fbpx

Vijesti:

11. veljače 2021.

Troskot: Zagrebački gradski vrtići duguju gotovo 100 milijuna kuna

Zagreb, 11. veljače 2021. – Financijsko stanje zagrebačkih gradskih vrtića izrazito je nepovoljno, a radi se zapravo o dugogodišnjem trendu nastalom i prije pandemije i prije potresa, rekao je to danas na konferenciji za medije Mostov kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba Zvonimir Troskot.

Iznio je i financijsku analizu za svih 60 Dječjih vrtića Grada Zagreba za 2019. i 2020. godinu, koju je zajedno sa svojim stručnim timom napravio prema financijskim izvješćima koja su zagrebački gradski vrtići ovih dana objavili na svojim web stranicama.

“U 2020. godini gubitci su blizu 100 milijuna kuna, a u 2019. preko 73 milijuna kuna”, rekao je Troskot i dodao kako je financijskom analizom utvrđeno da su negativna poslovanja bila vidljiva već i u izvješćima za 2018. i 2019., prije potresa i pandemije.

Troskot navodi kako u pripadajućim bilješkama uz izvješće, gotovo svi vrtići ističu da je glavni problem neredovita uplata akontacija Grada Zagreba vrtićima za materijalne troškove, hranu i druge rashode. “Bez tog novca koji je Grad Zagreb dužan isplatiti vrtići jednostavno nisu u mogućnosti podmiriti sve obveze dobavljača i na taj način akumuliraju gubitke”, ističe Troskot.

Zvonimir Troskot objašnjava kako za ovakvu situaciju ne mogu biti odgovorni ravnatelji ili upravna vijeća vrtića, već samo Grad Zagreb koji je kao osnivač dužan plaćati te akontacije.

Dobavljači, navodi Troskot, vrše stoga pritisak prema vrtićima jer njihove obveze nisu namirene. “Takva situacija otežava poslovanje samih vrtića te onih koji se vežu na poslovanje vrtića, svih zaposlenika te krajnjih korisnika – djecu”, rekao je Troskot.

Troskot je naveo i kako je jubilarna nagrada zaposlenicima vrtića koji su to pravo stekli u ljeto 2020., isplaćena tek ovih dana.

Spomenuo je i presedan o kojem je već javno govorio, a radi se o neisplati plaća vrtićkim odgajateljima u rujnu prošle godine. “To je pravi pokazatelj da je Grad Zagreb u ozbiljnim financijskim problemima i žalosno je da se ti financijski problemi slijevaju na naše mališane”, rekao je Troskot.

Zvonimir Troskot dotaknuo je pitanje starosti zagrebačkih gradskih vrtića. “Starost vrtića prestala se 2018. godine objavljivati u izvještajima Gradske Skupštine. Sve do Programa javnih potreba za 2018. pisalo je da je prosječna starost vrtića između 30 i 40 godina”, rekao je Troskot i spomenuo mnoga neispunjena obećanja gradnje novih vrtića koji bi zamijenili one dotrajale.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj