fbpx

Vijesti:

Grmoja i Troskot
19. travnja 2021.

Troskot: “Za fijasko u zdravstvu nije odgovoran samo ministar Beroš, nego i Marić i Plenković“

Zagreb, 19. travnja 2021. – Saborski zastupnik Zvonimir Troskot, kandidat za gradonačelnika Zagreba, danas je na konferenciji za novinare istaknuo kako je pravi motiv istupa ministra Marića potreba da se pronađe krivac za fijasko zdravstvenog sustava, Pedro koji treba visjeti, a to je očito Beroš.

„Ministar Marić, koji navodno nije bio svjestan da se saborski odbor snima , izazvao je svojim istupom na Odboru za zdravstvo priličan medijski interes. Osim što je rekao ono što je svakom ekonomistu jasno, a to je da se krpanje dugova prema veledrogerijama financira iz novog zaduženja, rekao da hitno trebamo krenuti sa smanjenjem rashoda i racionalizacijom zdravstvenog sustava. Pravi motiv ovog istupa je nalog premijera Plenkovića da se pronađe krivac za ovu situaciju u zdravstvu, a to je očito ministar Beroš. Beroš je, prisjetimo se, prije godinu dana za javnost i vladi bliske medije bio superjunak i očito se ne miri se lako sa sudbinom koju su mu sada namijenili, pa prebacuje odgovornost na premijera Plenkovića. On ističe da se reforma zdravstvenog sustava nalazi na premijerovom stolu, iz čega proizlazi da za hvatanje u koštac s reformom zdravstva nema hrabrosti ni političke volje. Time je Beroš dobro detektirao pravog krivca za izostanak bilo kakvih nužnih reformi. Sve što Plenkovića zanima je njegova pozicija“, rekao je Troskot.

Troskot je istaknuo da je nedopustivo je da se odgovornost za stanje prebacuje na građane koji su iselili iz Hrvatske, jer osobe koje su iselile nisu obveznici zdravstvenog osiguranja, a osim toga država nema ispravnu evidenciju broja iseljenih, niti povezane sustave koji bi osigurali da isključivo osiguranici zdravstvenog osiguranja primaju javnozdravstvenu uslugu u RH.

Jesu li nam stvarno za loše stanje u zdravstvu krivi oni koji su u Dublinu ili Njemačkoj i vraćaju se u Hrvatsku popravljati zube ili koristit druge pogodnosti hrvatskog zdravstvenog sustava. To su oni koji još nisu otišli s obiteljima i koje možemo vratiti ako pokrenemo promjene. Nisu oni odgovorni Mariću i Plenkoviću, vi ste odgovorni! Nije samo Beroš odgovoran“, navodi Troskot, podsjećajući da su nam ti ljudi uplatili 15 milijardi kuna doznaka iz inozemstva, bez čega bi hrvatski proračun kolabirao.

Podsjetio je kako je Most jedina parlamentarna opcija koja nije glasovala za predaju ovlasti stožeru i koja nije nasjela na Vladin PR koji je od Beroša stvarao superheroja.

„Zato ga nećemo gaziti sada kad ga se Plenković odrekao. Tražimo odgovornost najodgovornijeg, a to je premijer. Glasovat ćemo naravno za njegov opoziv, ali nije on jedini krivac. Jer, kao što vlada Andreja Plenkovića nema hrabrosti za pravu, suštinsku reformu zdravstva, tako nema hrabrosti ni za bilo koju drugu reformu, ni pravosuđa, ni javne uprave, niti mirovinskog sustava. Zato ih pozivamo da skinu prašinu s prijedloga reforme zdravstvenog sustava, dostave ga na javnu raspravu i provedu reformu zdravstvenog sustava“, zaključio je Troskot.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj