fbpx

Vijesti:

20. siječnja 2018.

MOST O “ZATVARANJU” RAFINERIJE SISAK: VLADA JE POKLEKNULA PRED PRITISKOM I NAPRAVILA LOŠ KOMPROMIS

Fotografija: Nikola Cutuk / Pixsell

To je jedan pritisak prema Vladi i Vlada je sigurno tražeći u tome izlaz napravila loš kompromis, a to je da se riješi na jednom mjestu problem, a na drugome se ukine ovakav pogon.“ – dodao je Panenić.

„Zatekla me odluka INA-e o gašenju pogona u Sisku, ali i reakcija premijera koji je rekao da je to plan koji je usuglašen. Pitam se s kime je to usuglašeno i gdje je bio taj sastanak jer je na aktualnom satu naveo da se razgovara s Mađarima pa bi bilo dobro razjasniti kakvi su to razgovori i da li je možda tamo i dogovoreno ovo smanjenje broja radnika.“ – rekao je danas u Sisku MOST-ov saborski zastupnik Tomislav Panenić, reagiravši na najavu INA-e da u drugoj poovici godine ugasi FCC pogon u sisačkoj rafineriji gdje će i ukinuti 40-ak radnih mjesta.

„Mogu razumijeti ekonomsku logiku da bi se povezivanjem dvije rafinerije stvorili niži ekonomski troškovi. No, prije je ovo neki dogovor, jer vidimo i aktualnu krizu u Petrokemiji gdje je INA također rekla da ne želi više isporučivati plin. To je jedan pritisak prema Vladi i Vlada je sigurno tražeći u tome izlaz napravila loš kompromis, a to je da se riješi na jednom mjestu problem, a na drugome se ukine ovakav pogon.“ – dodao je Panenić istaknuvši kako „lijepe priče“ i pokazatelji o smanjenju nezaposlenosti i rastu BDP-a nemaju efekta u Sisku, Slavoniji, Banovini gdje je potrebna odlučujuća akcija Vlade.

Stožer za obranu sisačke Rafinerije sastat će se u ponedjeljak, no za njih je, ističu, priča jasna.

„Svi koji se imalo razumiju znaju da je ovo zapravo zatvaranje Rafinerije Sisak. FCC je postrojenje koje konvertira teške ostatke primarne prerade u visokovrijedne proizvode – 80 posto sirovine prelazi u benzine, ukapljeni naftni plin i suhi plin koji se koristi unutar rafinerije. Ovo je samo stvaranje novog gubitka za Rafineriju Sisak. Iz INA-e nikad nisu objavili rezultate za samu Rafineriju Sisak, ali će ju sigurno, ako ugase FCC, iduće godine prikazati, jer će tada rezultati sigurno biti negativni. Oni do sada u Sisku nisu negativni.“ – rekao je čelnik Stožera Predrag Sekulić, MOST-ov kandidat za župana na zadnjim lokalnim izborima.

On je istaknuo kako se svi pozivaju na plaćenu Deloitteovu studiju, no kako se u njoj nigdje ne spominje gašenje ili prekid proizvodnje u FCC pogonu, koji je srce sisačke rafinerije.

„Zatvaranje FCC-a je proizašlo iz mozgova u MOL-u i dobro plaćenih INA-inih stručnjaka koji će ovime jednostavno zatvoriti Rafineriju Sisak. Svima je jasno da je sve to bilo neprijateljsko preuzimanje INA-e od strane MOL-a. Nažalost, kao i prethodne Vlade i ova je spora i ne vraća se na početak, a to je poštovanje ugovornih obveza na koje se MOL obvezao. Tu je ključ, a ovako će MOL uspjeti u svojoj nakani. No, pitanje  je je li ovo ipak dogovor MOL-a i Vlade čime bi se zatvorila Rafinerija Sisak, dobila bi se vjerojatno po nižoj cijeni INA za otkup, koja više ne bi bila ta INA, a mađarske rafinerije bi tako zadržale tržište RH i izvozna tržišta koje je inače pokrivala Rafinerija nafte u Sisku. Sisak je direktna konkurencija mađarskim rafinerijama i tu je početak i kraj svih priča.“ – zaključio je Sekulić.

Podsjetimo, jučer je INA objavila kako u drugoj polovici godine ima namjeru ugasti FCC postrojenje u sisačkoj rafineriji što za sobom vuče ukidanje 40-ak radnih mjesta. Radnici koji budu višak nastojat će se zbrinuti u sustavu INA-e dok će preostali dobiti natprosječne otpremnine za hrvatske prilike. Premijer Andrej Plenković u petak je rekao kako se  u odluci Ine o prekidu rada postrojenja FCC u sisačkoj Rafineriji radi o poslovnim odlukama kako bi ta naftna kompanija bila učinkovitija.

„To je poznato već dugo vremena temeljem određenih studija koje je Ina naručivala. Riječ je o četrdesetak ljudi. Dakle, neke poslovne odluke koje Ina donosi da bi bila učinkovitija.“- rekao je premijer te dodao kako Vlada nastavlja s procesom vezanim uz otkup MOL-ovih dionica u Ini i cjeloviti pristup funkcioniranja Ine kao vertikalno integrirane kompanije, pri čemu računaju na Sisak i Rijeku.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj