fbpx

Vijesti:

Trskot Grmoja
5. prosinca 2020.

Most: „Tražimo elektroničko prikupljanje potpisa za referendum“

Zagreb, 5.12.2020. – Danas je Most u svojoj središnjici održao konferenciju za novinare na kojoj su saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Zvonimir Troskot govorili na temu referenduma za koji su rekli da ga treba učiniti modernim i dostupnim građanima, te da traže elektroničko prikupljanje potpisa za referendum.

Nikola Grmoja rekao je da je Vlada jučer najavila novi Zakon o referendumu kojim nastoji urediti referendumski postupak, te je naglasio da je to jako važan zakon koji uređuje način na koji građani mogu direktno i bez posrednika utjecati na donošenje važnih političkih odluka.

„Iskustva koja smo do sada imali s referendumom i referendumskim inicijativama, bolje bi bilo reći s odnosom Vlade prema referendumskim inicijativama, nisu baš najbolja. Vidjeli smo da je taj prag jako visok i da je jako teško prikupiti potpise, a kad se to i dogodi sve vlade do sad su različitim makinacijama nastojale onemogućiti referendumsko izjašnjavanje građana. Ono što Most zastupa je da referendum bude dostupniji hrvatskim građanima, da ga se olakša a ne oteža, što je bila namjera svih vlada do sada. Isto tako želimo jasno reći da ne pristajemo na ograničavanje pitanja. Naime, Vlada novim zakonom želi već kod samog pokretanja referendumske inicijative da DIP odlučuje je li određeno pitanje dobro, je li možda sugestivno, je li obmanjujuće. Želimo s ovog mjesta poručiti – o tome se može odlučivati jedino izmjenom Ustava, a ako vladajući krenu u izmjenu Ustava u Hrvatskom saboru, za što im je potrebna dvotrećinska većina, ako ih SDP i ostali podrže, Most ih sigurno neće podržati. Hrvatski narod sam treba odlučivati o pitanjima koja misli pokrenuti. Isto tako ovaj zakon je jako restriktivan kada govorimo o lokalnom referendumu. Mora se prikupiti čak 20% birača da bi se moglo odlučivati o nekom lokalnom pitanju, kao da su lokalna pitanja važnija od nacionalnih. Također ćemo snažno ustati protiv toga. I na kraju, zaključno, zakon je općenito jako kompliciran, uvodi neke nove stadije u referendumskom postupku čime ide na iscrpljivanje referendumskih inicijativa.“ – naglasio je i objasnio Grmoja.

Zvonimir Troskot rekao je da bi Most kao konstruktivna i moderna politička opcija u novu javnu raspravu dao jedan novi zakonski prijedlog koji bi bio sukladan s digitalnom erom u kojoj živimo.

„Razmišljali bismo i o situaciji pandemije kroz koju prolazimo iz razloga što kod starog načina prikupljanja potpisa putem štandova i javnih površina postoji određeni kontakt. U ovom prijedlogu stremimo referendumu i elektroničkom prikupljanju potpisa putem aplikacije e-Građani iz razloga što je to jedna platforma u kojoj već postoje digitalni podaci poput imena, prezimena i OIB-a, te bi na taj način taj cijeli proces bio lako provediv. Ovaj način ima mnoge prednosti, od smanjenog širenja pandemije, smanjenih troškova kao i spriječavanje lokalnih gradonačelnika i voditelja lokalnih uprava i samouprava da otežavaju referendumskim inicijativama prikupljanje potpisa, a podaci bi bili javno dostupni, pouzdani i brže bi se skupljali, a smanjilo bi se i vrijeme prikupljanja potpisa. Elektroničko prikupljanje potpisa samo je međukorak prema elektroničkom referendumu.“ – rekao je Troskot.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj