fbpx
bekavac
31. siječnja 2021.

Dr. Ivan Bekavac: Želimo vratiti povjerenje građana u politiku

IZVOR: vgdanas/Ivana Ćurić

Koordinator Mosta za Zagrebačku županiju i voditelj Savjeta Mosta za zdravstvo, dr. Ivan Bekavac prvi je i, za sada jedini službeni, kandidat u utrci za gradonačelnička šestog grada po veličini, naše Velike Gorice. Sebe, svoju viziju grada i očekivanja od izbora 2021. podijelio je s nama u razgovoru za VG danas novine.

Bio je među učenicima prve generacije današnje OŠ Nikole Hribara, bezbrižne dane mladosti obilježile su vožnje na biciklima od Rakitovca na jednoj strani, do Brezovice na drugoj, nogomet na livadi i betoncu, svakodnevni odlasci u Glazbenu školu nekadašnjeg Sveučilišta Juraj Kokot gdje je pohađao satove klarineta, solfeggia, zbora, orkestra, svirao je u ansamblu u Vatrogasnom domu, učio njemački, išao na vjeronauk u „Nazaret“. Danas je doktor , anesteziolog u Klaićevoj bolnici, suprug i otac te kandidat za gradonačelnika Velike Gorice na lokalnim izborima 2021. koji su nam svakim danom sve bliže. Na upit što je još jednog liječnika potaknulo na politički angažman odgovara:

-Na politički angažman potaknula me bezvoljnost i pomirljivost mnogih mojih kolegica i kolega koji su godinama sliježući ramenima naučili prihvaćati organizacijski, infrastrukturni i financijski nered u zdravstvu. Kao jedan od njih odlučio sam dignuti glas i potaknuti promjene-kaže dr.Bekavac i nastavlja s obrazloženjem na upit „Zašto baš MOST“?

-MOST je bio moj odabir jer sam 2015. prepoznao geslo Mosta „Obliti privatorum, publica curate“ , odnosno zaboraviti osobni, brinuti se za javni interes, a posebno u političkoj i životnoj praksi, tu sam prepoznao autentičnost nastojanja da se koriste potencijali na dobrobit svih građana-odgovara Bekavac.

Na poziciji zamjenika ministra zdravstva

Godinu dana obnašao je i dužnosti zamjenika ministra zdravstva što mu je, kako kaže, „otvorilo oči“.

-Do tad sam bio sklon vjerovati, baš kao i mnogi drugi građani kako je „nemoguće išta promijeniti jer svi su oni isti“. Međutim, uz potporu stručnog tima Ministarstva zdravstva, vrijednih suradnika, 2016. započeli smo čitav niz postupanja na temelju postojećih mjera i aktivnosti određenih prethodnim aktima Hrvatskog Sabora, Ministarstva zdravstva te Vlade RH. Naučio sam kako je moguće u izvršnoj vlasti ukoliko imate vrijeme, znanje i volju mijenjati Hrvatsku na bolje. I naravno shvatio sam koliko je prilika propušteno svih tih desetljeća kad nije bilo dovoljno volje i znanja. Najprije političke volje imenovanih dužnosnika-nastavio je naš sugovornik.

Svoja uvjerenja i politički stav kaže nema potrebu opisivati.

-Nisam opterećen političkim stavovima u vođenju grada. Prevažno je stvoriti prilike i ubrzati provedbu rješenja koja će promijeniti izgled i budućnost Velike Gorice. Svi koji mogu i žele biti dio te vizije dobrodošli su-istaknuo je Bekavac.

140065060 162399058991509 1078003988414752390 n

Prvi korak: Vratiti građanima povjerenje u politiku

Na početku kandidature koju je objavio 12.prosinca, istaknuo je kako mu je vratiti povjerenje građana, prvenstveno Velikogoričana, u politiku. Upitali smo ga kako to namjerava:

-Upornim zalaganjem za međusobno uvažavanje i poštivanje sudionika političkih aktivnosti, isticanjem uloge i potrebe građana za konstruktivnom i argumentiranom političkom komunikacijom, izbjegavanjem korištenja potrebitih i ranjivih članova naše zajednice u političkom diskursu, isticanjem značaja transparentnosti, kao i osmišljavanjem, pripremom i provedbom poslova gradske uprave na javnosti vidljiv način, poticanjem sugrađana na veći angažman u pripremi i donošenju odluka od javnog značaja, urednim, redovitim i provjerljivim izvršavanjem odluka tijela gradske uprave, ali i rada gradskih tvrtki. Građani u konačnici moraju osjetiti kako je gradska uprava servis građana, postoji zbog nas građana, te mora iz godine u godinu postati mjerljivo više učinkovita, jer je to pravi način dugoročnog povratka povjerenja građana u lokalnu politiku-kazao je MOST-ov kandidat za gradonačelnika Gorice.

„Druge političke opcije u Gorici dovoljno same govore o sebi“

Nevoljko komentira druge političke opcije u našem gradu, od onih koji su nekad vodile grad do onih koje danas vode grad, no ističe, oni govore sami za sebe

-Oni se sami opisuju iz dana u dan: nepostojanjem dovoljnog kapaciteta smještaja za starije i nemoćne osobe, djecu u vrtićima, nepostojanjem gradskog autobusnog kolodvora s pratećim objektima i uslugama, neučinkovitim javnim autobusnim prijevozom, zanemarivanjem onog željezničkog, neprimjerenim prostorom i uvjetim2+’      ca gradske tržnice, nedostatkom potrebne specijalističke zdravstvene zaštite, kao i primjerenih uvjeta laboratorija, hitne medicinske pomoći, izostankom cjelovite i dobre kanalizacijske mreže odvodnje, neučinkovitim i preskupim toplinarstvom i grijanjem, zapuštenim i neodržavanim gradskim i prigradskim prometnicama, nedostatkom pločnika izvan središta grada, preskupim i, nedovoljno iskorištenim kapacitetima poduzetničkih gospodarskih zona, kao i izostankom potrebne potpore poduzetnicima i gospodarstvenicima pogođenima korona krizom, nedovoljnim smještajnim kapacitetima predškolske djece u vrtićima, manjkom brige za potrebe građana izvan naselja Velika Gorica, prečesto zaboravljenih i zanemarenih potreba, goreg životnog standarda, izostankom potrebne brige za domaće kulturno blago poput turopoljskih kurija Jelačić i Josipović, koje su uslijed nebrige propale do kraja, a sličnog stanja je i kurija Alapić u Vukovini, nedovoljnim angažmanom oko promocije i oživotvorenja projekta Turopoljske svinje kao prepoznatljivog simbola našeg kraja, dugogodišnjim zanemarivanjem uloge Grada u potrebi nadzora i regulacije iskapanja šljunka na jezeru Čiče…-kazao je Bekavac.

Upravo u tim manama prethodne vlasti, MOST-ov kandidat prepoznaje kao ključne projekte koji su Velikoj Gorici neophodni za razvoj i poboljšanje kvalitete života.

-Uz to potreban je i postupak provedbe gradskih urbanističkih, te planova prostornog uređenja kojima će urbano lice Velike Gorice zasjati sjajem 21.st., kao i konačno privođenje suvremenoj svrsi jezera Čiče, budućeg sportsko rekreacijskog i turističkog središta ovog dijela Hrvatske. Također potrebna je i analiza, osmišljavanje, priprema i provedba sveobuhvatnog plana osuvremenjivanja brige za djecu s posebnim potrebama, predškolsku i školsku djecu, mladež, školstvo primjereno potrebama građana, poduzetništva i razvoja, razvitak postojećih i osmišljavanje novih potencijala edukacije koji će naš grad pozicionirati na mapi suvremenih europskih gradova-kazao je Bekavac.

Vještine koje bi iz svoje medicinske profesije preslikao na rad u lokalnoj samoupravi, ističe, je pristup temeljen na znanju ,iskustvo, al i emocionalnoj inteligenciji.

– Grad čine ljudi. I to moji sugrađani, kao i zaposlenici gradske uprave. Svi zaslužuju posebnu pozornost, svak ponaosob. To je princip rada u medicini. Jedno je bolest i stanje opisano u knjizi, a drugo je aktualna klinička slika u stvarne osobe pacijenta. Važno je naglasiti kako je u medicini osim znanja i iskustva potrebno imati i visoku razinu socijalne i emocionalne inteligencije jer se tako dopire do uspješnog liječenja. Slično je potrebno i u državnoj i javnoj upravi. Od manje ili više uplašenog pacijenta stvoriti hrabrog i zainteresiranog, ta nadasve uspješnog partnera u borbi za zdravlje. Pa tako i državnog i javnog službenika, pomalo nezainteresiranog, nerijetko razočaranog u sustav, pretvoriti u angažiranog suradnika voljnog i spremnog prepoznavati rizike, izbjegavati greške, prepoznavati potencijale i ostvarivati uspjeh. Onako kako
se briga za vlastito zdravlje i uspješno liječenje odražava na sreću i zadovoljstvo obitelji, prijatelja, suradnika i rodbine, tako se i uspjeh i
zadovoljstvo na radnom mjestu odražava na razvitak i budućnost našeg grada-odgovara Bekavac.

dsc6889

Jesmo li preblizu Zagrebu da bismo imali pravu bolnicu?

U razgovoru s liječnikom koji je kandidat za čelno mjesto Velike Gorice, morali smo i priupitati o zdravstvu u našem gradu te treba li Velikoj Gorici bolnica, a evo i dogovora:

-Uzmemo li u obzir, što se nažalost prečesto zaboravlja, kako je zdravlje najveći kapital, u Velikoj Gorici ne čini se dovoljno kako bismo povećali kapital zdravlja naših sugrađana, a time i svaki drugi potencijalni kapital. Osigurati potrebnu paletu specijalističke zdravstvene zaštite u ordinacijama svakodnevno na raspolaganju pacijentima, moguće je kroz precizno osmišljene poticajne mjere i aktivnosti kojima bismo zainteresirali zdravstvene djelatnike doći raditi i/ili živjeti u Veliku Goricu.

Velikoj Gorici treba kapacitet dnevne bolnice u određenim specijalističkim djelatnostima kako bi se bolesti i stanja potrebita kraćeg boravka u bolnici mogla riješiti stacionarno u našem gradu. Nema potrebe za klasičnom bolnicom jer imamo privilegiju biti u neposrednoj blizini grada u kojem je nekoliko kliničkih bolničkih centara u kojima se doista može dobiti potrebna uža specijalistička, operacijska te druga sofisticirana zdravstvena zaštita, a i suvremeni modeli zdravstvene zaštite prepoznaju značaj dijagnostike i liječenja u blizini vlastitog doma-poručio je Bekavac. Dodaje, upoznat je i s problemom mogućeg nedostatka pedijatra u Domu Zdravlja u skoroj budućnosti, no tema je to o kojoj će još govoriti.

Očekivanja od izbornih rezultata

Otkrio nam je i kakva su očekivanja od izbornih rezultata kad je u pitanju gorički MOST:

-Uvjeren sam kako ćemo ostvariti sjajan rezultat, ponajviše zahvaljujući prepoznatljivom angažmanu goričkih MOST-ovaca u Gradskom vijeću Grada Velike Gorice, kao i zauzetosti drugih MOST-ovaca oko interesa napretka našeg grada koji promičemo komunikacijom u medijima te na društvenim mrežama, ali i radom na dobrobiti svih nas građana Velike Gorice-kazao je dr. Bekavac. Na naš upit što bi bili prvi njegovi potezi u ulozi gradonačelnika Velike Gorice odgovara:

-Želim upoznati suradnike i radnu okolinu, u tom smislu osim neposredne komunikacije, planiram provesti analiza i reviziju poslovanja u Gradu Velika Gorica te u gradskim tvrtkama, javnu objavu natječaja i postupaka Grada u svrhu transparentnosti, pokrenuti postupke analize poslovnih procesa u Gradu te posljedičnu racionalizaciju i povećanje učinkovitosti gradske uprave, pokrenuti razrješavanje pitanja odgovornosti te upravljanja nekretninama koje propadaju poput zgrade Velkoma u Kovačićevoj ulici te po mogućnosti sanaciju i prenamjenu u zavod za hitnu medicinsku pomoć ili možda dom za starije i nemoćne, utvrditi stanje stambenog fonda i poslovnih prostora u vlasništvu Grada, izvršiti reviziju i po potrebi korekciju tih korisnika, kao i revidirati i uskladiti pravilnike dodjele istih, pokrenuti postupke analize mogućnosti ukidanja prireza i znatno ubrzati proces digitalizacije gradske uprave.

Hoćemo li te korake vidjeti i uživo preostaje nam pričekati izbore 16. svibnja. Utrka, u kojoj je dr.Ivan Bekavac već startao, čeka se ubrzanje drugih kandidata, a za kraj upitali smo što još građani Velike Gorice trebaju znati o MOST-ovom kandidatu, a da još nije rečeno?

-Malo toga je zapravo rečeno o meni, ali tako i treba biti. O ljudima govore djela bolje od riječi. Bavimo se sadržajem. Predugo traje razdoblje latentnog i eklatantnog zanemarivanja potreba građana-zaključio je naš sugovornik.

bekavac

 

 


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj