fbpx

Vijesti:

Marija Selak Raspudić
12. ožujka 2021.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić o dramatičnom porastu obiteljskog nasilja u Sisačko-moslavačkoj županiji

Zagreb, 12. ožujka 2021. – Saborska zastupnica Marija Selak, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, jučer je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru iznijela najnovije podatke koji govore o dramatičnom porastu obiteljskog nasilja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

“Od kada je razoran potres pogodio ovo područje, koje spada u potpomognuto područje u kojemu se najteže živi, upozoravala sam da će se upravo ovdje zabilježiti porast obiteljskog nasilja. Ljudi žive u kontejnerima, malim prostorima, skučenim uvjetima su cijele obitelji. Slutnje su se obistinile i to potvrdom koju sam dobila od MUP-a, jer su podaci uistinu alarmantni. Stoga je nužna pojačana kontrola i pregledi na terenu, rad nadležnih institucija, kao i nevladinih udruga, koje sam sve upoznala s ovim dramatičnim podacima koje ovdje iznosim”, rekla je Selak Raspudić.

Naime, usporedna analiza siječnja i veljače ove 2020. sa siječnjem i veljačom prošle 2019. govori o povećanju ukupnog broja počinitelja za 8,7 posto, ali i žrtava za 40,3 posto kod prekršaja nasilja u obitelji. Što se tiče kaznenog djela nasilja u obitelji radi se o porastu od 15,4 posto više žrtava u odnosu na prošlu godinu.

“Kada ove podatke usporedimo s analizom za cijelu Hrvatsku za prošlu godinu, vidimo da su podaci još dramatičniji nego što se čini. Naime, kada na nivou cijele Hrvatske uspoređujemo 2019. i 2020. godinu, govorimo o smanjenju prekršaja nasilja u obitelji za 11,3 posto i smanjenju žrtava za 7,4 posto. Stoga se na ovom ugroženom području radi o 50 postotnom povećanju žrtava u odnosu na ostatak Hrvatske. Poražavajuće je da se očito radi o recidivistima, jer nemamo toliki broj počinitelja, koliki je broj žrtava, gotovo pet puta više žrtava nego što je počinitelja. To konkretno znači da su isti pojedinci proširili broj žrtava, vjerojatno na više članova svoje obitelji”, iznijela je podatke Selak Raspudić.

Naglasila je kako je očito da sustav resocijalizacije u Sisačko-moslavačkoj županiji ne funkcionira, kao ni preventiva. Znakovito je da je puno veći broj prekršajnih nego kaznenih djela.

“Na razini Hrvatske su obratni podaci, a MUP- ovu statistiku tumači kao dobar rad institucija na terenu. U Sisačko-moslavačkoj županiji manje je kaznenih nego prekršajnih djela, pa je pitanje da li ih policija prepoznaje. Stoga smatram da treba pojačati preglede na terenu, obratiti pažnju na recidiviste. Poslala sam dopis svim nevladinim organizacijama da se aktiviraju na terenu kako bismo smanjili ove brojke. Nužno je inzistirati na povećanju broja skloništa, zaštiti žrtvama i prevenciji nasilja, jer je očito da ćemo posljedice koronavirusa I potresa dugoročno osjećati. I zato podsjećam sve institucije da reagiraju i spriječimo moguću radikalizaciju na terenu”, zaključila je Selak Raspudić.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj