fbpx

Vijesti:

16. ožujka 2021.

INTERVJU Ivan Bekavac, kandidat Mosta za gradonačelnika Velike Gorice: Grad prvo treba temeljitu reviziju – od poslovanja s Petekom do rada gradskih tvrtki

Izvor: gorica.info

Ivan Bekavac, kandidat Mosta za velikogoričkog gradonačelnika, prvi se uključio u predizbornu utrku. Bilo je to još 12. prosinca 2020. godine. Od tada je bio vrlo aktivan, praktično je svakodnevno prisutan na društvenim mrežama, u stalnom je kontaktu s građanima, a prošle je subote na goričkom Trgu Stjepana Radića građanima predstavio svoj izborni program.

Dr. med. Ivan Bekavac rođen je 1975. u Zagrebu, a 1978. s roditeljima se preselio u Veliku Goricu gdje živi već više od četrdeset godina. U Zagrebu je diplomirao na Medicinskom fakultetu 1999., a 2006. položio specijalistički ispit iz anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja.

Od 2002. radi na mjestu anesteziologa u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Priključio se i liječnicima na prvoj crti obrane od koronavirusa u Covid bolnici u Dubravi.

>Na politički angažman dr. Bekavac se odlučio 2015. godine priključivši se Mostu gdje aktivno sudjeluje u oblikovanju Mostovih politika, ponajviše u području zdravstva. Godine 2016. obnašao je i dužnost zamjenika ministra zdravstva.

Ovaj intervju dio je prvog ciklusa predizbornih intervjua Gorice.info sa svim kandidatima za gradonačelnika.

Koji je prvi potez koje ćete napraviti nakon što postanete gradonačelnik Velike Gorice?

Neophodno ću žurno pokrenuti postupke analiza i revizije poslovanja u Gradu Velika Gorica te u gradskim tvrtkama – poslovanje s ’poduzetnikom’ Petekom, unajmljivanje ‘vanjskih suradnika’, poslovanje gradskih poduzeća VG Čistoća, Komunalac, Vodoopskrba i odvodnja, GSG, kao i postupke analize poslovnih procesa u Gradu Velika Gorica.

Pozdraviti ću prigodno mailom djelatnike u Gradu, počevši od zgrade gradske uprave, do svih gradskih poduzeća. Također ću tražiti čelne ljude tijela gradske uprave i gradskih tvrtki jednogodišnju projekciju rada tvrtki i ureda kojima upravljaju te kako se njihovo poslovanje može poboljšati u korist građana i tvrtki na području grada Velike Gorice. Želim znati što građani mogu očekivati od ključnih osoba koje žive od proračuna Velike Gorice.

Osnovat ću komunalno urbanistički savjet u koji ću uključiti istaknute stručnjake bez naknade s područja Velike Gorice u smislu analize, te utvrđivanja potrebe za revizijom/izradom postojećih strategija i planova, odnosno intervencijskog plana žurnih i dugoročnih komunalnih i urbanističkih zahvata u smislu rješavanja ključnih točaka ekološkog gospodarenja otpadom, prometne infrastrukture, prometa u mirovanju, zelene infrastrukture, sustava toplinarstva Velike Gorice.

Goričani se godinama žale na ZET, vozni red se ne poštuje, u autobusima su nesnosne gužve, … Grad svake godine izdvaja sve više novca iz gradskog proračuna, a usluga je sve lošija. Kako namjeravate riješiti problem javnog prijevoza, kada i koliko bi to trebalo koštati?

Dugogodišnja preskupa i neučinkovita poslovna suradnja Grada Velika Gorica i ZET-a praznila je gradsku blagajnu ostavljajući nezadovoljne sugrađane u očekivanju boljeg rješenja. Milijunski iznosi koje mjesečno dajemo ZET-u mogu i moraju biti prenamijenjeni u stvaranje gradske tvrtke lokalnog autobusnog prijevoza jer za to postoje opravdani ekonomski, ekološki, infrastrukturni i manipulativni razlozi. Zalagat ću se za rješenje koji će biti jeftinije, tehnološki i ekološki prihvatljivije i učinkovitije, na korist i dobrobit građanima središta, kao i onima koji obitavaju na rubnim krajevima našeg grada, a koji su godinama, pa i u uređenju javnog prijevoza, žrtve nedostatka interesa gradske uprave. Lokalni autobusni promet mora i može biti prilagođen potrebama građana. Željeznički i autobusni promet trebaju biti primjereno cjenovno dostupni, redoviti, ekološki i tehnološki suvremeni.

Kako vidite buduću gradsku upravu? Naši sugrađani se često žale da je gorička uprava svijet za sebe, rijetko i sporo odgovara na upite i potrebe građana. Što planirate napraviti kako bi uprava zaista postala servis građanima?

U mnogo stvari javna uprava nije usporediva s privatnim biznisom. No, u jednom jest. Oba ta sustava moraju biti efikasna i moraju se ponašati kao da su na tržištu. Postoje sustavi mjerenja uspješnosti pojedinih službi i pojedinih službenika koji su zaživjeli i pokazali svoju djelotvornost. Uzorni gradski službenici i uzorne službe u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama tad će dobiti zasluženo priznanje.

Međutim, postoji naravno i druga strana medalje, potrebno je žurno osigurati i pratiti javne objave natječaja i postupaka Grada u javnim izvođenjima radova i u javnoj nabavi i natječajima svih namjena u svrhu transparentnosti.

Bez odlaganja treba i pokrenuti postupke analize poslovnih procesa u Gradu Velika Gorica te posljedičnu racionalizaciju i povećanje učinkovitosti gradske uprave, uvesti produljeno popodnevno radno vrijeme gradske uprave i ureda namijenjeno izdavanju dokumenata građanima barem dvaput tjedno, pokrenuti razrješavanje pitanja vlasništva nad nekretninama koje propadaju (zgrada Velkoma u Ul. I.G. Kovačića, nedovršena poslovna zgrada u Vukomeričkoj ulici,…), te po mogućnosti sanacija i prenamjena (dječji vrtić; zavod za hitnu medicinsku pomoć, dom za starije i nemoćne,…).

Ukoliko se pokaže potrebnim izmjestiti iz gradske uprave višak djelatnika na pravne subjekte u vlasništvu grada, smanjiti aparat koji ne prihoduje i staviti ga u funkciju stvaranja vrijednosti, uvesti stimulativne dodatke na dohodak za djelatnike (graditeljstvo, izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola) koji svojim dodatnim angažmanom mogu ubrzati administraciju npr. kako je uspješno provedeno u Sv. Nedelji ili Bjelovaru. Pokrenuti projekt Real Time kako bi građanima u realnom vremenu bilo dostupno vidjeti kako se troši novac iz proračuna, kako stoje predmeti, zahtjevi, da li su uzeti u razmatranje.

Planirati i utvrditi stanje stambenog fonda i poslovnih prostora u vlasništvu Grada, izvršiti reviziju korisnika istih, te po utvrđivanju nezakonitih i netransparentnih dodjela istih izvršiti korekcije, revidirati i uskladiti pravilnike dodjele istih.

Gorički proračun je veći od pola milijarde kuna, ali grad izgleda zapušteno, ulice su prepune rupa, radovi na aglomeraciji su to loše stanje još pogoršali. Roditelji u vrtiće nose wc papir i ubruse, u školama često nema wc papira… Mogu li se proračunska sredstva bolje upotrijebiti i usmjeriti tamo gdje su potrebnija?

Sve ljudske resurse i struku Grada Velike Gorice bez obzira na političko opredjeljenje planiram staviti u funkciju razvoja Grada. Premalo nas je da se dijelimo. U otpadu, asfaltu, predškolskom odgoju i obrazovanju, prometu, zdravstvenoj zaštiti, nema lijevih i desnih, postoji samo javni interes nasuprot privatnog koji je bio nažalost dominantan u mandatu bivšeg gradonačelnika i njegovih suradnika koji se danas kandidiraju. Ako nam je kriterij izvrsnost, stručnost i želja učiniti Veliku Goricu još boljom onda je samo  bitan kriterij javnog interesa ispred privatnog i naš grad će procvasti. Obećavam da ću kao Gradonačelnik biti uključiv, baviti se komunalnim problemima i nuditi svjetska rješenja. Dvadesetgodišnje iskustvo iz medicinske struke koristit ću u svrhu podizanja razine imuniteta naših građana zauzimanjem za čišći zrak, više uređenih zelenih površina, više rekreacije i manje stresa.

Natječaj za izgradnju pročistača je poništen. Još uvijek nije raspisan novi. Treba li Velikoj Gorici gorički pročistač ili je bolje da se priključi na zagrebački?

Držim kako najava spajanja na zagrebački pročistač nije nikakvo rješenje, štoviše nestručna, neodrživa zamisao, te mislim kako je riječ o predizbornom političkom spinu HDZ-a, te kako odustajanje od izgradnje pročistača nije nikako, s financijske niti tehničke strane, dobro za Grad Veliku Goricu i građane. Aglomeracija Velika Gorica projekt je vrijedan pola milijarde kuna od čega  je 100 milijuna kuna namijenjeno upravo za izgradnju pročistača, te se od tog novca nikako ne smije odustati. Sredstva su u najvećoj mjeri osigurana iz okvira EU fondova i svaki drugi način financiranja izgradnje pročistača bio bi financijski neodgovoran. Ostaje otvoreno pitanje mjesta gradnje pročistača i je li doista blizina jezera Čiče svojevrsni rizik koji trebamo preuzeti ili dodatno udaljiti pročistač na za to primjereno sigurnije mjesto. Ne treba zanemariti niti razliku u nadmorskoj visini između grada Velike Gorice i zagrebačkog pročistača koja ne ide u prilog prijedlogu spajanja jer bi se kanalizacija trebala odvijati protivno sili teži uz pomoć pumpi, energije, dodatne potrošnje struje i dugoročno takvo rješenje je nestručno, neodrživo i neprimjenjivo.

Koliko dugo živite u Velikoj Gorici i kako vidite budućnost našeg grada?

Živim u Velikoj Gorici više od četrdeset godina. Budućnost Velike Gorice je u našoj djeci kojoj trebamo stvoriti prilike za sretan rast i razvoj, te maksimalnu ljudsku i profesionalnu afirmaciju, pa konačno i nastanak lijepih uspomena na svoj grad. Velika Gorica treba biti grad poželjan za život i grad koji omogućuje samoostvarenje radno aktivnih ljudi. No, Velika Gorica nije samo grad, Velika Gorica je i Turopolje i zato se nadam da će to povezivanje urbanog i ruralnog biti brzo i sveobuhvatno. Naša sela su prekrasna, naše gorice su divne. Malo je potrebno kako bi one privlačile sve više i više ljudi da dođu ovdje živjeti i daju svoj doprinos ovom kraju.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj