fbpx

Vijesti:

10. srpnja 2018.

BULJ: „HRVATSKA VLADA ŠTITI STRANE TELEOPERATERE NA ŠTETU GRAĐANA I JEDINO KOD NAS ZA BAZNE STANICE NE TREBA GRAĐEVINSKA DOZVOLA“

Zagreb, 10. srpnja 2018. – O problemima postavljanja baznih stanica u RH i teleoperaterima koje Vlada štiti na štetu hrvatskih građana, na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru govorili su saborski zastupnici Miro Bulj i prof. Slaven Dobrović, te Ankica Kosovec-Krželj članica Upravnog odbora Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) i Nenad Bebek iz građanske inicijative Zagreb bez zračenja.

Miro Bulj je istaknuo kako se godinama bori za bolju regulaciju zakona koji bi uveli red u poslovanje teleoperatera u Hrvatskoj, a sve je počelo s baznom stanicom Tele2 u Radošiću kod Sinja, za koju je inspekcija Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša naredila da se mora ukloniti.

„Ovdje do izražaja dolazi nepoštovanje zakona Republike Hrvatske, jer se strani teleoperateri ovako ponašaju u svojim državama i ne odnose se ovako prema tijelima koja donose odluke i njihove odluke ne poštuju. Jasno je da teleoprateri koriste rupe u našim zakonima i nedostatak propisa koji uređuju poslovanje, ali nije ajsno zašto hrvatska Vlada to podržava na štetu svojih građana. U saborsku proceduru sam prije dva mjeseca predao Zakon o dopuni Zakona o gradnji i tražio da se za bazne stanice mora tražiti građevinska dozvola. Nedopustivo je da se bazna stanica može postaviti bez građevinske dozvole. Teleoperateri u drugim zemljama itekako moraju ispuniti stroge zakonske preduvjete. Tražimo da i mi imamo isti tretman, a ne da u Hrvatskoj moćne kompanije rade što god hoće“, rekao je Bulj.

Saborski zastupnik prof. dr.sc. Slaven Dobrović, naglasio je kako je u Hrvatskoj lakše izgraditi baznu stanicu na stambenoj zgradi nego zatvoriti lođu u svom stanu.

„Hrvatska je jedina zemlja u EU u kojoj nije potrebna građevinska dozvola za baznu stanicu teleoperatera. Digitalizacija je imperativ današnjeg društva, ali moramo imati regulirane zakone. U Hrvatskoj je danas dozvoljena razina elektromagnetskog zračenja na javnim površinama gotovo 1 000 puta veća nego u Parizu i Beču. Elektromagnetsko zračenje ima utjecaja na zdravlje, posebno djecu i izloženost mobilnoj telefoniji će u budućnosti doći do izražaja, a to treba imati na umu“, rekao je Dobrović.

Nenad Bebek iz inicijative Zagreb bez zračenja ukazao je na problem s baznom stanicom na Jarunu, koja je postavljena suprotno GUP-u i bez suglasnosti potrebnog broja suvlasnika zgrade u ulici Bernarda Vukasa.

Članica Upravnog odbora HUZEZ-a Ankica Kosovec-Krželj komentirala je negativno mišljenje Vlade o potrebi uvođenja građevinskih dozvola za bazne stanice.

„Vlada tvrdi da se ovo pitanje ne treba uređivati propisima o gradnji, nego propisima iz područja zaštite zdravlja i okoliša, ali zemlje EU imaju vrlo striktne propise iz tih područja, ali i potrebu da se zatraži građevinska dozvola za bazne stanice. I ne, ova naša inicijativa nije povratak u kameno doba, dapače. Prema izvješću EK, Hrvatska je u području digitalnog gospodarstva na samom dnu, na 27. mjestu, a naši građani plaćaju najskuplji Internet, koji uz to i slabiji. Dakle, ovakvim postupanjem Vlade ništa se nije postiglo. S druge strane, po percepciji korupcije, Hrvatska je u samom vrhu. Zemlje poput Njemačke, Danske i Finske u kojima je potrebna građevinska dozvola za bazne stanice, imaju najviši stupanj digitalizacije i najniži stupanj korupcije, jer digitalizacija pridonosi upravo transparentnosti i smanjuje koruptivne aktivnosti i to bi Vlada RH trebala primijeniti, a ne po svaku cijenu čuvati postojeću legislativu“, objasnila je Kosovec-Krželj.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj