fbpx

Vijesti:

25. srpnja 2019.

GRAD ZAGREB NEODGOVORNOM POLITIKOM ZBRINJAVANJA OTPADA UGROŽAVA ZDRAVLJE GRAĐANA

DOBROVIĆ: NIKADA SE DO KRAJA NE MOŽE UTVRDITI KOJE SU TOKSIČNE TVARI NASTALE U POŽARU

Zagreb, 25. srpnja 2019. – Most nezavisnih lista reagirao je na posljednji zagrebački ekološki incident, požar u Reciklažnom dvorištu Jakuševec, te pozvao Grad Zagreb da što prije krene u projekt održivog gospodarenja otpadom. Aktualan sustav dovodi u opasnost zdravlje naših građana, a odgovornom politikom i prestankom pogodovanja pojedinim tvrtkama mogli bi smo izbjeći ugroze i onečišćenje.

„U Zagrebu je izbio veliki požar, jedan u nizu izravno povezanih s otpadom, ovaj put u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu. Treba li se tome čuditi kad znamo da je zagrebački sustav gospodarenja otpadom neuredan, nesamostalan i silno orijentiran na određene tvrtke – koncesionare, nezaobilazne i već dobro poznate partnere Grada. U tim okolnostima nema kružnog gospodarenja već se pojedine kategorije otpada trpaju na hrpe visoke i nekoliko metara, čekajući da koncesionaru bude zgodno zbrinuti ga, po ne baš maloj cijeni. Zdrava alternativa, koju u Zagrebu još nismo vidjeli, bila bi centar za ponovnu uporabu te mlin, odnosno usitnjivač glomaznog otpada, čime se materijal priprema za recikliranje, kako bi se izbjegle velike hrpe lako zapaljivog otpada. Nije uopće upitno je li štetnih emisija bilo, pitanje je samo u kojoj mjeri i u kom trajanju je došlo do zagađenja, s tim da se nikad ne može do kraja utvrditi koje su sve toksične tvari nastale u požaru i oslobodile se. Stoga, pozivamo sve dužnosnike koji se izjašnjavaju o ovom događaju da se u ovakvim prilikama suzdrže od neodgovornih tvrdnji, poput onih da nije bilo štetnih emisija.“ – izjavio je saborski zastupnik Slaven Dobrović

„Građani skupo plaćaju sustav koji ne funkcionira. Iako Most kontinuirano upozorava na veliki problem s lošim gospodarenjem otpadom, građani i dalje moraju davati svoj novac, i to ne prema količini koju proizvode, za prepune kontejnere i neugodne mirise, kašnjenje prikupljanja novih vrećica za reciklažu, nedostatak sortirnica i kompostišta, nedostupnost informacija o zbrinjavanju i druge posljedice nebrige o čimbeniku koji itekako utječe na kvalitetu života. U ovakvom stanju Zagreb ne možemo nazvati metropolom, pogotovo ne europskom.“ – rekao je saborski zastupnik Marko Sladoljev.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj