fbpx

Vijesti:

11. siječnja 2019.

NIKOLA GRMOJA O STANJU ZDRAVSTVA U METKOVIĆU, ZDRAVSTVENIM ZAKONIMA KOJE SU UPUTILI U PROCEDURE TE HOĆE LI BITI PREDSJEDNIČKI KANDIDAT MOSTA

(Izvor: 100posto.hr, autor: Mia Mitrović)

Nakon našeg teksta o zakonima o prohibiciji, javio nam se politički tajnik Mosta kojem je zasmetalo naše ruganje zbog trezvenjačkih zakona koje su najavili, kao i opaska da nisu bili dovoljno glasni u osudi stanja u domu zdravlja u Metkoviću. Zbog toga smo se s njim našli na kavi te popričali o stanju zdravstva u Metkoviću, zdravstvenim zakonima koje su uputili u proceduru kao i mnogim drugim problemima i aktualnostima na domaćoj političkoj sceni.

Smatrate da Most nije šutio u slučaju propusta na hitnoj u Metkoviću, no mi nismo primijetili vaše istupe na tu temu. Zašto?

To je bio jedan od razloga zašto smo uopće osnovali Most. Nismo šutjeli, no nismo htjeli previše komentirati jer kada se dogodi takva tragedija, onda nije vrijeme za političke napade. Jedina opcija koja već šest godina govori o lošem stanju metkovskog doma zdravlja je Most. Božo Petrov i ja već godinama upozoravamo na probleme u Domu zdravlja Metković.

Božo Petrov bio je gradonačelnik Metkovića. Zbog čega nije ništa učinio da popravi uvjete u Domu zdravlja?

Most je upravljao gradom, a dom zdravlja je u nadležnosti županije što mnogi ne znaju. Stanje u metkovskom domu zdravlja bio je jedan od mojih glavnih argumenata u kampanji za župana. HDZ-ovom županu Nikoli Dobroslaviću nije stalo do Metkovića jer je dopustio da liječnici odu iz grada. Da stvar bude gora, u suradnji s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem prevario je građane uoči lokalnih izbora.

Kako to mislite?

Nekoliko dana prije izbora Kujundžić je uputio pismo HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika. Zanimljivo, pismo nije poslano tadašnjoj gradonačelnici Katarini Ujdur iz redova Mosta, već HDZ-ovom kandidatu. Poruka tog pisma građanima je jasna, ako budu glasali za HDZ, dobit će dnevnu bolnicu. Godinu i pol dana je prošlo od izbora, a bolnice još nema. Ministra Kujundžića sam tri puta pitao gdje je zapelo, a on je sve prebacio na županiju. Rekao je da je župan kriv jer je predimenzionirao projekt i da zbog toga kasni. U predizbornom pismu pak stoji da je bolnica gotova stvar. No, čak i da se bolnica izgradi, to neće riješiti probleme građana Metkovića.

Zbog čega mislite da dnevna bolnica u Metkoviću neće riješiti probleme?

Zato što nedostaju liječnici. Čak ni u dubrovačkoj bolnici nema dovoljno liječnika. To je ključni problem hrvatskog zdravstva. I Božo Petrov u tom domu zdravlja nije mogao dobiti specijalizaciju pa je morao u Mostar. Imamo jednog ginekologa na preko 9000 žena, a taj ginekolog je i načelnik općine u Neumu. Ni županija ni ravnatelj nisu ništa učinili da moju razrednu kolegica koja je nedavno proglašena jednom od najboljih ginekologinja u Hrvatskoj zadrže u Metkoviću. Osim toga dnevna bolnica neće riješit pitanje dijagnostike i bolničkih zahvata.

Je li Most u ovom slučaju mogao učiniti više?

Žao mi je što nismo još bili glasniji ali svakako nas župan ne bi čuo. Pa kad smo dva dana nakon smrti dječaka dali amandmane na županijski proračun za poboljšanje zdravstvene skrbi župan ih je odbio. Osobno sam ih obrazlagao. Tražili smo dodatne timove hitne pomoći, dijagnostičke uređaje i sufinanciranje pet dodatnih specijalizacija. Ni tragedija ih nije natjerala da nešto naprave.

Revolt su izazvali i vaši prijedlozi zakona o restrikcijama na duhan i alkoholne proizvode. Otkud ta inicijativa?

Naš savjet za zdravstvo je uputio u proceduru Zakon o prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti koji je po meni jako dobro napisan i na njemu je akcent. Uz njega su dodali još i izmjene dva zakona koja su izazvala buru, Izmjene i dopune Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda i Izmjene i dopune Zakona o trgovini vezano uz trgovinu alkoholom. Izmjene ta dva zakona također idu u smjeru prevencije, pa su zato predložene mjere koje ograničavaju pušenje na javnom prostoru i prodaju alkohola. Bio sam svjestan da će to izazvati protivljenje jer te mjere nisu populističke i izlažete se kritikama.Ali ipak je važnije da se na stručan način izloži koje posljedice i na zdravlje i na zdravstveni sustav ostavljaju ove dvije ovisnosti.

Ako ste bili svjesni da će javnost loše dočekati paket Mostovih ‘trezvenjačkih’ zakona, zbog čega ste išli s njima u proceduru?

Tim naših liječnika smatra važnim da se govori o zdravlju nacije na stručan način. Po očekivanoj životnoj dobi na samom smo dnu Europe, a na vrhu po bolestima povezanima s alkoholom i pušenjem, pa smo smatrali da je važno da se otvori ova tema. I mene nagovaraju da promijenim štetne navika, a ima u stranci dosta pušača.

Jeste li i vi pušač?

Nisam, ali bi se trebao više baviti sportom. Zbog stresa, tjelesne neaktivnosti i ovakvog stila života i ja ću biti skloniji bolestima i opterećenje za zdravstveni sustav. Ali, ima u našem klubu pušača. Najstrastveniji je Miro Bulj, ali ima ih još.

Zbog glasnih kritika, zamjerili ste dijelu hrvatskih pravosudnih djelatnika. Jeste li i sami dobili koju tužbu?

Vladimir Šeks mi je rekao da ću osjetiti gorke trenutke. Tužbu su najavili i svi članovi DSV-a, no jedina tužba koja mi je do sada stigla je tužba za klevetu od mog saborskog kolege i člana DSV-a Željka Lackovića. Kao zastupnik sam izabran da govorim o problemima građana. U parlamentu upozoravam na problem korupcije u hrvatskom društvu koji je evidentan. Za tu korupciju su odgovorni zakoni ili oni koji te zakone provode. Suce bira ih i unapređuje državno sudbeno vijeće i jasno je o čemu se ovdje radi. DSV je imao niz skandala.

Prije godinu i pol uputili ste u proceduru izmjene izbornog zakona, no još uvijek nema rasprave. Gdje je zapelo?

Zahvaljujući našim izmjenama zakona na lokalnim izborima kandidati poput najnovijeg Bandićevog prebjega Mađera ne mogu se kandidirati. Progurali smo zakon da se oni koji imaju pravomoćne presude ne mogu kandidirati. Isto to uputili smo i za parlamentarne izbore, no oni to ne žele staviti u raspravu, a ja postavljam pitanje s kojim razlogom to rade?

U zadnje vrijeme se puno priča o izmjenama izbornog zakona, a pojavila se i inicijativa da mandat pripada stranki. Podržavate li ju?

To je totalitarno rješenje koje se spominje sada pod utjecajem najnovijeg razvoja situacije i korupcije u Saboru. Za to se zalaže Krešo Beljak zbog zbivanja u vlastitoj stranci, no to je protuustavno. Ono što trebamo jačati je preferencijalno glasovanje kako bi zastupnici koji se biraju u Sabor bili odgovorni građanima, a ne stranačkim šefovima. Most je upravo to ugradio u našu reformu izbornog zakona koju smo uputili u saborsku proceduru.

Zbog čega ste se u vrijeme dok ste bili na vlasti ponašali kao oporba?

To je jedna od dvije najčešće kritike našeg rada. Prva je da smo doveli HDZ na vlast. Istina je negdje između. Nismo mogli prijeći preko afere Konzultantica u prvoj vladi, kao što nismo mogli prijeći preko uloge ministra Marića u slučaju Agrokor. Bio je državni tajnik, pa je bio u Agrokoru pa je opet došao na mjesto ministra. Ljudi zaboravljaju da je on u kriznim vremenima pada političke moći Tomislava Karamarka na nagovor Todorića čak pristao biti mandatar. Todorić bi time dobio ne samo ministra u vladi nego i premijera. Mi nismo na to mogli pristati. Sada nam je veliki plus što smo dva put bili u vladi i imamo iskustvo i na lokalnoj i državnoj razini.

To su krasni podaci, no rejting Mosta trenutno baš i nije nešto čime se možete pohvaliti

Stabilan je, ako je za vjerovati anketama, a ja moram priznati da im baš previše i ne vjerujem. Nevjerojatno mi je da HSU ima oko 4% podrške. To znači da će Silvano Hrelja imati 10 zastupnika. Jedina anketa u koju vjerujem su izbori. Što se izbori više približavaju, ankete postaju sve točnije. Pred izbore rejting Mosta raste. Izbori za Europski parlament, a ne ankete, pokazat će našu realnu snagu.

Nositelj liste za europske izbore bit će Božo Petrov. Hoće li on i u Bruxelles?

Bit će kandidat, ali neće ići u Europski parlament. Veliki izazovi su pred nama i Petrov nam je potrebniji u Hrvatskoj. On je nositelj liste kao najpopularniji Mostovac, a ostali kandidati bit će nova lica i prepoznatljivi Mostovci. Ne borimo se mi za briselsku fotelju nego za rezultat koji će nam omogućiti da mijenjamo Hrvatsku. Ovdje su problemi, problemi su i u Bruxellesu i želimo tamo imati svog zastupnika koji neće stvari promatrati iz perspektive briselske oligarhije. EU se mora razvijati na čelu jednakopravnosti, a ne iz perspektive Njemačke i Francuske koja je prihvaćena od strane našeg premijera i mainstream stranaka.

Zvučite pomalo euroskeptično.

Mi smo eurorealisti. Zalažemo za Europsku uniju kao zajednicu suverenih država. Naravno da naš utjecaj ne može biti isti kao utjecaj Njemačke, ali možemo unutar EU tražiti partnere i boriti se za svoje interese. To je naša vizija budućnosti EU. Nikako izlazak iz Europske unije i približavanje Rusiji što zagovara Živi zid.

Zbog čega nećete podržati Kolindu Grabar – Kitarović na predsjedničkim izborima?

Vjerojatno ćemo imati svog kandidata, no još ne znamo tko će to biti. I Božo i ja smo u potpunosti na raspolaganju, kao i ostali članovi Mosta. Ako procijenimo da ima šanse, idemo u utrku. Išao sam u utrku za župana, iako sam znao da je Dubrobačko-neretvanska županija HDZ-ova utvrda. Moj zadatak je bio da osiguram što bolji rezultat da što više naših vijećnika uđe u županijsku skupštinu što nam je na kraju i uspjelo.

Hoćemo li vas gledati kao predsjedničkog kandidata Mosta?

Nisam na to mislio, ali definitivno sam na raspolaganju. Božo je najpopularniji, ali ako procijenimo da je bolje da idem ja, ništa nije isključeno.

Znači, možete se zamisliti u predsjedničkoj fotelji?

Predsjednik ima jako male ovlasti, no može se iskoristiti puno bolje nego što je to učinila aktualna predsjednica. Kao predsjednik imate toliki autoritet da možete doći u svaki grad, u svaku županiju i upozoriti na neki lokalni problem. Predsjednik treba imati konkretan pristup rješavanju lokalnih problema i konstantno pritiskati vladu da ih riješi. Predsjednica je to činila neko vrijeme, no sada je kazala da je sve krivo shvaćeno i povukla se. Time je ispala apsolutno nevjerodostojna.

Što najviše zamjerate predsjednici?

Nečinjenje. Neki ju ismijavaju zbog navijanja, no ja mislim da to može biti odlična promocija za Hrvatsku. U unutarnjim pitanjima, nije iskoristila svoj autoritet da se nametne i ubrza rješavanje problema i to joj zamjeram.

Hoćete li i na idućim parlamentarnim izborima koalirati s HDZ-om?

S HDZ-om se ne može mijenjati Hrvatska. To smo osjetili i vidjeli na vlastitoj koži. Slično je i sa SDP-om iako još ne znamo točno što će se s njim događati. SDP se pretvara u pogodnog manjinskog partnera HDZ-u i ako nastavi ovako tonuti, dobit će najviše 10%. Pokazalo se da dio tih ljudi koji su s SDP-om ušli u Sabor, a neki su bili i ministri, gledaju prvenstveno vlastiti interes. Milanović je imao priliku promijeniti Hrvatsku, no ništa nije učinio. Imao je stabilnu većinu i bez pritisaka mogao je provesti krupnije reforme poput javne uprave.

S kime biste onda sastavljali vlast?

Politička situacija u Hrvatskoj se dinamizira, ubrzava i vidjet ćemo kakav će uopće biti sastav Sabora. Po meni je najizglednija opcija velike koalicije HDZ-a i SDP-a. Sve što se događa na sceni, ide u tom smjeru. Ili će HDZ pokušati promijeniti izborni sustav jer je svjestan da nema koalicijskog potencijala. HDZ ne stoji dobro, na oko 29% je. S takvim rejtingom HDZ nema šanse osim velikom koalicijom osvojiti vlast ili promijeniti izborni sustav po uzoru na onaj iz Kraljevine Jugoslavije.

Velika je enigma na kojem dijelu političkog spektra stojite. Je li most stranka ljevice ili desnice?

Najbolji opis Mosta je da je on suverenistička, moderna opcija s jakom zelenom crtom. U ovim potrošenim kategorijama lijevo i desno, teško nas je definirati. Zeleni se u svijetu svrstavaju u lijevi spektar, a ako gledamo nacionalnu komponentu i suverenizam, onda smo desni.

Znači, ni lijevo, ni desno i lijevo i desno?

U nekim pitanjima da. Jedan član našeg odbora je gledao postoji li slična opcija u Europi i uspostavilo se da ne. Mi smo za porezno rasterećenje građana što je ekonomski liberalno i za manju državnu administraciju. U smislu zaštite nacionalnih interesa i zaštite gospodarskog pojasa možemo reći da smo desniji. Oko tema održivog razvoja i zelenih politika smo zeleni i lijevo.

Kada spominjete zeleno, kakvi su vam stavovi o legalizaciji konoplje?

U zdravstvene svrhe to treba u potpunosti liberalizirati. Treba vidjeti i što bi nam potpuna legalizacija donijela u turističkom smislu. Živi zid je otvorio tu temu i o njoj se raspravljalo u Hrvatskom saboru i velik dio klubova sklon je liberalizaciji, posebno u zdravstvene svrhe.

Jeste li probali marihuanu?

Jesam, kao student. Nije me baš oduševilo, a kada bih izašao radije bih popio piće. Pivo mi je od alkoholnih pića bilo najbliže i najdraže,ali ga sada rijetko konzumiram. Ne pijem vino za ručkom, niti pivo dok gledam utakmicu. Alkohol pijem kada izađem i želim se opustiti i zabaviti.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj