na neprovođenje organizacijskog i kadrovskog restrukturiranja, na nevjerodostojna financijska izvješća… Revizija je te nalaze uputila DORH-u, pa je pitanje što oni poduzimaju, a i što Vlada radi. Namjerava li Vlada šutnjom pilatovski obrisati ruke od tog problema i čekati mišljenje Europske komisije? – zanima Bulja koji podsjeća koliko je brodogradnja bitna za Dalmaciju.

– Zašto se nenamjenski troši novac od državnih potpora? To brodogradilište je nekoć zapošljavalo 7 do 10 tisuća ljudi, danas spali na 2000 ljudi, a oni se boje za budućnost jer će propasti ako prestanu dobivati potpore. Koliko je dosad brodova napravljeno? Osam nagrada svjetskih dobili su nekoć za najbolje brodove, imali smo najbolje ljude, najkvalitetnije kadrove u toj struci, a oni sad odlaze, pa se uvozi jeftina radna snaga, daju se krediti preko HBOR-a i ne troše se namjenski, pa pozivam Vladu i sve institucije da zaštite radna mjesta u Dalmaciji, stanite tome na kraj i neka napokon krene brodogradnja – poručuje Bulj.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj