fbpx

Vijesti:

11. lipnja 2018.

SVAKA KUĆA KOJA IMA KROV NA JUGU MOŽE PROIZVODITI STRUJU

Izvor: 24 sata

Zagreb, primjerice, leži na termalnim izvorima, a mi tu toplu vodu ne koristimo. Mi nikako da resurse da stavimo u funkciju, rekao je Mostov Ante Čikotić u studiju 24sata…

Mostov Ante Čikotić komentirao je danas u studiju 24sata inicijativu svoje stranke da se ljudima koji dobivaju subvencije jer nemaju novca za grijanje ugradi tzv. mikro-solar (solarne ćelije) čime bi oni dobili praktički besplatnu struju.

– Napravili smo novi zakon o samoopskrbi električnom energijom. Cilj je da svaka kuća koja ima južni krov može instalirati solarne ćelije. Cilj je samoopsrkba ljudi. Ako ste, primjerice, proizveli 5000 kWh, a potrošili 5500 kWh, vi plaćate samo razliku.

Koliko treba sunčanih sati da se jedan krov stavi u funkciju?

– U Hrvatskoj se svaki krov isplati. Investicija se vraća za šest do osam godina, a u sve je potrebno uložiti od 35 do 70 tisuća kuna. Mi smo rekli da se više ne želimo baviti podjelama, idemo nešto konkretno napraviti.

Sabor vaš zakon može uvrstiti u proceduru?

– Može, savjetujem da zakon što prije usvojimo jer dolaze EU natječaji i ako zakon promijenimo, ljudima ćemo olakšati prijave i povući ćemo više novca iz EU fondova. Svako kućanstvo može dobiti od 40 do 60 posto novca. Možemo iskoristiti potencijal, smanjiti troškove, povećati budžete ljudima…Zašto zgrada ne bi imala foto napon za potrošnju lifta i rasvjete?

Imate ideje elektrane uz autocestu?

– Prezentirat ćemo projekt nacionalne solarne elektrane koja bi se mogla nalaziti duž autoceste. Možemo postaviti foto napone uz cestu. Na taj način HAC može, osim od prometa, zarađivati i od sunca.

Jeste li kad te ideje prezentirali Plenkoviću?

– Dok smo bili u Vladi jesmo. Zagreb, primjerice, leži na termalnim izvorima, a mi tu toplu vodu ne koristimo. Mi nikako da resurse da stavimo u funkciju. Suradnja s Plenkovićem bila je korektna, on je bio zainteresiran, shvatio je o čemu govorimo. Imam dojam da je problem uvijek bio donošenje odluke. Plenković bi bio dobar državnik kad bi imao veću slobodu u odlučivanju, ali ne želim se sada baviti HDZ-om. Zašto jednom ne možemo nešto dobro napraviti za građane? Ako neće HDZ, zašto manjine i oporba ne bi izglasale naš zakon? Lobirat ćemo i dalje, skupljat ćemo i potpise ako treba, samo da se ta tema digne na dnevni red. Tu nema podjela, nema ustaša, nema partizana…

Kakva su iskustva ljudi koji već imaju mikro-solare?

– Fantastična, oni su čak dobili i poticaje. Sunca će uvijek biti, novce možemo u to uložiti. Ako imate puno malih elektrana, ne treba vam velika na Peruči ili u Plominu.

Vlada će platiti za renacionalizaciju Ine od koje sigurno neće biti ništa…

– Mi smo napravili model kako otkupiti Inu bez prodaje HEP-a i to je bio jedan od razloga zašto s nama više ne surađuju. Pitanje Ine moramo riješiti jer nafta i plin će sigurno još 40 do 50 godina biti aktualni. Naš stav je da sve što je strateško treba zadržati u vlasništvu države, a sve što nije, trebamo dati tržištu.

Što mislite o izborima za čelnike SDP-a Zagreba?

– Kad bi se pisala knjiga hrvatske politike, ona bi se zvala negativna selekcija. HDZ-u i SDP odgovara status quo, moguće je da SDP uđe u vlast s njima. No, problem ne mogu riješiti oni koji su ga stvorili. U gradu Splitu 30 posto proračuna koristi se za plaće.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj