fbpx

Vijesti:

31. siječnja 2018.

POJEDINIM SKUPINAMA OBOLJELIH ONEMOGUĆEN JE PRAVODOBAN POČETAK LIJEČENJA

Zagreb, 31. siječnja 2018. – Na današnjoj tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb o temi „Posebno skupi lijekovi – naše potrebe i naša realnost“, predsjednica Odbora dr.sc. Ines Strenja – Linić, saborska zastupnica Mosta, okupila je predstavnike brojnih saveza i udruga, Ministarstva zdravstva, HZZO-a, članove Povjerenstva za lijekove te pravobraniteljice i predstavnike  krovnih liječničkih udruga Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore i predstavnika Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Inicijativu za tematsku sjednicu o fondu posebno skupih lijekova dali su Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH), Hrvatski savez za rijetke bolesti, Hrvatski savez udruga oboljelih od multiple skleroze(SDMSH), te Udruga djece oboljele od malignih bolesti, kako bi se pokušalo pronaći žurno rješenje za posebno skupe i inovativne lijekove.

Sjednici je nazočio i ministar zdravstva Milan Kujundžić čije je ministarstvo uvelo svojevrsni “dobrovoljni fond” za financiranje skupih lijekova, a skupljeno je svega 30 000 kuna.

Predsjednica Odbora dr sc. Strenja-Linić istaknula je da smo pali na nisko 26. mjesto prema Europskom zdravstvenom potrošačkom indeksu (EHCI), za čak 7 mjesta, a ono mjeri kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite, razinu i kvalitetu zdravstvene zaštite, kao i vrijeme čekanja na određene dijagnostičke postupke. Slijedom toga i u RH je sve veća teritorijalna neujednačenost i značajno regionalno varira dostupnost zdravstvene zaštite.

“Pojedine skupine oboljelih osoba, osobe oboljele od multiple skleroze, diskriminirane su zbog čekanja na početak liječenja ili se nakon određene navršene životne dobi više ne liječe. Svjedoci smo i situacija u kojima se oklijeva s uvođenjem inovativnih liječenja za pojedine skupine oboljelih osoba i djece, zbog čega nastaju situacije javnih pritisaka na zdravstvenu administraciju i uvođenje takvih liječenja na kraju ispada čin milosrđa, a ne konzumacija prava građana na liječenje i zdravstvenu zaštitu”, objasnila je dr.sc. Strenja – Linić.

Rekla je kako u ovom trenutku, s dugom od oko 10 milijardi kuna u zdravstvu, nemamo više vremena čekati opsežnu reformu, jer su nam zdravstveni pokazatelji i zdravstveni ishodi sve gori, primjerice, Hrvatska je druga u Europi po smrtnosti od raka.

“Kod nas je javnost trenutno senzibilizirana na izuzetno skupi lijek Spinraza (nusinersen) za liječenje spinalne mišićne atrofije (SMA), što je prvi ikada odobren lijek za SMA, međutim cijeli niz naših pacijenata čeka na odobrenje za početak liječenja koji im trebaju za liječenje ili pak samo za održavanje postojećeg stanja i dalje progresije invaliditeta kao npr. oboljeli od multiple skleroze. Zbog načina odobravanja i financiranja inovativnih i skupih lijekova potrebno je jasno odgovoriti na pitanje kakav Fond za skupe lijekove želimo. I sve to kao uvod u reviziju sustava financiranja lijekova u smjeru rezervacije sredstava za posebno ranjive skupine, u prvom redu za djecu i mlade. Zalažem se za veću fleksibilnost nabave lijekova obzirom na utvrđene potrebe na razini zdravstvenih centara, objedinjavanja različitih metoda nabave lijekova i osiguranja liječenja u kontekstu EU, te dubinsko praćenje ishoda
liječenja”, pojasnila je dr.sc. Strenja- Linić.

Međutim, uspostava namjenskog Fonda za inovativne terapije u ovom trenutku je jedino rješenje jer unutar postojećeg Fonda za skupe lijekove ne može se osigurati pravodobno pristup inovativnoj terapiji.

Predsjednica Udruge Kolibrić, Ana Alapić, majka djeteta oboljelog od spinalne mišiće atrofije (SMA) istaknula je kako institucije nisu pomogle u ovoj izrazito progresivnoj bolesti.

“Dano je zeleno svjetlo za sve tipove i dobne skupine i njima je lijek spinraza itekako potreban”, rekla je Alapić.

Prof. dr Romana Jerković obratila se direktno ministru Kujundžiću i rekla: “Moramo prestati govoriti da u zdravstvu nema novca, jer novac svakodnevno curi na sve rupe. Ponekad trošak u zdravstvu nije trošak nego ulaganje. Ministre, lijepo je što ste suosjećajni, ali sada je vrijeme za akciju.“

Most nezavisnih lista


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj