fbpx

Vijesti:

4. siječnja 2019.

MINISTAR MARIĆ UVODI HARAČ KOJIM CILJANO UNIŠTAVA MALE IZNAJMLJIVAČE ZAKON JE PROTUUSTAVAN I POGAĐA GOTOVO 100 000 LJUDI

Split, 4. siječnja 2019. – Mostov saborski zastupnik Miro Bulj upozorio je na štetnu politiku Vlade i Ministarstva financija kojom se uništava hrvatski turistički potencijal. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak (iz studenog 2018., NN br. 106/18), koji je stupio na snagu 1. siječnja 2019., te Pravilnik o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu, koji je stupio na snagu 2. siječnja 2019., vrlo značajno utječu na gotovo 100 000 malih iznajmljivača. Iako oni čine gotovo 56 posto ukupnog kapaciteta, ministar Marić uvodi im harač kako bi ih ciljano uništio i pogodovao velikim igračima.

„Ovo je ogroman problem, jer se lokalnim šerifima dalo na volju da određuju koliko će mali iznajmljivači morati platiti, a to može biti i pet puta skuplje. Do sad se plaćalo od 150 do 300 kuna, sada se visina može odrediti i do 1500 kuna, a ako predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave do 31. siječnja 2019. ne donesu odluku o visini paušalnog poreza, Zakonom je utvrđena visina poreza u iznosu od 750 kuna po krevetu. 15. studenog amandmanom sam tražio da se to zaustavi, jer je protuustavno!”, izjavio je Miro Bulj.

Miro Bulj podnio je 4. prosinca prijedlog za ocjenu ustavnosti spornog čl. 30. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, a organizirat će u siječnju i okrugli stol o ovom problemu.

„Pozivam sve da preuzmu peticiju protiv ovog harača ministra Marića s moje web stranice i traže od svojih jedinica lokalne samouprave da ne rade protiv malih iznajmljivača. Zašto im se zabranjuje upotreba hrane, pansion i polupansion? Zašto se tek sad najavljuje donošenje Strategije razvoja turizma? Skandalozno je da se kontinuirano pogoduje velikim hotelskim lancima i kućama i time zadaju neugodni udarci našim građanima – malim iznajmljivačima.“ – izjavio je Miro Bulj.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj