fbpx

Vijesti:

6. srpnja 2019.

DOK U ZRAČNOJ LUCI SPLIT VLADAJU ROBOVLASNIČKI ODNOSI, VLADA DONOSI PRAVILNIKE O LAKŠEM UVOZU RADNE SNAGE

Split, 6. srpnja 2019. – Ispred Zračne luke Split, saborski zastupnik Miro Bulj jutros je održao konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na aktualnu temu vezanu za neisplatu plaća i prava radnica koje su angažirane u Zračnoj luci Split.

„Evo me ispred Zračne luke Split, u sred turističke sezone, gdje se svi hvale velikim brojem turista, porastom broja letova, međutim s druge strane ne spominju da ovdje vladaju robovlasnički odnosi prema ženama koje rade kao čistačice, a kojima tvrtka IOS – krovni vlasnik „Duda“, redovito ne isplaćuje plaće. Moram istaknuti da su osnivači Zračne luke Split: Republika Hrvatska, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Kaštela, Grad Trogir, Grad Split. Pitam se tko od njih brine o pravima radnica koje čiste zrakoplove, putničke terminale i sve ostale objekte u zračnoj luci Split? Gdje je ovdje zaštita žena, gdje je ovdje Istanbulska konvencija na koju se mnogi pozivaju dok ove žene u sramotnim uvjetima rade na + 40?

Neprihvatljivo je da nitko o ovom problemu nije vodio računa, NEDOPUSTIVO je da bilo tko od osnivača Zračne luke Split dopušta takav tretman radnica, to tim više što se ujedno radi o gradovima i Županiji iz koje te radnice uglavnom dolaze i u kojima nastoje živjeti od svoga rada“, naglašava Miro Bulj.

Miro Bulj naveo je da iz financijskih izvještaja za 2018. god. vidljivo da je tvrtka koja je čistačicama poslodavac poslovala s dobiti, te da je vidljivo da na dan 31. prosinca 2018. godine nisu uplatili potrebna porezna davanja i doprinose na plaće, te su obveze iznosile 1,77 mil kn, tj. plaćeno je samo 50% svih potrebnih davanja.

„Znači, tvrtka IOS posluje s dobiti, a ne plaća doprinose! Kako to nitko ne nadgleda, ako jedan laik dođe do ovog zaključka, kako ne dolaze ostala gospoda kojima je to posao!

Strašne su i zabrinjavajuće primjedbe radnica za koje sam saznao, nije pitanje uvjetno rečeno SAMO kašnjenja plaće i doprinosa već uvjeta rada i tretmana tih radnica, pitanje je i osnove ljudskosti. Zamislite kada onome tko radi za 3.000 kuna kasnite s uplatom plaće, ne plaćate doprinose, to traje mjesecima i nikoga nije briga, kada traže svoje platne liste bahato ih se upućuje da sjednu na avion i idu po njih ako im trebaju, dakle onim radnicama koje rade ponekad i do tri sata ujutro za 3.000 kn ili na 40+ stupnjeva. Jedino rješenje je da se pod hitno svi uključe i zauzmu za ove žene, a ja poručujem ovdje županu, gradonačelnicima, ministru, a pogotovo ženama da neće biti same“, rekao je Miro Bulj.

Za kraj je istaknuo da je uputio službeno pitanje ministru Butkoviću te premijeru Plenkoviću gdje ih je između ostalog pitao: “Zbog čega se dopuštaju robovlasnički odnosi dok se u isto vrijeme donose pravilnici kako lakše uvesti radnike iz inozemstva“, te naveo da je   19.3.2019. god. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima obišao radove na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala Zračne luke Split, i naglasio da je šteta što s njim nije tada išao i Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić!


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj