fbpx

Vijesti:

Božo Petrov
15. travnja 2021.

Božo Petrov i dr. Ivan Bekavac „Agoniju zdravstvenog sustava ne mogu riješiti vatrogasne mjere“

Zagreb, 15. travnja 2021. – Dr. Ivan Bekavac, voditelj savjeta Mosta za zdravstvo i saborski zastupnik Božo Petrov na konferenciji za novinare upozorili na situaciju u zdravstvu, te istaknuli kako je jučerašnje rješavanje nestašice lijekova samo vatrogasna mjera Vlade, a za cjelovito i dugoročno rješenje nužno je temeljito reformirati zdravstveni sustav.

„Strašno je doživjeti sudbinu stotina pacijenata, od kojih su mnogi uplaćivali zdravstveni doprinos godinama, desetljećima, pa tako i za današnje ministre, onda djecu, od kojih su neki bili još u pelenama. Ti naši sugrađani proteklih su tjedan, dva, dobivali obavijest kako bolnica nema na raspolaganju lijekove o kojima ovisi nastavak njihova života, nastavak liječenja zloćudne bolesti ili nastanak invaliditeta. Strašno je biti zdravstveni radnik i morati izgovoriti pacijentu kojega liječiš mjesecima i godinama, kako nema dalje. Jučer su se odjedanput riješili svi problemi, a po meni je to samo „krpanje“ jedne rupe. Ovo što se događa, nasljeđe je dugogodišnjeg zanemarivanja potrebe reforme javnog zdravstvenog sustava, za što Most nudi rješenja danas, kao i 2016., kad je pripremljena većina ovih rješenja, ali je i dalje u ladicama ministarstva zdravstva. Vlada opet spominje reforme, a jasno je da do sada nije napravljeno ništa“, rekao je Petrov, te upozorio na problem bolnice u Dubrovniku.

„Velike reforme nisu izgledne, a svoju sposobnost Vlada bi mogla pokazati na primjeru rješenja problema u jednoj maloj bolnici. Mogli bi riješiti pilot program dubrovačke bolnice, kako bi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije imali zdravstvo kakvo zaslužuju i za koje uplaćuju“, rekao je Petrov.

Dr. Bekavac je naglasio kako se agonija zdravstvenog sustava koja traje niz godina, i dalje nastavlja. „Država je obavezna skrbiti o potrebama ranjivih skupina stanovništva, ali ona to ne čini i ne uplaćuje obveznih milijardu i pol kuna za potrebe zdravstvene zaštite naših sugrađana. Taj novac solidarno plaćamo svi mi. Država tu stvara milijardu i pol duga, koji povremeno sanira najvjerojatnije iz kredita. Treba prestati govoriti kako se sanira zdravstvo, a istodobno to ne čini.“

Istaknuo je što se može poduzeti za rješavanje problema zdravstvenog sustava.

„Moguće je danas provesti clean start zdravstvenog sustava. Nužna je farmakoekonomika bolničkih lijekova, s naglaskom na posebno skupe lijekove. Osim sanacije postojećih dugova, treba utvrditi ekonomske cijene zdravstvene zaštite, postaviti održive ekonomske osnove poslovanja zdravstvenih ustanova i tako izbjeći svaku iduću epizodu drame s veledrogerijama, te smanjiti cijene lijekova, te povećati dostupnost na tržištu. Na rashodnoj strani potrebno je provesti niz mjera kojima je cilj racionalizacija poslovanja cjelokupnog zdravstvenog sustava. Od njih izdvajamo promjenu politike lijekova s naglaskom na izmjenu politike određivanja cijene lijekova i uvjeta plaćanja. Nadalje, nužno je uspostaviti sustav plaćanja prema ishodima liječenja, poboljšati sustav zajedničke javne nabave.

Ali i konačno nužno osigurati sredstva za dugovanja prema djelatnicima u zdravstvu temeljem obračuna prekovremenog rada koji je bio primjenjivan suprotno pravomoćnom sudskom pravorijeku u razdoblju od 2014. do 2020. godine, kao i za osnovicu za izračun plaća u javnim službama koja nije bila adekvatna propisanoj u razdoblju od prosinca 2015. do siječnja 2017.“, rekao je Bekavac. Naglasio je nužnost provedbe „Masterplana” bolnica, reformu hitne medicine, te uspješnu digitalizaciju čime je moguće je stvoriti povoljne uvjete za razvitak i povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite, te prekinuti nesretni tijek nesposobnosti i nemara čiju cijenu plaćaju građani.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj