fbpx

Vijesti:

18. lipnja 2019.

LEĆEVICA NIJE DOBRO RJEŠENJE, JOŠ NIJE KASNO ZA PROMIJENITI ODLUKU

“Otok Krk je primjer kako treba gospodariti otpadom, i mi to možemo postići kroz dvije godine, ali ne s Lećevicom!”

Split, 18. lipnja 2019. – Povodom današnje tematske sjednice o Gospodarenju otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji Most nezavisnih lista održao je konferenciju za medije na kojoj su govorili saborski zastupnik i predsjednik kluba vijećnika Mosta nezavisnih lista u SDŽ Miro Bulj, te saborski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Na današnjoj tematskoj sjednici Most će zastupati stav protiv izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, pripremili smo zaključak u kojem smo naveli svoje razloge zbog kojih se protivimo ovom megalomanskom projektu, ali smo naveli i rješenje. Županija je dosad za centar izdvojila oko 30 milijuna kn, a da se niti jedna kesa smeća nije zbrinula”, naveo je Miro Bulj.

Bulj je istaknuo da je Regionalni centar čistog okoliša osnovan još 2005. godine, te umjesto da su iskoristili taj period da osmisle ekološki i ekonomski prihvatljiv model gospodarenja otpadom bavili se birokracijom oko otkupa zemljišta, a ni to nisu proveli do kraja, trošili su samo na plaće. Naveo je da prosječna neto plaća iznosi 9000 kn.

Slaven Dobrović rekao je da Centrom za gospodarenje otpadom Lećevica upravlja tvrtka naziva Regionalni centar čistog okoliša, čiji naziv na prvu sugerira da se radi o dobrom rješenju, no istaknuo je da slično postoji i u Rijeci, Marišćina. Naveo je da je to jednako loš projekt rješenju otpada koji je zahvaljujući otporu građana protekle 2-3 godine zbog raznih problema oko rada izgubio okolišnu dozvolu.

Smatram da još nije kasno promijeniti odluku, jer lokacija Lećevica nije dobra, igramo se našom baštinom i odgovorni smo to ostaviti našoj djeci. Puno je hidrogeologa, stručnjaka, znanstvenika koji su upozoravali da smještanje centra za otpad u područje krša koje je neupitni sliv i Jadra i drugih važnih izvorišta koji se koriste za vodoopskrbu  zločin prema vodi, vodnom resursu i prema budućnosti.

Što se tiče rješenja, o njemu se govori već jako dug, tek nedavno je ministar raspisao javni poziv za sortirnice. Rješenje je sustav koji uključuje obavezno odvojeno prikupljanje, sortirnice, kompostiranje, centre za ponovno uporabu i reciklažna dvorišta koja moraju biti u funkciji, Trenutno, vi u smeću imate svega, to je jedna smjesa koju nitko ne želi, potpuno su uništene materije, bez ikakve prilike da se od toga stvara kružno gospodarstvo. Mi s Lećevicom ne možemo postići 50% potrebnog recikliranja do 2020. godine. U šakama smo jedne klijentelističke elite, koja uporno gura ovaj projekt uz potporu lokalnih I regionalnih političara, a razlog tome su veliki novci koji se vrte oko ovog projekta”, naveo je Slaven Dobrović.

Slaven Dobrović za kraj je istaknuo da su današnji podatci vezani za odvajanje otpada poražavajući, ali je naglasio da se sustavom treba baviti, te je naveo da se tim sustavom bavio na otoku Krku koji je dobar primjer gospodarenja otpadom. Naglasio je da su na otoku Krku usprkos državnoj politici koja je bila protiv sustava koji su zagovarali uspjeli doći do visokog postotka odvajanja otpada, te da on iznosi oko 56%. Naveo je da se s rješenjem koje predlaže takav skok može napraviti i u Splitsko-dalmatinskoj županiji kroz dvije godine.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj