fbpx

Vijesti:

Nikola Grmoja
26. ožujka 2021.

Most: Za skandale u pravosuđu odgovornost ima čelna osoba, a u Hrvatskom saboru postoji volja da se reformira pravosuđe

Zagreb, 25. ožujka 2021. – Saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Zvonimir Troskot na konferenciji za novinare istaknuli su kako je potrebno okončati agoniju u hrvatskom pravosuđu, te je počelo prikupljanje potpisa saborskih zastupnika za postupak razrješenja Đure Sesse, predsjednika Vrhovnog suda, kako bi se ta točka uvrstila na dnevni red sabora.

“Agoniju u pravosuđu, kao i sukob premijera i predsjednika, napokon treba zaključiti i istjerati na čistac. Predsjednik Milanović je rekao da saborski zastupnici mogu smijeniti Đuru Sessu, ali to je moguće učiniti samo na prijedlog predsjednika države. Stoga je bitno poslati poruku da su saborski zastupnici spremni na promjenu, osobiti klub Mosta. Skandali u hrvatskom pravosuđu kojima svjedočimo moraju dobiti ime i prezime, ne samo sudaca iz Osijeka, jer odgovornost ima čelna, prva glava pravosuđa, a to je Đuro Sessa”, rekao je Grmoja.

Podsjetio je da je Most stalno zagovarao promjene u pravosuđu, te je 2017. u Hrvatskom saboru rekao da je DSV izvor korupcije.

“Gledajući u oči Đuru Sessu nazvao sam ga Đurom Kesom, a sada okrivljenici koriste sve kako bi spasili svoju kožu. Reformatori pravosuđa ne mogu biti oni koji su došli na udar hrvatskog pravosuđa, već se pravosuđe reformira u Hrvatskom saboru i za to postoji volja. Možda ne postoji volja vladajuće većine, ali postoji volja političke opcije koja je bila i protiv imenovanja ovog sastava Ustavnog suda. Predsjednik Milanović je sada veliki kritičar, a jedan je od kadrovika ovog ustavnog suda. Želimo poslati poruku da je kritična masa tu, da hrvatski građani podržavaju promjene u pravosuđu i da pokrećemo prikupljanje potpisa. Svjestan sam da će nas predsjednik Jandroković odbiti zbog procedure, ali tada je na potezu predsjednik Milanović. Nema više kritiziranja, Milanoviću povuci potez”, poručio je Grmoja.

Zvonimir Troskot osvrnuo se na činjenicu da zbog problema u hrvatskom pravosuđu pati i gospodarstvo, jer su jedan od glavnih uzroka kočenja ulaganja i investicija upravo dugotrajni postupci: “Predsjednik Sessa je rekao da je to samo mantra, ali potpuno je jasno da je činjenica da se Hrvatska zaobilazi zbog neučinkovitog pravosuđa.”


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj