fbpx

Vijesti:

31. srpnja 2020.

Most: „Politički reket nad zdravstvenim radnicima i politički pritisci vladajućih potpuno su neprihvatljivi“

Na konferenciji za novinare održanoj ispred Hrvatskog sabora predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov i voditelj Mostovog Savjeta za zdravstvo dr. Ivan Bekavac danas su govorili o tome kako vladajući korona krizu koriste kao izgovor za nastavak nečinjenja i nebrige za stvarne potrebe građana.

Božo Petrov rekao je kako je nacionalni Stožer civilne zaštite zadnjih mjeseci postao servis HDZ-ove svakodnevne politike, što je postalo očito skandaloznim postupanjem gospodina Capaka koji je svojim rješenjem dao alibi Andeju Plenkoviću za saborsku većinu.

„Politički korona cirkus Vladi daje manevarski prostor u kojem se iz dana u dan sumnjivim pravno spornim metodama steže obruč oko građana. Sve to smanjuje povjerenje građana u epidemiološku struku, povećava rizik povećanja broja zaraženih, te dovodi u pitanje gospodarski oporavak i građanske slobode. Prijetnja prekidom  isporuke lijekova zbog 4,5 milijarde kuna dospjelih obveza bolnica i vatrogasne mjere Vlade bila je nakratko izlet u nekorona svijet. To je svijet u kojem žive oboljeli od raka koji su i dalje u očekivanju donošenja Nacionalnog plana za borbu protiv raka, oboljeli od demencije koji i dalje trpe samoću i zaborav zbog nedostatka adekvatne skrbi i nedostatka smještaja, korisnici domova za starije i nemoćne koji žive u očekivanju sljedećeg  propusta politički podobnih ravnatelja te izostanka organiziranog i stručno održivog  nadzora nad radom domova za starije i nemoćne, terminalni bolesnici potrebiti palijativne skrbi, te hospicija kojih nema. U moru zanemarenih poteškoća s kojima su suočeni naši sugrađani danas želimo istaknuti izostanak donošenja Nacionalnog plana za borbu protiv raka i mjesecima nakon objave izvješća Ministarstva zdravstva o provedenom e-savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.“ – rekao je Petrov.

Dr. Ivan Bekavac podsjetio je na velike brojke smrtnosti od drugih bolesti, naglasivši kako mortalitet od raka u RH već godinama raste, te da su prema stopi smrtnosti maligne bolesti u RH, iza kardiovaskularnih bolesti, drugi uzrok smrti i da je udio umrlih od raka u ukupnom broju umrlih u RH za 2018. iznosio 29,28%.

Želim istaknuti kako je danas u svijetlu svega što se događa potpuno neprihvatljivo trpjeti politički reket nad zdravstvenim radnicima i stručnjacima i konačno je potrebno dati priliku i društvu za mikrobiologiju, i društvu za infektologiju, i ostalim stručnjacima koji povremeno, tek na društvenim mrežama, dignu svoj glas i spomenu određene propuste i pritiske politike na struku. I zato se mi u Mostu želimo založiti prije svega za građane pacijente, a zatim i za nas zdravstvene djelatnike. Vezano uz COVID 19 smatram da smo svi odgovorni, te da i političari i građani i struka trebaju biti suglasni oko potrebe ozbiljnog i odgovornog postupanja, ali također je potrebna odgovornosti i u pristupu ostalim bolestima.

Kolega Petrov je već istaknuo kako je Hrvatska zemlja koja, nažalost, od 2015. do 2018. i dalje bilježi porast smrtnosti od raka, za razliku od brojnih drugih zemalja koje su se toj pošasti othrvale. To je tema o kojoj treba govoriti i to je sadržaj koji zanima naše građane jer rak ne pozna godišnji odmor, srpanj ili kolovoz, ne pozna koronu ni Hrvatski sabor. Smatram da se moramo spustiti u realni svijet i moramo početi problematizirati stvarne teme s kojima su naši sugrađani suočeni i koji brinu i nas u Savjetu za zdravstvo Mosta, ali i sve stručnjake i zdravstvene radnike. Pritom, naravno treba pitati Vladu, odnosno Ministarstvo zdravstva zbog čega se ne donosi Nacionalni plan za borbu protiv raka koji je završio s e-savjetovanjem i objavljenim izvješćem prije nekoliko mjeseci, zbog čega još uvijek nije u javnoj raspravi Nacionalni plan za mentalno zdravlje. Ove stvari potrebno je početi žurno rješavati i stoga je nužno one mjere i aktivnosti za koje smo spremni donijeti na temelju strategija i izvješća o kojima sam prethodno govorio, a koja, nažalost, nikako da zažive na stranicama Vlade i Ministarstva zdravstva.– rekao je dr. Ivan Bekavac.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj