fbpx

Vijesti:

13. srpnja 2018.

SABORSKI ZASTUPNIK BULJ PRIMIO MAKARANE U HRVATSKOM SABORU: „DEVASTACIJA PARK ŠUME OSEJAVA U MAKARSKOJ JOŠ JEDAN JE PRIMJER SPREGE POLITIČARA I INTERESNIH SKUPINA“

Zagreb, 13. srpnja 2018. – Skupina aktivista i stručnjaka iz Makarske koji se bore protiv uništavanja park šume, poluotoka Osejava u Makarskoj, danas je u Hrvatskom saboru, zajedno sa saborskim zastupnikom Mirom Buljem održala konferenciju za novinare. Na konferenciji su bili Ivica Sumić iz udruge Eko Meteor iz Makarske, ing. građevine Zlatko Marinović, Vanja Batošić, poduzetnica i jedna od pokretača Građanske inicijative za prikupljanje potpisa za očuvanje poluotoka Osejava i Gloryan Grabner, nekadašnji potpredsjednik Gradskog vijeća grada Makarske.

Saborski zastupnik Bulj je niz puta i u Makarskoj upozoravao na devastaciju poluotoka Osejava, te ukazivao na uništavanje pomorskog dobra.

„Ovo je još jedan primjer, a brojni su takvi slučajevi u Hrvatskoj, gdje se pogoduje pojedinačnim interesima i betonizacijom i pretjeranom izgradnjom, uništavaju plaže i šume. Planirana izgradnja posve bi devastirala ovaj netaknuti komad, jedan od rijetkih u Makarskoj koji je do danas sačuvan. Nitko se ne obazire na čak 5000 skupljenih potpisa građana Makarske, nego i dalje provode svoju volju“, rekao je Bulj.

Jedna od pokretača Građanske inicijative za prikupljanje potpisa za očuvanje poluotoka Osejava, Vanja Batošić, istaknula je kako cijelom slučaju kumuju lokalni političari i lobiji.

„Osejava je jedini preostali zeleno-modri pojas u Makarskoj, ali mu prijeti uništavanje zbog megalomanskog projekta gradnje 22 sportska terena, žičare, garaže, brodskog pristaništa i lifta. Na djelu je sprega interesa. Jedan od idejnih začetnika projekta je Marko Raos, ujak premijera Andreja Plenkovića i osoba od njegovog najvećeg povjerenja. U suradnji s Jakom Andabakom, vlasnikom hotela s pet zvjezdica, koji graniči s ovim biserom prirode, želi devastirati zadnju oazu u Makarskoj, a građani grada Makarske bi izgubili velik dio pluća grada i simbol Makarske, koji stoljećima ukrašava naš grad – rekla je Vanja Batošić.

Bivši potpredsjednik Gradskog vijeća grada Makarske Gloryan Grabner, istaknuo je kako su u Makarskoj prikupili 5 000 potpisa protiv devastacije Osejave jer se bezobzirno uništava biser prirode, kao što je bilo planirao i s plažom Zlatni rat.

„Pod krinkom interesa grada, razvoja sportskog turizma i produljenja turističke sezone pogodovalo se krupnom privatnom kapitalu i bespovratno uništilo ovaj divni komad prirode, iako su građani jasno poručili da su protiv ovakvog projekta rekao je Grabner.

Inženjer Zlatko Marinović je istaknuo kako je nevjerojatna činjenica da se općina oglušila o postojanje Zakona o zaštiti prirodi, kojim se navode zaštićena područja od posebnog značenja za državu, pa su ovakve odluke direktno protiv interesa RH.

„Park šuma Osejava jedno je od takvih područja, pa su ovakve odluke lokalnih vlasti, direktno protiv interesa RH“, rekao je Marinović.

Ivica Sumć iz Eko udruge Meteor godinama ukazuje kako Makarska postaje novi Vir, a zbog utjecaja lokalnih političara koji podržavaju interese hotelijera, ne može se stati na kraj nezaustavljivoj devastaciji.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj