fbpx

Vijesti:

8. veljače 2018.

ZASTUPNIČKO PITANJE ZA PREMIJERA

Ninčević – Lesandrić ima zastupničko pitanje za premijera: „ Zar ćemo prihvatiti plaćanje penala za ‘nenamjerne’ pogreške zaposlenika na projektima za EU fondove?“

Zagreb. 8. veljače 2018. – Zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkovići uputila je Ivana Ninčević-Lesandrić, saborska zastupnica Mosta, koja je u samom vrhu po broju postavljenih zastupničkih pitanja Vladi RH, ponajviše o ekonomskim temama, EU fondovima, te poduzetništvu, za koje se uvijek u Saboru zalaže. Danas je premijera upitala slijedeće:

„ Hoćete li prihvatiti zaključak sa sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u kojemu se od Vas, kao predsjednika Vlade, traži osnivanje državnog fonda iz kojega bi se plaćali penali Bruxellesu zbog nenamjernih propusta u pripremi i provedbi projekata aglomeracije, velikih i važnih EU projekata?“

Saborska zastupnica Lesandrić o ovoj je temi održala i stanku, te pojasnila:

„Ukoliko je odgovor na pitanje potvrdan, hoćete li, razmjerno navedenom, osnovati i fond iz kojega bi se plaćali penali zbog nenamjernih propusta u pripremi i provedbi, za gospodarski razvoj i otvaranje radnih mjesta, velikih i važnih projekata prijavljenih od strane poduzetnika? Molim Vas da, ukoliko prihvaćate navedeni zaključak sa sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, javno objavite definiciju „nenamjernog propusta“ kako bi svi porezni obveznici bili upoznati sto točno plaćaju.“

Naime, predsjedniku Vlade su sa sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija uputili zaključke, kojima od njega traže osnivanje državnog fonda iz kojeg bi se plaćali penali zbog nenamjernih propusta u pripremi i provedbi projekata aglomeracije, velikih i važnih EU projekata.

Ivana Ninčević – Lesandrić u svome se zastupničkom pitanju osvrće upravo na činjenicu da bi hrvatski porezni obveznici trebali platiti „nenamjerne“ propuste, odnosno neznanje ili nerad „proračunskih“ zaposlenika na EU fondovima.

Na sjednici je obrazložena penalizacija projekata aglomeracije navodom da se pojavio problem mogućih penala kod EU projekata, pa je zbog toga i pokrenuto rješavanje ovog pitanja koje blokira realizaciju velikih projekata aglomeracija. Posljedica mogućeg izricanja visokih novčanih penala rezultirala je blokadom realizacije započetih projekata aglomeracija, a komunalne tvrtke odbijaju pripremati nove projekte zbog straha od uskrate sredstava tijekom njihove realizacije.

Saborska zastupnica Mosta vezano uz ovaj potez kaže: „Ukoliko se odobri osnivanje državnog fonda iz kojega bi se plaćali penali Bruxellesu zbog nenamjernih propusta u pripremi i provedbi EU projekata, znači li to da svjesno priznajemo nestručnost zaposlenog državnog kadra na tim poslovima i hoćemo li tada osnovati fond koji će financirati penale kod nenamjernih propusta u projektima svih poduzetnika kojima je cilj bio razvijati se i otvarati nova radna mjesta.“

Ivana Ninčević – Lesandrić ističe i da je svakako potrebno, ako se ovaj prijedlog prihvati, definirati i značenje riječi „nenamjeran“ propust ili pogreška u ovom kontekstu, kao i kriterije po kojima se odlučuje što ulazi pod termin nenamjerna pogreška ili propust.

Saborska zastupnica Mosta podsjeća da je rujnu 2017. na svoje zastupničko pitanje dobila odgovor da je u županijskim regionalnim razvojnim agencijama ukupno 365 zaposlenih, od čega je 16.7 posto zaposlenih na određeno, a 83.32 posto na neodređeno vrijeme. Varaždinska županija, primjerice, zapošljava sve 24 zaposlene osobe na neodređeno vrijeme (jedna je od pet takvih županija), a ima čak 29.16 posto zaposlenih rukovodećih. Zanimljiv je i podatak da je u Gradu Zagrebu zaposlenih osoba sa srednjom školom 38.88 posto, a Grad Zagreb dominira i po broju zaposlenika starijih od 50 godina.

„Zbog ovakvih se podataka itekako nameće potreba daljnjeg osvješćivanja javnosti o tome kakav stručni i profesionalni kadar čini „nenamjerne propuste“ na svom najčešće dobro plaćenom radnom mjestu“, zaključuje Lesandrić.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj