fbpx

Vijesti:

9. rujna 2020.

Most: U prijedlogu Zakona o strancima nije riješen ni ekonomski, ni sigurnosni niti demografski aspekt

Zagreb, 9. rujna 2020. – Saborski zastupnici Nino Raspudić i Zvonimir Troskot danas su na konferenciji za novinare istaknuli da Zakon o strancima, koji je prošli tjedan bio na prvom čitanju u Hrvatskom saboru, nije prošao Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, te ne govori samo o tržišnom aspektu zapošljavanja stranaca, već je u njemu važno demografsko i sigurnosno pitanje, a bez jasnog razloga ukida kvote o zapošljavanju stranaca, te ga u drugom čitanju Most ne može podržati.

„Zaista je svojevrsni presedan da Odbor nije dao pozitivno mišljenje na ovaj zakon, očito zato jer predstavlja ugrozu za nacionalnu sigurnost. Osim toga, pokušava ga se progurati bez ikakvih projekcija vezanih uz sigurnost i demografiju, pa tako ne znamo što bi on donio za 10-20 godina. Vezano za ekonomski aspekt zapošljavanja stranih radnika, smatramo da se poslovanje moglo olakšati ukidanjem parafiskalnih nameta i poboljšanjem pravne i poslovne sigurnosti, smanjenjem poreza, što je preduvjet ulaganja u Hrvatsku. A ne da se poslovi dogovaraju vezama i posredovanjem, za što je pravi primjer afera vjetroelektrane, odnosno afera poticaji, gdje se vidi kako se pogoduje kroz institucije. Osim toga, nužno je smanjenje birokratskih prepreka jer poduzetnici dugo čekaju dozvole za strane radnike. Dakle, ne rješavaju se problemi ukidanjem kvota, već je niz konkretnih stvari moguće napraviti i unutar postojećeg sustava, unutar kvota, zašto bi iz ruku ispuštali „uzde“, a da nisu promišljene moguće posljedice“, rekao je Raspudić.

Dodao je kako se u zakonu pozivaju na marakeški kompakt koji je višestruko problematičan, a govoreći o spajanju obitelji stranih radnika, za stalni boravak se smanjuje broj provedenih godina s pet na četiri i stoji da ne moraju polagati ispit o poznavanju hrvatskog jezika i latiničnog pisma, pa je pitanje kako bez toga integrirati te ljude, jer bi nam cilj trebao biti da budu integrirani dio društva.

Zvonimir Troskot se osvrnuo na ekonomski aspekt Zakona o strancima, istaknuvši kako je u Hrvatskoj visoko oporezovan rad kroz visoke poreze na dohodak čime se destimulira rad, zatim visoko je oporezovana potrošnja, te je precijenjena kuna što je uništilo poduzetnike. Osim toga, oni koji se iz dijaspore žele vratiti, to im nije jednostavno.

„Zato ćemo postati najveći izvoznici mladih ljudi na međunarodna tržišta rada, jer priliv stranaca bez kvota, srušit će cijenu rada, a oni koji su otišli neće se vraćati jer nisu konkurentni. Izjava premijera Plenkovića da se poduzetnici sami snađu, jako je loša jer je svima jasno da imamo jako skupu državu, porezni sustav, namete i poduzetnici se teško bore. U ovom zakonu ne postoji analiza prijavljenih na Zavodu za zapošljavanje, pa se ne vidi koliko je onih koji uz naknadu rade poslove „na crno“, što je neprihvatljivo i treba ljudima ponuditi posao i ako ga ne prihvate, ne treba im plaćati naknadu. Zatim, tu je mogućnost prekvalifikacije radnika, a da imamo izrađenu strategiju koja nam radna snaga treba, mogli bismo na taj način obrazovati i zapošljavati ljude“, rekao je Troskot.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj