fbpx

Vijesti:

4. svibnja 2019.

MOST SE ZALAŽE ZA JEDINSTVENO SJEDIŠTE EUROPSKOG PARLAMENTA KOJE BI ZAMIJENILO DOSADAŠNJA TRI

Zagreb, 4. travnja 2019. – Kandidati Mosta za EU izbore Ivan Prskalo i Nizar Shoukry na današnjoj su konferenciji za novinare govorili o programu Mosta s više međudržavne suradnje, a manje birokracije, dok se politički tajnik Nikola Grmoja osvrnuo na situaciju u Hrvatskoj u kojoj buja birokratski aparat.

“Most vidi EU kao decentraliziranu demokratsku zajednicu ravnopravnih članica, a EU je labavi okvir unutar kojeg postoje samo one zajedničke politike oko kojih vlada konsenzus članica. Naše protivljenje daljnjoj političkoj integraciji, točnije prebacivanju dodatnih nadležnosti s država članica na Bruxelles, ne znači i otpor međudržavnoj suradnji. Ono čemu se Most protivi je stvaranje je novih zajedničkih naddržavnih tijela s loše definiranim ovlastima koja ulaze u prostor nacionalnim tijelima, stvaraju dodatni šum u komunikaciji i birokratski teret, a bez dodane vrijednosti”, rekao je Prskalo.

Istaknuo je da će se Most u svrhu smanjenja birokracije zauzimati za jedinstveno sjedište Europskog parlamenta koje bi zamijenilo dosadašnja tri.

Most se zalaže da postojeće institucije Europske unije budu što učinkovitije i manje rastrošne. Postojeća je praksa (parlamentarne aktivnosti u Bruxellesu i Strasbourgu, te Tajništvo u Luksemburgu) rastrošna, neproduktivna i štetna za okoliš, a njezinim bi se okončanjem na godišnjoj razini uštedjelo gotovo 200 milijuna eura i smanjilo emisiju ugljičnog dioksida za 20 tisuća tona.

Nizar Shoukry je istaknuo kako se Most odlučno protivi „puzajućoj federalizaciji“ Europe.

“Iako nismo za stvaranje naddržavnih tijela, smatramo da u niz područja poput sigurnosti, postoji prostor za napredak u međuinstitucionalnoj suradnji, razmjeni podataka i koordiniranim akcijama. Takvu suradnju koja pridonosi članicama treba poticati. No, zalažemo se za veće europsko ulaganje u kapacitete graničnih policija država članica s vanjskom granicom.

Agenciju za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) vidimo isključivo kao ispomoć u vremenu krize na vanjskim granicama i nismo skloni podržati njezino najavljeno širenje. FRONTEX mora biti fleksibilan, operativan, jasnih ovlasti i spreman na brzu reakciju u slučaju krize, a rast broja zaposlenika Agencije korak je u suprotnom smjeru i pokušaj da se s vremenom preuzme nadležnosti od nacionalnih graničnih policija”, rekao je Shoukry.

Grmoja je naglasio kako najnoviji primjer konstantnog bujanja birokracije u Državnom inspektoratu ukazuje da aktualna Vlada ne smanjuje državni aparat, dapače, najave reformi su samo kozmetičke.

“Umjesto da potiče razvoj poduzetništva, Vlada čini upravo suprotno. Veliki reformator Kuščević nije napravio niti jednu pretpostavku da se birokratski aparat smanji. Javna uprava raste, uhljebljuje se stranačka vojska, a sustav bi trebao postojati radi građana, a ne stranaka”, rekao je Grmoja.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj