fbpx

Vijesti:

11. prosinca 2018.

INZISTIRAT ĆEMO DA INVESTICIJE ZAISTA DOĐU DO GRAĐANA, JER SE POJMOVI UGOVORENO, POVUČENO I DODIJELJENO NE MOGU PRIKAZIVATI KAO USPJEH

Zagreb, 11. prosnica 2018. – Predsjednik Mosta NL Božo Petrov i saborski zastupnici Mosta Sonja Čikotić i Tomislav Panenić danas su na konferenciji za novinare o nedovoljnom povlačenju sredstava EU fondova u poljoprivredi istaknuli da se vladajući hvale s ugovorenim, povučenim i dodijeljenim sredstvima, a jedino što je bitno su investicije koje su zaista došle do korisnika.

most press7 111218„Nužno je napokon demistificirati EU fondove i zato će Most inzistirati da investicije zaista dođu do građana i korisnika. Termini poput ugovoreno je, dodijeljeno, povučeno, pojmovi su koji hrvatskom gospodarstveniku ništa ne znače. Od travnja 2017. kad je ministar Tolušić uveo novi model natječaja, Most je upozoravao da se tim modelom prikrivaju podaci i cijela procedura još duže traje“, rekla je Sonja Čikotić.

Objasnila je da je za mjeru 4. koja osigurava konkurentnost poljoprivrednika, po novom modelu raspisan 21 natječaj, ugovorena su 784 korisnika, odobren je iznos od 1,3 milijarde kuna, a svega je 19 korisnika dobilo novac i to 28 milijuna kuna!

„To je naša realnost! To su ulaganja koja se događaju na terenu. Most će inzistirati da investicije stignu do građana, da se pojednostave procedure, a pojmovi poput ugovorenog i povučenog ne smogu se slaviti kao uspjeh. Dug je put od raspisanog, dodijeljenog, isplaćenog i ovjerenog EU sredstva, tu treba biti što manje promidžbe, a više suštine“, zaključuje Čikotić.

Petrov je istaknuo kako RH sporo i nezainteresirano koristi EU sredstva koja imamo na raspolaganju i koja bi trebala stvarati investicije, otvarati radna mjesta i dizati kvalitetu života naših građana.

PXL 111218 22971231„Umjesto podbačaja od 2,7 milijardi kuna za 2018. trebalo je koristiti više sredstava iz EU fondova. Sada je jasno kako bez reforme javne uprave nema učinkovitog korištenja EU fondova. Ako vladajući nastave ovim tempom, Hrvatska može izgubiti milijardu eura zbog loše apsorpcije sredstava iz EU fondova. Načinom na koji koriste sredstva poručuju da nisu dorasli zadatku, a upravo zbog toga Hrvatsku u budućnosti može dočekati manja omotnica i to za gotovo 2 milijarde“, rekao je Petrov.

Panenić, predsjednik Odbora za poljoprivredu, napomenuo je kako je Hrvatskoj iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje od 2014. do 2020. dodijeljeno oko 10,7 milijardi eura što je trebalo generirati preko 70 posto ulaganja u Hrvatskoj i povećati stopu rasta BDP-a preko 2 postotna boda godišnje.

„Nedavno se Ministarstvo poljoprivrede pohvalilo da je isplaćen predujam poljoprivrednicima, za što je Vlada osigurala 1,1 milijarde kuna, odnosno 180 milijuna kuna više nego prošle godine. Međutim, to nije uspjeh ove Vlade već sastavni dio Ugovora o pristupanju Hrvatske EU gdje je u članku 121. jasno navedeno da svake godine iz proračuna EU dobivamo 10 posto više sredstava za izravna plaćanja te smo u 2017. od EK dobili 200 milijuna kuna više. Prema službenim podacima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, stopa isplaćenosti sredstava iznosi tek nešto više od 14 posto. Jednostavnim izračunom dolazimo do zaključka da do kraja razdoblja korištenja sredstava moramo potrošiti 68 milijardi kuna, odnosno preko 13 milijardi kuna godišnje. Rebalans proračuna za 2018. godinu pokazao je da je za takve poduhvate ova Vlada nesposobna.“, objasnio je Panenić.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj