fbpx

Vijesti:

18. travnja 2018.

U JAVNOJ UPRAVI JE STVOREN KAOS ZBOG SVEGA 30 KUNA

Zagreb, 18. travnja 2018. – Saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić održala je danas svoju prvu stanku u Hrvatskom saboru, osvrnuvši se na reformu javne uprave, odnosno učinak najavljene velike reforme javne uprave i 30 kuna nagrade ili kazne.

Sonja Čikotić je istaknula kako od reforme puno očekuju svi, od građana do poduzetnika, dosada se moglo čuti, ne samo ministra Lovru Kušćevića, nego i premijera Plenkovića, kako je 2018. godina reformi. Napomenula je kako se iz državnog proračuna na plaće državnih i javnih službenika izdvaja 21 posto, te kako ogroman birokratski aparat čini 17 posto ukupno zaposlenih u RH.

„Evo nas pred svibnjem 2018. i još nemamo niti nacionalni plan reformi, a za plan reformi iz 2017. bilježimo slab napredak zbog neostvarivanja. U segmentu javne uprave zabilježeno je – bez napretka! Od velikih planova ostale su samo velike najave“, naglasila je Čikotić.

Podsjetila je na informaciju iz medija kako će 30 kuna iznositi nagrada i 30 kuna kazna onom službeniku koji bude dobro, odnosno, koji ne bude dobro radio, a sve to će, između ostalog, ocjenjivati građani.

„Sve ovo sluti na neviđeni kaos koji će biti stvoren i to za svega 30 kuna. Veliki reformator, za sada samo u pokušaju, nabraja brojne projekte; e-pristojbe, Centar dijeljenih usluga, kvalitetu u javnoj upravi… Na kraju intervjua, završava s učincima reforme, odnosno zaključkom kako do otpuštanja uslijed provedbe reforme neće doći, jer ionako imamo prirodni odljev. Sve ovo ne bi bilo toliko ni tužno i tragično, da poslije Mostovog mandata u ministarstvu uprave nije ostao Akcijski plan razvoja javne uprave iz 2017., vrijedan 880 milijuna kuna“, pojasnila je Čikotić.

Navela je kako je osmišljeno 20 projekta koji imaju za cilj izgraditi institucije, depolitizirati sustav i provesti digitalizaciju i umrežavanje podataka i službenika, uz izgradnju mjerljivosti radnog učinka svakog radnog mjesta.

„Sve ovo ne bi toliko bilo čudno da vam Most u ladicama nismo ostavili upućena tri projekta prema Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u travnju 2017.! Tek nedavno potpisan je ugovor između MU i MRMS za dva projekta, uz napomenu kako ste istima promijenili iznos i produžili provedbu. Promijenili iznos za oko dodatnih 20 milijuna kuna i produžili rok na 3 godine. Dok projekt E-poslovanja još uvijek čeka. Poduzetnici još uvijek čekaju. Ne znam, je li to da ne želite ili ne znate. Bit će na žalost građana izgleda oboje“, rekla je Čikotić.

U svom zaključku istaknula je kako ima ljudi kojima je stalo da situacija bude bolja:

„Ima nas kojima je dovoljno stalo, onoliko da ne možete raditi što i kako hoćete, dovoljno nas koji smo tvrdoglavi da ne odustanemo, da ne napustimo, da ostanemo. Kroz svoj rad činit ćemo Hrvatsku boljom, davat ćemo inicijative i radit ćemo još više, baš kao što smo vam ostavili tih 20 projekta i akcijski plan za bolju i uspješniju Hrvatsku. Završit ću, s riječima jedne žene, ne dopuštam da se itko ruga mom narodu, a vi to upravo činite kad govorite o reformi koja se temelji na prirodnom odljevu i 30 kuna kazne uz uloženih 880 milijuna kuna“, naglasila je Čikotić.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj