fbpx

Vijesti:

1. listopada 2020.

Most o nužnom poboljšanju Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti

Predsjednik Mosta Božo Petrov i dr. Ivan Bekavac, voditelj Mostovog Savjeta za zdravstvo, danas su na konferenciji za novinare upozorili da je nužno poboljšati Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti (ambliopije) jer potencijalno 1500 slabovidne djece godišnje ostane bez pravodobnog pregleda.

 

Petrov je istaknuo kako se u Hrvatskoj 12. rujna obilježava Nacionalni dan ambliopije, koja jer najčešće oštećenje vida u djece i vodeći uzrok sljepoće na jednom oku, bez prisutne vidljive bolesti oka, zbog čega se djeca u pravilu ne žale na smetnje.

 

„Dugotrajna posljedica slabovidnosti može dovesti do razvoja sljepoće i invaliditeta, a time i do poteškoća u psihološkom razvoju djeteta. Probir testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdanija je metoda za otkrivanje slabovidnosti i tim jednostavnim testom može se otkriti i do 97 posto svih anomalija oka, kako bi slabovidna djeca pravodobno započela s liječenjem. Od 2016. godine u provodi se Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti, a iako je uključeno 140 oftalmoloških timova iz 70 zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske, to nažalost nije dovoljno“, rekao je Petrov.

 

Dr. Bekavac, anesteziolog u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, naglašava kako je odaziv na ovaj preventivni program veći od 50 posto i u odnosu na druge preventivne programe, to je dosta dobro, ali ipak nedovoljno jer oko 19 000 djece godišnje, koja su pozvana, nisu se odazvala.

 

„Vrlo je vjerojatno kako je među njima oko 1500 slabovidne djece kod kojih je slabovidnost mogla biti otkrivena na vrijeme (uzevši u obzir prevalenciju od 8 posto), ali nažalost nije. Stoga je nužno prepoznati značaj ovog programa, znatno više i kontinuirano ulagati u vidljivost programa kroz cijelu godinu putem kontinuiranih i pristupačnih medijskih i javnozdravstvenih kampanja i aktivnosti koje bi kod roditelja i skrbnika djece osvješćivale važnost odaziva na preventivni pregled. Osim toga, nužno je primjereno uključiti i primarne pedijatre i liječnike obiteljske medicine u informiranje roditelja i skrbnika četverogodišnjaka. Digitalizirati i povezati nacionalni registar za program prevencije slabovidnosti s primarnim izabranim liječnicima, kako bi bio vidljiv izostanak odaziva na test probira. Treba povećati broja oftalmologa provoditelja probira u pojedinim županijama, jer primjerice u  Zagrebačkoj županiji, samo dvije ustanove provode preventivne preglede, a riječ je o 4000 četverogodišnje djece. A koliko su tek zakinuta djeca koja ne žive u velikim gradovima, a zdravstvo bi trebalo biti jednako dostupno svakom čovjeku. Predlažemo model probira u kojem bi mogli sudjelovati izabrani liječnici obiteljske ili pedijatrijske medicine u sredinama u kojima se zbog nedostatka oftalmologa program ne može provoditi u potrebnoj mjeri“, izložio je dr. Bekavac.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj