fbpx
Troskot
17. veljače 2021.

Troskot: „Skupili smo potpise, pa će i rasprava o ukidanju obaveznih članarina HOK-u u saborsku raspravu“

Zagreb, 17. veljače 2021. – Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot na današnjoj je konferenciji za novinare istaknuo kako je Most skupio 30 potpisa zastupnika oporbe kako bi prijedlog Mosta za ukidanje obaveznih članarina Hrvatskoj obrtničkoj komori došao na saborsku raspravu.

„Kao što smo prijedlog za ukidanje obaveznih članarina HGK uspjeli dovesti pred Hrvatski sabor i osvijestiti taj problem pred javnošću, tako će i rasprava za HOK ugledati svjetlo dana već za tjedan dana“, rekao je Troskot, istaknuvši da zastupnici SDP-a i Možemo nisu potpisali.

Troskot je naglasio da su u HOK-u prihodi od prodaje usluga u 2019. iznosili 1.5 posto ukupnih prihoda komore, što je 321.238 kuna i pad od 10 posto. Taj trend pada vidljiv je zadnjih nekoliko godina. Prihodi od članarine iznosili su 65 posto ukupnih prihoda, odnosno 14.635.007 kuna, što je rast od gotovo 10 posto.

„Znači komora se sve više financira iz prihoda od članarina, a sve manje od prodaje usluga i proizvoda. Mi želimo obrnuti trend“, ističe Troskot. Izjava predsjednika HOK-a Dragutina Ranogajeca da bi se obrtnička komora morala boriti za prihode ukoliko izađe na tržište je zapravo potvrda naše teze samo je promatramo iz različite perspektive.

Mi gledamo interes obrtnika, što bi trebao biti i njegov cilj, a on promatra isključivo vlastiti interes.“

Pojasnio je kako se u velikom broju zemalja dobrovoljna članarina pokazala korisnom za članove komora zbog povećanja efikasnosti i kvalitete usluge, a kod nas se takva inicijativa naziva rušenjem institucije.

Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja je imala socijalizam, a da i dalje ima obvezne članarine u komorama, pa tako primjerice Bugarska ima dobrovoljno članstvo sa 70 000 članova. Ta zemlja je nekada bila na začelju EU, a sada je to Hrvatska, po većini ekonomskih parametara. Dobrovoljno članstvo ima i Slovenija i Slovačka“, rekao je Troskot.

Video – press konferencija Mosta o ukidanju obveznih članarina Hrvatskoj obrtničkoj komori!!


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj