fbpx

Vijesti:

16. ožujka 2018.

I U GOSPODARENJU OTPADOM DOBILI SMO PACKU EUROPSKE KOMISIJE

Dobrović: „I u gospodarenju otpadom dobili smo packu Europske komisije. Građani su taoci neodgovornih i nesposobnih politika koje štete ovoj važnoj djelatnosti“

Zagreb, 16. ožujka 2018.Saborski zastupnik Mosta NL dr.sc. Slaven Dobrović svojom je stankom u Hrvatskom saboru upozorio na zabrinjavajuće stanje vezano uz gospodarenje otpadom. Istaknuo je kako je zadnji javni poziv za financiranje u sustave recikliranja bio prije godinu dana, dok je još on bio ministar energetike i zaštite okoliša.

„Gdje su sortirnice i kompostane? Plan je bio objaviti ih do ljeta 2017., ali, evo, ljeto 2018. se bliži, a sustava za odvojeno prikupljanje i centara za ponovnu uporabu nema. Bez tih sadržaja cilj od 50 posto recikliranja nije moguće ispuniti nikada, a kamoli do 2020“, rekao je Dobrović.

Podsjetio je na „packu“ Europske komisije prije dva tjedna, kada je rečeno da Hrvatska mora ubrzati ulaganja u recikliranje, izgradnju sustava koji poštuje hijerarhiju, a ne, kao do sada, dominantno u obradu otpada u velikim centrima.

„Zato je činjenica da još uvijek nema javnih poziva za ove sadržaje naprosto šokantna. Država na ovaj način preuzima odgovornost za neispunjenje ciljeva, jer novac je na raspolaganju, a mi ga ne trošimo“, istaknuo je Dobrović.

Upozorio je na alarmantnu situaciju u gradovima RH, rekavši da Splitu nema definiranu lokaciju za sortirnicu i kompostanu, te i dalje zna samo za Karepovac i Lećevicu.

„Očito da odgovorni u gradu računaju da će centar u Lećevici jednog dana riješiti sve probleme otpada. Umjesto na Karepovac, vozit će na 45 kilometara udaljeniju Lećevicu. Nije ih briga što tamo ne može i neće biti recikliranja, te da mogu očekivati kazne“, navodi Dobrović

Za Zagreb je naglasio da je situacija nešto bolja, jer je, između ostalog, planirana i sortirnica, no ne kao prioritetna cjelina.

„Nejasno, netransparentno, nesustavno. Zašto se hitno ne uspostavi sustav odvojenog prikupljanja koji ima glavu i rep i koji može koristiti sortirnice i kompostane, posude ili vreće, te pravedan sustav naplate, odnosno individualizaciju odgovornosti. Ili uvjete u kojima građani postaju suradnici. Najavljuje se poskupljenje, a vrijedne sirovine ostavljaju se na cesti i kiši“, objašnjava Dobrović.

Naveo je kako i građani zagrebačkih naselja, Brezovice i Podsuseda, također prosvjeduju i to s punim pravom, jer nemaju povjerenja.

„Zašto su građani Zagreba i Splita, a oni nisu jedini, taoci istih neodgovornih i nesposobnih politika kojom se ova važna djelatnost uporno vodi na štetu svih. Ali, možda i pojedincima na korist. Kada ćemo konačno dočekati cjeloviti, dosljedan, ekološki zasnovan pristup gospodarenja otpadom, jedini koji je u mogućnosti stvoriti sirovinu za kružno gospodarstvo kao važan dio održivog razvoja našeg društva i koji može stvoriti potencijal za cijelu novu gospodarsku granu“, zaključio je Dobrović.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj