fbpx

Vijesti:

17. lipnja 2019.

MOST: USTAV MORA ŠTITITI LJUDSKO PRAVO NA ČISTU I PITKU VODU

Zagreb, 17. lipnja 2019. – Most nezavisnih lista pokrenuo je inicijativu kojom se pitka voda štiti Ustavom kao osnovno ljudsko pravo i javno dobro. Opskrba kućanstva pitkom vodom i vodom za kućanstva prema Mostovom prijedlogu treba biti neprofitna komunalna djelatnost uređena zakonom, koju osiguravaju javni isporučitelji.

„Svaka osoba u Republici Hrvatskoj mora imati pravo na čistu i pitku vodu, a to do sada nije bilo definirano. Nadalje, ne smije se dopustiti privatizacija javne opskrbe – pokazalo se na primjerima drugih zemalja da je takva praksa loša, da cijena vode raste, a kvaliteta pada. Voda je budućnost Hrvatske i svijeta, zato je treba i dodatno zaštititi.“ – izjavio je Božo Petrov.

„Ustavnopravna zaštita važna je radi osiguranja da neće doći do privatizacije vodnih resursa te da će se kao prioritet vodni resursi zauvijek čuvati kao opće dobro pod posebnom zaštitom Republike Hrvatske. Također, iznimno je važno definiranje opskrbe pitkom vodom kao komunalne djelatnosti, jer Ustav Republike Hrvatske komunalne djelatnosti izrijekom povjerava jedinicama lokalne samouprave, a opskrba pitkom vodom mora ostati neprofitna javna služba. Očekujemo potporu zastupnika kako bismo promjenom Ustava to osigurali.“ – izjavio je Robert Podolnjak.

„Svako ljudsko pravo postaje bespredmetno ako je ugroženo čovjekovo pravo na vodu. Stoga je danas, više nego ikad, potrebna ustavna zaštita vode kao neotuđivog ljudskog prava. Pored zaštite od trgovinsko-pravnog preuzimanja, važno je nametnuti ustavnu obvezu brige o vodnim resursima i u pogledu zaštite od zagađenja, posebno u izrazito osjetljivim krškim područjima.“ – naglasio je Slaven Dobrović.

„Naše pitke vode ugrožavaju postupci koji su već na razini ekocida. Pojedini lokaliteti, na Perući i Cetini, su već vidljivo onečišćeni velikim mrljama nepoznatog podrijetla i sastava. Ponovno pozivam mjerodavne da zatvore sve nelegalne deponije, pa i one legalne, kao što je Lećevica, koji ugrožavaju zdravlje ljudi kroz utjecaj na pitku vodu. Hrvatska apsolutno ovisi o zaštiti ovog prirodnog bogatstva i moramo se izboriti za njeno očuvanje pod svaku cijenu.“ – upozorio je Miro Bulj.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj