fbpx

Vijesti:

Irena Gluhak
16. veljače 2021.

Upoznajte Mostovu kandidatkinju za gradonačelnicu Đakova Irenu Gluhak Forempoher

Ove godine, treću nedjelju u svibnju hrvatski će građani imati priliku na lokalnim razinama dati povjerenje osobama koje će zastupati njihove interese u lokalnim politikama. Neslužbene kampanje odavno su započele, a kandidati se svojim sugrađanima daju na raspolaganje kako bi stečenim iskustvom, znanjem i vještinama doprinijeli općem boljitku. Jedan od takvih primjera je i Đakovčanka Irena Gluhak Forempoher, lokalna društvena aktivistica dobro poznata svojim sugrađanima po nizu poslovnih uspjeha.

Što ju je nagnalo da se aktivnije uključi u politiku, kakva je njezina vizija Đakova, ali i društva općenito, kako planira voditi grad i još poneku sitnicu saznajte u nastavku.

 1. Tko je, privatno i poslovno, Irena Gluhak Forempoher?

Privatno i poslovno ne razdvajam, sve je to jedan život i ja sam ista svugdje. Život mi je uvijek davao ulogu ili samotnjaka ili vođe čopora i s tom sam se ulogom nekako poistovjetila i zavoljela ju. Majka sam dvaju sina – Emanuela (8) i Lotara (4) koje sama odgajam.

Radim dva posla – kao projektni menadžer u Hrvatskom institutu za lokalnu samoupravu i kao samostalni konzultant za pripremu i provedbu projekata te poslovno savjetovanje. Volim svoj posao i za mene nikada nije postojalo radno vrijeme, jer me posao ne umara – uživam u razgovorima s ljudima, osmišljavanju projekata kojima se nešto naočigled mijenja na bolje. Poslijepodnevni su sati rezervirani za moju djecu. No kada oni zaspu, uglavnom nastavljam raditi. Vrijeme s djecom nastojim provoditi kvalitetno i biti im uzor kao roditelj koji radi na sebi, a ne kao savršeni roditelj. Rad na sebi (i intelektualno i duhovno) nešto je što najviše vrednujem kod ljudi.

 1. Koji su motivi i razlozi za gradonačelničku kandidaturu?

Kroz svoj sam se posao intenzivno bavila promišljanjem i rješavanjem problema jedinica lokalne samouprave i demokratizacijom lokalne vlasti. Imala sam priliku upoznati problematiku u svim područjima i s raznih aspekata, kroz „oči“ različitih populacijskih skupina, struke i politike. Prepreka je uvijek bila „politika“. Ne čak ni novac ni provedba, nego kočnice unutar stranačkih struktura. Uvijek sam nailazila na susretljivost i poštovanje, bez obzira koja je politička opcija stajala s „druge strane“, no ideje i rješenja koja sam predlagala implementirala su se ili polovično ili zakašnjelo ili nikako. Zbog toga sam odlučila kandidirati se za dužnost gradonačelnika i pokazati da se puno toga može napraviti u četiri godine.

Uz to, želim podići očekivanja građana od gradonačelnika. Mislim da smo se previše navikli na loše i manje loše. Puno se toga mora napraviti upravo u naredne četiri godine jer kao grad za drugima kasnimo barem dva desetljeća. Dobro poznam prilike u gradu i mehanizme kojima se može bitno poboljšati kvaliteta života građana. Navikla sam raditi i razmišljati na bazi rezultata i rokova tako da je za mene 4-godišnji gradonačelnički mandat ustvari 4-godišnji plan rada s konkretnim ciljevima koje je moguće ostvariti i koje moram ostvariti.

 1. Što Đakovo do sada nije koristio za dobrobit svojih građana, a pruženo mu je na dlanu?

Đakovo je „Srce Slavonije“ ne samo folklorno i metaforički, nego i geografski i geostrateški. Podjednako smo udaljeni, na manje od sat vremena vožnje, od Osijeka, Slavonskog Broda, Našica i Vinkovaca. Kroz Đakovo prolazi autocesta i zaobilaznica. Nitko me ne može uvjeriti da taj položaj ne bi bio interesantan investitorima, a nemamo niti jednoga.

Drugi gradovi, puno manji od Đakova, prestigli su nas u smislu ekonomskog razvoja. Imamo najpovoljniji položaj u Slavoniji, a jedini smo grad u Slavoniji koji nema poduzetničku zonu. Volimo se vidjeti kao grad kulture i turizma i imamo sve predispozicije da to i budemo, no mi to nismo.

Nemamo bitne koristi od naših kulturnih znamenitosti ni našeg vinogorja, to nam je tek imidž i ništa dalje od toga. Turizmom se ne bavimo ozbiljno: naša Turistička zajednica ima jednu do dvije zaposlene osobe, gradska uprava nema odjel za kulturu i turizam, nemamo čak ni strategiju turizma. Pored Ergele i Katedrale, Đakovo je veliko arheološko nalazište, imamo znamenitosti i predaju iz vremena Turaka (Pašenički bunar), Rimskog doba (Certissa)… o kojima čak ni Đakovčani puno ne znaju, a turistima se niti ne spominje. Sve to zajedno treba povezati i upakirati u jednu atraktivnu turističku ponudu i od grada napraviti pravi brend.

 1. Smatrate li da biste gradonačelničkom pozicijom vise izgubili ili dobili?

Onaj tko voli izazove i ima zdrave motive, ne kalkulira na takav način. Biti gradonačelnikom veliki  je izazov, naporan posao, ali prije svega velika čast. Još je veća čast biti prvom gradonačelnicom svog rodnog grada. Mislim da će to biti win-win situacija i za mene i za grad.

 1. Nakon preuzimanja Grada, što ćete prvo učinili?

Najprije ću se sastati s predstavnicima gradskih odjela i predstaviti im svoja očekivanja i planove te se dogovoriti oko prioriteta, ciljeva, rokova, koordinacije i prolaznih vremena za pojedine faze realizacije kako bismo svi skupa vidjeli napredak i njime se motivirali, ali i u zajedništvu rješavali tekuće poteškoće.

 1. Slavonija, kao žitnica Hrvatske, vapi za razvoj i suvremenizacijom poljoprivrednih djelatnosti i demografske obnove. Isti se čine se ključevi za bolja vremena u Slavoniji, kao okosnice svake druge obnove. Hoćete li kao gradonačelnica Đakova imati fokus na ovim temama, ali za svog grad vidite druge “kritične točke”?

Razvojem i suvremenizacijom poljoprivrednih djelatnosti sasvim se dovoljno bave državna tijela i državne službe (Agencija za plaćanja u poljoprivredi…) koje provode Plan ruralnog razvoja i mjere kroz koji se financiraju projekti poljoprivrednika u tu svrhu. Grad može dodatno pomoći tako što će inicirati npr. uspostavu malih lanaca opskrbe i eko-tržnice.

Demografska je obnova vezana uz revitalizaciju i otvaranja mogućnosti zapošljavanja, a demografski se odljev sprječava jedino tako.

Fokus mog programa upravo je na jačanju poduzetništva kroz poduzetničke zone, olakšice investitorima, stipendiranje i povezivanje stipendista s budućim poslodavcima, IT inkubator i sl. Naglasak će biti na smart rješenjima i suvremenoj energetici. Jedino tako imamo šansu sustići i prestići ostale. Smatram da su ovakvi koraci korisniji od megalomanskih projekata jer se mogu poduzeti odmah i vrlo brzo polučuju rezultate koji će se odraziti na standard građana i klimu u lokalnoj zajednici.

 1. Što su Vaši najbliži rekli kad ste im priopćili da javno ulazite u političku arenu?

Nisu bili iznenađeni. To se već dugo od mene očekivalo. U politici sam kroz aktivizam u civilnom sektoru i kroz posao koji se tiče poboljšanja efikasnosti javnih politika. Osim toga, volim politiku i pratim politiku kao što netko prati burzu ili nogometnu utakmicu. Kao dijete sam pratila raspad Jugoslavije „uživo“ – beskrajne sjednice CKSKH…. No nisam se nikada vidjela kao kotačić u nekoj stranci. Sada imam priliku baviti se politikom bez kompromitiranja vlastitih stavova.

 1. Na tom ste putu kao saveznika izbrali Most. Čime su oni zavrijedili Vaše povjerenje?

Most je perspektivna i moderna stranka, a u đakovačkom Mostu vidim prije svega sugrađane s kojima dijelim zajedničku viziju grada i jedno zdravo političko okruženje u kojemu prioritet imaju ideje, ljudi i program, a ne stranačke zasluge i hijerarhija. Staviti nestranačku osobu i to osobu s jakim karakterom kao kandidata za gradonačelnika jednog grada najbolji je dokaz tome.

 1. Što bi Vaši prijatelji rekli o Vama kad bismo ih pitali zašto u svibnju na izbornom listiću zaokružiti baš Vaše?

Vjerojatno bi rekli – zato što ima „petlje“ i ulijeva povjerenje.

 1. Tko su Vaši uzori? Zašto se baš njima divite?

Prije 20-ak godina bio je to Noam Chomsky i kao lingvist i kao politički analitičar. Podjednako me fascinirala njegova teorija univerzalne gramatike kao i teorije sustavne manipulacije i propagande. On je bio prvi teoretičar zavjere i tada je to bilo nešto potpuno novo i zanimljivo. Divila sam se njegovoj mirnoći i hrabrosti. Da sam sada tinejdžer, uzor bi mi bio Elon Musk.

 1. Za kraj ćemo u malo opuštenijem tonu. Dovršite sljedeće rečenice:

Da mogu putovati kroz vrijeme otisla bih u 20-te godine 20.st. zato sto su „šik“ i glamurozne, a opet nekako prirodne i neiskvarene.

Super moć koju bih voljela imati je bilokacija, jer bih njome mogla biti na dva mjesta u isto vrijeme.

Najviše sam zahvalna na dobrim ljudima oko sebe.

U slobodno vrijeme najčešće gledam filmove.

Svoje baterije punim izletima u prirodi.

Najviše me raduje dobro društvo, rastužuje siromaštvo, a ljuti nepravda.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj