fbpx

Vijesti:

24. travnja 2018.

TKO JE HRVATSKI PODUZETNIK POČETNIK?

Nova kolumna naše Ivane Ninčević – Lesandrić:

Nije li vrijeme da u hrvatsko zakonodavstvo uvedemo toliko spominjani pojam poduzetnika početnika i start up poduzeća kako bi konačno ta dva pojma koja ne znače isto, dobila zakonsko mjesto i definicije koje zaslužuju?

Naime, hrvatsko zakonodavstvo vjerovali ili ne, ne poznaje pojam poduzetnika početnika, kao ni start up poduzeća, stoga onog trenutka kada se osnujete kao početnik i želite koristiti subvencije i/ili druge poticaje na temelju činjenice da ste poduzetnik početnik, ovisite o volji i raspoloženju tijela ili osobe koja je pisala natječaj za poduzetnike početnike.

Pa krenimo redom. Ukoliko želite koristiti HBOR kredit za početnike u njemu ćete naići na sljedeće: „Početnicima se smatraju i zadruge i mali i srednji poduzetnici koji posluju kraće od dvije godine“.
Ukoliko želite koristiti HAMAG BICRO usluge, mjera EU početnik naići ćete na sljedeće: HAMAG-BICRO u okviru svog Jamstvenog programa izdaje jamstva za pokriće dijela glavnice kredita subjektima malog gospodarstva koji posluju do 5 godina“.
Nadalje, ukoliko želite dobiti nepovratna sredstva, e tu tek mašti nema kraja, pa tako poduzetnik početnik možete biti i do dvije godine poslovanja, i do tri a negdje i do pet. Kao što rekoh, vaša faza početnika ovisi o ničem drugom nego o raspoloženju osobe koja vas je temeljem ničega svrstala u skupinu kojoj možda pripadate, a možda i ne! I tako je naš hrvatski poduzetnik početnik onoliko dugo koliko je to odredio, vrlo vjerojatno netko tko nikada nije bio u relanom sektoru, i nikada nije na svojoj koži osjetio što to znači biti poduzetnik početnik.

Znam bar nekoliko primjera natječaja različitih JLS koje su sami definirali što je za njih poduzetni početnik, a da pri tom nisu niti konzultirali ni jednog poduzetnika, pa eto bar reda radi priupitali što on misli koliki vremenski period bi trebalo odrediti za poduzetnika početnika.

E, sad, kad smo detektirali problem poduzetnika početnika, sad tek krećemo na problem start up koji je u političkom dijalogu isto što i poduzetnik početnik.
E, pa nije!
Poduzetnik početnik ne mora biti isto što i start up, jer poduzetnik koji ima i preko 20 godina poduzetničkog staža itekako može imati start up.

Nisu sve novootvorene tvrtke startupovi, a jedna od definicija koja ih razlikuje od drugih poduzetničkih pothvata kaže da je startup “novoosnovano poduzeće s globalnim ambicijama i globalnim potencijalom”. Start up je u toj fazi nazovimo privremena organizacija koja traži odgovor tržišta na proizvod koji želi prodati i jako je zabrinuta za ostvarivanje profita od tog proizvoda.
Za Start up bi preuzela i tuđu, ali najbližu definiciju, a to je “tvrtka dizajnirana za brz rast”. Nije to samo tvrtka koja brzo raste, nego tvrtka koja se izričito obvezuje na brz rast. Takva obveza čini veliku razliku jer naglašava poseban način razmišljanja i namjeru.

Malo i srednje poduzetništvo – MSP obično djeluje na tržištima za prodaju poznatih proizvoda poznatim kupcima. MSP se od start upova razlikuju i po namjeri, funkciji i financiranju.
Start up-ovi se od MSPa razlikuju u samom pristupu tržištu, prvenstveno sa ciljem da postanu velika i proširena tvrtka koja će imati utjecaja na postojeće tržište ili se fokusiraju na stvaranje novih tržišta. S druge strane, MSP se usredotočuje na vlastitu tvrtku za dobivanje sigurne i stabilne pozicije na postojećem tržištu.

Stoga se start upovi i MSP razlikuju u ostvarivanju dobiti. Imaju različite ciljeve za profit i potencijal rasta.
Malo poduzetništvo u RH zauzima vise od 90 % od ukupog broja poduzetnika, pa nije li više vrijeme da im se onda i posvetimo u tom omjeru?

Iako u ukupnom udjelu BDP-a mali poduzetnici sudjeluju sa 33 % za razliku od udjela velikih i srednjih poduzeća, značaj malih poduzetnika za hrvatsko gospodarstvo je izniman i ključan. Uostalom, upravo imamo priliku svjedočiti svim ozbiljnim izazovima s kojima se susreće gospodarski sustav Republike Hrvatske kada dođe do ozbiljnih poremećaja poslovanja u koncernima poput Agrokora.

Kad već toliko cesto čujemo “poduzetnik početnik”, a pogotovo u političkim govorima i programima, ne bi li bilo vrijeme da onda to više i definiramo?

Kroz mjesec dana, nadam se, i ovaj zakon bit će spreman za saborsku proceduru, radimo punom parom ali brže ne ide.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj